Kaupunkiuutiset Hattula

Hattulassa on keksitty uusia tapoja innostaa väkeä liikkeelle – Liikuntatuokioita muun muassa hävikkiruoan jaon yhteydessä

Kohderyhmänä ovat etenkin vähän liikkuvat ja seniorit.
Hattulassa liikkuminen ei ainakaan ole välineistä kiinni. "Kirjastosta on mahdollista lainata käyttöön erilaisia urheiluvälineitä aina polkupyörästä lähtien", Jorma Vaara (vas.) Pia Vekka ja Tristan Fay kertovat. Kuva: Heli Karttunen
Hattulassa liikkuminen ei ainakaan ole välineistä kiinni. "Kirjastosta on mahdollista lainata käyttöön erilaisia urheiluvälineitä aina polkupyörästä lähtien", Jorma Vaara (vas.) Pia Vekka ja Tristan Fay kertovat. Kuva: Heli Karttunen

Hattulassa on paneuduttu vähän liikkuvien aktivointiin toden teolla. Kunnassa on meneillään kaksi hanketta tätä tarkoitusta varten.

– Tavoitteena on innostaa liikkumaan etenkin heitä, jotka eivät aktiivisesti hakeudu liikunnan pariin, Hattulan senioriliikuntahankkeen koordinaattori Pia Vekka kertoo.

Senioriliikuntahankkeessa Vekka sekä Hattulan kunnan hyvinvointikoordinaattori Tristan Fay jalkautuvat ihmisten pariin. He käyvät yhdistyksissä, liitoissa ja vanhusten kerhoissa sekä tapaavat ihmisiä myös kirkon elintarvikejakelun ja koulujen hävikkiruoan jakelun yhteydessä.

– Pyrimme kertomaan, mitä liikuntamahdollisuuksia sekä sosiaalista toimintaa on tarjolla, Vekka sanoo.

Liikuntahetki ennen ruokailua

Hattulassa ilmaista hävikkiruokaa jaetaan päivittäin lähes joka koulussa. Liikuntatuokiot hävikkiruoan jakelun yhteydessä järjestetään Parolan koulussa torstaisin ja Pekolan koulussa maanantaisin kello 12 ja niistä tiedotetaan aina jakelupisteessä.

Toiminta alkoi tänä syksynä. Tähän mennessä noin 5–7 hengen ryhmät ovat tehneet Pia Vekan johdolla aina pienen kävelylenkin ennen ruokailua. Myös Tristan Fay on mukana mahdollisuuksiensa mukaan.

– Olemme saaneet hyvää palautetta ja mukaan on tullut uusiakin ihmisiä, toivotaan, että saamme heitä vielä lisää, Vekka sanoo.

Tiettävästi vastaavaa toimintaa ei muualla ole. Toimintaa myös laajennetaan. Liikuntaryhmä on muun muassa käynyt jo kuntosalilla.

– Tarvittaessa myös koulun sisätilat ovat käytettävissä, Tristan Fay kertoo.

Myös työikäisiä houkutellaan liikkeelle

Hattulassa, Hämeenlinnassa ja Janakkalassa vaikuttavan Liikettä lisää Hämeenlinnan seutuun -hankkeen koordinaattori Jorma Vaara puolestaan paneutuu etenkin työikäisten liikkumiseen.

– Olemme tehneet kuntien sivustoille videoita ulkoliikuntapaikoista. Ideana on tiedottaa eri treenimahdollisuuksista ja kannustaa kokeilemaan, sillä vähäisestäkin liikkumisesta on hyötyä. Lisäksi hankkeen puitteissa starttasi Hattulassa syksyllä kaksi liikuntaryhmää, jotka ovat kiitettävästi täyttyneet, Vaara kertoo.

Pia Vekan mukaan ylipäänsä liikkumattomuuteen voi olla monia syitä. Toimintakyky voi olla heikentynyt, välimatka pitkä tai syynä voi olla myös yksinäisyys.

– Liikuntaa viedään myös kylille, joista osaan on jo perustettu omia ryhmiä. Aktivoin, informoin ja osallistan ihmisiä parhaani mukaan. Mietimme yhdessä, minkälaisia liikuntatoiveita ihmisillä on, että kunnassa olisi tarjolla jokaiselle jotakin. Hankkeiden tavoitteena on innostaa ihmisiä ja juurruttaa toiminta jatkumaan myös hankkeiden jälkeen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset