fbpx
Kaupunkiuutiset Hattula

Hattulassa liikuntaryhmät tuovat liikettä ja seuraa senioreille – Seuraavaksi luvassa on lumikenkäilyä

Kunnan järjestämät ryhmät auttavat senioreita, jotka ovat huolissaan fyysisestä kunnostaan ja potevat yksinäisyyttä.
Hattulan kunnalla on kehonkoostumuksen mittauslaite, jota seniorit ovat saaneet käyttää Pia Vekan (vas.) opastuksella. Myös Riitta-Liisa Joutsenlahti sai koneelta tietoonsa oman rasvaprosenttinsa ja muut kehon lukemat.

Hattulan kunnan liikuntakoordinaattori Pia Vekka näkee työssään, miten seniori-ikäiset ovat varsinkin korona-aikaan huolissaan omasta kunnostaan ja kärsivät yksinäisyydestä. Yhdessä liikkuminen on tervetullutta tekemistä ja kanssakäymistä.

– Rajoitteista huolimatta olemme onneksi pystyneet tekemään paljon asioita ulkona. Olemme kävelleet, sauvakävelleet ja hiihtäneet ryhmissä. Seuraavaksi kokeilemme lumikenkäilyä, ja heti kun säät ja kelit sallivat, aloitamme ulkojumpat. Hiihtoryhmissä on senioreita, jotka eivät ole vuosikausiin koskeneet suksiin. Osa on innostunut hiihtämään itsekseenkin, Vekka kertoo.

Jumppaohjeita kotiin yli sadalle

Kotijumppaohjeita Vekka laatii noin 110 hengen porukalle. Osalle hän lähettää ne sähköpostitse, toisille hän vie ne postilaatikkoon.

– Välillä teen videoita. Hattulan seniorit -facebookryhmässä on 160 jäsentä, ja sielläkin jaetaan liikuntaohjeita ja kerrotaan ryhmistä. Lisäksi siellä on Kanta-Hämeen muistiyhdistyksen aivopähkinöitä.

Paikallisessa kaupassa, terveysasemalla ja kirjastossa on infotelineitä, joista saa Vekan viemiä liikunta- ja ravinto-ohjeita.

– Muutamia jumppia kunnassa pidetään etänä. Seniorit kuitenkin toivovat, että he voisivat tavata toisiaan, siksi olen yrittänyt järjestää tapaamisia. Kylillä on perustettu myös omatoimiryhmiä. Motoksi olemme ottaneet, että koronasta huolimatta aina löytyy liikkumisen keinoja, hän kertoo.

Apua myös sosiaaliseen puoleen

Helmikuussa Vekka on tehnyt kehonkoostumus- ja tasapainomittauksia senioreille yksittäin. Samalla heille on katsottu sopivia kotiharjoitteita ja ohjattu liikuntaryhmiin.

– Paljon on yksinäisyyttä ja turhautuneisuutta, on ikävä omaisia ja lastenlapsia. Pyrimme antamaan apua myös sosiaaliseen puoleen. Olen sanonut, että minuun saa olla kaikissa asioissa yhteydessä, ja yksinäisille soittelen itsekin, Vekka kertoo.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset