fbpx
Kaupunkiuutiset Hattula

Hattulaan avautuu suuri agililityhalli, kun Juulia Savolainen siirtää valmennuksensa Tampereelta kotikonnuilleen – Koulutusideologia perustuu käyttäytymistieteisiin

Savolainen on suorittanut käyttäytymisanalyyttisen eläinkouluttajan koulutuksen ja hänen koulutuksensa kulmakivinä ovatkin koiran käyttäytymisen ymmärtäminen ja omaehtoinen toiminta.
Savolainen kilpailee 3-vuotiaan Crashin kanssa agilityn 3-luokassa. Koira oli pentuna todella arka, mutta Savolainen on saanut siitä jopa keinuestettä pelkäämättömän "hemmetin hyvän agilitykoiran." Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Savolainen kilpailee 3-vuotiaan Crashin kanssa agilityn 3-luokassa. Koira oli pentuna todella arka, mutta Savolaisen käsissä siitä on kuoriutunut jopa keinuestettä pelkäämättömän "hemmetin hyvän agilitykoira." Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Hattulan Merventielle avautuu ensi vuoden alussa agilityhalli, jonne tulee tekonurmipohjaista treenikenttää kaikkiaan 800 neliömetriä.

Hallin avaa päätoimisesti agilitya Suomessa kouluttava hämeenlinnalaislähtöinen Juulia Savolainen, 35. Kaiku Training -nimellä toimivan Savolaisen lisäksi kursseja vetävät kolme muuta kouluttajaa.

Savolainen on toiminut päätoimisena agilitykouluttajana vuodesta 2018 ja nyt hän oli valmis hankkimaan oman koulutushallin kolmostien varrelta.

– On tämä hurja ja iso juttu, mutta myös pitkään haaveiltu juttu, Savolainen sanoo.

Pakottamatta omaehtoisesti

Savolaisen agilityn kouluttamistyyli erottuu vallalla olevista tavoista siten, että hän valmentaa koirakkoja käyttäytymistieteisiin perustuvin koulutusmetodein.

– Sanoisin, että olen tällä hetkellä ainoa päätoiminen agilityvalmentaja Suomessa, jolla on käyttäytymisanalyyttisen eläinkouluttajan koulutus.

Savolainen suoritti koulutuksen Tampereen yliopistossa vuonna 2020.

Toimintansa kulmakiveksi Savolainen nostaa koiran kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin. Koiran on saatava toimia pakottamatta.

Koira ei ole harrastusväline

Savolaisen opeissa koirakot opettelevat lajitekemisen (agilityn opettamisen) lisäksi ymmärtämään, miten esimerkiksi ympäristö tai koiran aiemmin kokemat tapahtumat vaikuttavat eläimen käyttäytymiseen, ja millä tavoin haluttuja toimintoja voidaan vahvistaa.

– Minulle on tärkeää ajatus siitä, ettei harrasteta koiralla vaan koiran kanssa. Eläin otetaan huomioon omaehtoisena toimijana, Savolainen summaa.

Koiran tulee Savolaisen mukaan hallita useita erilaisia taitoja agilityradalla. Näitä taitoja harjoitellaan ennen kuin koira pääsee suorittamaan esteitä tai rataa.

– Agilityssa rataprofiilit ovat tulleet tosi paljon vauhdikkaiksi ja koirakko ei selviä niistä, ellei koira osaa tehdä itsenäisesti asioita.

Kaikki opetettavat taidot eivät liity vain “lajitekemiseen” eli agilityyn, vaan opitusta asioista on hyötyä koiran koko elämän kannalta.

Erilainen kurssipaletti

Savolaisen oman lähestymistavan agilityvalmentamiseen huomaa myös yrityksen kurssipaletista, josta löytyvät muun muassa kurssit nimeltä “taitokurssi”, “koulutustekniikka” sekä “palkkaus ja motivaatio.”

Ilmoittautuminen ensi vuonna starttaaville kursseille on meneillään. Kurssien hinnat lähtevät noin 200 eurosta ylöspäin.

– En ole kalliimpi tai edullisempi kuin muut vastaavat yritykset. Vaikka agility on tunnustettu urheilulajiksi, niin verottaja ei ole tunnustanut, joten maksamme normaalit alvit. Myös perustamiskustannukset ovat huomattavat, Savolainen sanoo.

Yhdistyspuolella harrastus on halvempaa, mutta siellä toiminta pyöriikin talkoovoimin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Savolainen on lähtöisin Hämeenlinnasta ja aikoo lähiaikoina muuttaa takaisin kotimaakuntaansa. Hattulasta, kolmostien varrelta löytyi sopiva halli hänen yritykselleen.  Kuvauspäivänä hallissa oli meneillään sähkötyöt ja paikat pimeänä,  joten kuvaus järjestettiin ulkona. Kaiken pitäisi olla valmista vuoden loppuun mennessä. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Savolainen luottaa vahvasti sekä omaan että muiden Kaiku Trainingissa aloittavien kouluttajien ammattitaitoon.

– Minulla on tutkimuksiin perustuvaa tietoa. Olen keskusteleva, joustava ja rakentava. Osaan olla vaativa ja eteenpäin puskeva, Savolainen sanoo, kun häntä pyydetään listaamaan hyviä ominaisuuksiaan kouluttajana.

Juttua korjattu 24.11.2021 kello 11.11. Muokattu ingressiä ja korjattu kirjoitusvirhe. 

Juulia Savolainen

Lähtöisin Hämeenlinnasta. Asuu nyt Tampereella, mutta on aikeissa muuttaa takaisin Kanta-Hämeeseen.

Ensimmäisen koira mittelspitz, jonka kanssa harrasti agilitya, koiranäyttelyjä ja tottelevaisuuskoulutusta (toko).

Nyt laumassa on 2 saksanpystykorvaa ja 2 bordercollieta.

Harrastanut agilitya 10 vuotta ja kilpailee bordercollie Crashin kanssa 3-luokassa.

Kouluttanut agilitya ympäri Suomen. Viime vuosina pääosin Tampereen seudulla toiminimellä Kaiku Training.

Käyttäytymisanalyyttinen eläinkouluttajan koulutus (Tampereen yliopisto 2020).

Koulutushalli

Avautuu osoitteessa Merventie 58, Hattula

Noin 1000 neliöinen halli, jossa tekonurmikenttää 800 neliömetriä.

Kurssitarjonnassa myös Suomeen vasta rantautuneen Hoopersin kursseja.

Laji sopii kaikille koirille ja esimerkiksi eläköityneille agilitykoirille. Maan tasalla olevat esteet ovat läpi juostavia ja kierrettäviä.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset