fbpx
Kaupunkiuutiset Hattula

Lihakauppias Tuomas Mikkola kokeilee siipiään myös leipurina – Leipäjuuret löytyivät oman keittiön nurkasta pöhisemästä

Katinalan lihakaupan yrittäjä päätti laajentaa toimintaansa leipomoon ja kahvilaan, vaikka kannattavuus vaatiikin tasapainoilua.
Tuomas Mikkola kertoo, että korvapuustit ja ruisleipä ovat jo sellaisia kuin pitääkin, mutta vaaleassa leivässä on vielä kehitettävää. "Se on hyvää, mutta ei täydellistä. Otamme ideoita vastaan myös asiakkailta." Kuva: Heli Karttunen
Tuomas Mikkola kertoo, että korvapuustit ja ruisleipä ovat jo sellaisia kuin pitääkin, mutta vaaleassa leivässä on vielä kehitettävää. "Se on hyvää, mutta ei täydellistä. Otamme ideoita vastaan myös asiakkailta." Kuvat: Heli Karttunen

Katinalan lihakaupan yrittäjä Tuomas Mikkola on aidosti harmissaan, että saman katon alla operoinut Sokerileipuri Suominen joutui lopettamaan.

Kun tilat jäivät tyhjiksi, päätti hän perustaa niihin oman leipomon.

– Ruoka on intohimoni, kaikissa muodoissaan. Tuli fiilis, että haluan lähteä kokeilemaan. Tilassa on potentiaalia ja minä rakastan leipomista. Leipäjuuret löytyivät oman keittiön nurkasta pöhisemästä, sillä kotona olen jo vuosia valmistanut pääosan leivästä itse.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Italiasta tuotu iso uuni lämpiää puupelleteillä. ”Asennus muurauksineen ja savupiippuineen ei ollut kaikkein helpoin, mutta uskon, että puu-uuni antaa tuotteisiin oman makunsa”, Tuomas Mikkola sanoo. Kuva: Heli Karttunen
Italiasta tuotu iso uuni lämpiää puupelleteillä. ”Asennus muurauksineen ja savupiippuineen ei ollut kaikkein helpoin, mutta uskon, että puu-uuni antaa tuotteisiin oman makunsa”, Tuomas Mikkola sanoo.

Puu-uunista leipomon sydän

Leipomon perustaminen vaati kuitenkin isoa remonttia. Iso väliseinä purettiin ja leipomon puolelle asennettiin uusia laitteita, joista leipomon sydän, puupelleteillä lämpiävä uuni, tuli – asentajineen – Italiasta asti.

– Lähdin miettimään, voisinko tarjota oikeasti laadukasta hyvää leipää hyvistä raaka-aineista. Teemme leivän rauhassa, ajan kanssa – aika on yksi oleellinen ainesosa.

Vakiona tarjolla on hapanjuurella kohotettua ruisleipää ja vaaleaa leipää sekä sämpylöitä ja voilla leivottuja kanelikorvapuusteja. Sämpylöistä ja pullista on luvassa myös variaatioita.

– Meillä ei ole pakastinta, eli kaikki on täysin tuoretta.

Tavoitteena nollatulos

Remontti kaikkineen oli yritykselle mittava investointi, mutta hintaa Mikkola ei paljasta.

– Yhden uunin hinnalla saat jo hyvän auton, hän vinkkaa.

Elintarvikealalla kannattavuuden saavuttaminen on vaikeaa, eivätkä investoinnit sitä helpota.

– Olemme tehneet nyt muutaman vuoden plussaa, mutta tänä vuonna tavoitteena on nollatulos.

Mikkola tahtoi kuitenkin tarttua tilaisuuteen, kun sellainen kohdalle osui.

– Visioni on, että yhdessä lihakauppa ja leipomo voisivat toimia paremmin.

“Täytyy seurata unelmiaan”

Yrittäjän aika on kortilla, vaikka firmaan on palkattu leipuri ja lisää henkilökuntaa.

– Töissä on normaalisti kolme vakituista ja minä heidän lisäkseen. Joudun miettimään tarkasti mitä teen, sillä haluan pitää tasapainon työn ja perhe-elämän välillä, lapsiperhearkea elävä Mikkola kertoo.

Muutokselle oli joka tapauksessa tarvetta.

– Yrityksen pitää koko ajan investoida tulevaisuuteen ja kehittää uutta. En pelkää epäonnistumista. Jos tekee mokia, niistä voi myös oppia ja täytyy seurata unelmiaan.

Katinalan lihakaupan leipomon kahvila Katinalassa Kauksaarentiellä pitää viralliset avajaiset nyt lauantaina 11.9. kello 9–14.

– Nyt pystymme palvelemaan asiakkaita paremmin.

Leipomon puolella ahkeroi Sokerileipuri Suomiselta ”peritty” leipuri Signe Lapa. Kookkaan työpöydän on valmistanut paikallinen Hauhon Puutyö. Kuva: Heli Karttunen
Leipomon puolella ahkeroi Sokerileipuri Suomiselta ”peritty” leipuri Signe Lapa. Kookkaan työpöydän on valmistanut Hauhon Puutyö.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset