fbpx
Kaupunkiuutiset

Hauholaisjuurilta Lontooseen

Alun perin Hauholta kotoisin oleva Jenna Pasanen, 30, on kotiutunut nykyiseen asuinkaupunkiinsa Lontooseen. Siellä hän tekee kriisipäivystäjänä työtä väkivaltaa kokeneiden naisten auttamiseksi järjestössä, jonka nimeä ja sijantia ei kerrota työntekijöiden suojelemiseksi.

– Olen suurkaupunki-ihminen, ja Lontoossa minulla on hyvät mahdollisuudet edetä urallani, hän sanoo.

Pasanen muutti Hämeenlinnaan kouluikäisenä. Hän pääsi ylioppilaaksi Yhteiskoulusta vuonna 2007, ja sen jälkeen hän opiskeli Tampereella sosiaalipsykologiaa. Maisterin paperit sukupuolentutkimuksesta hän sai 2015.

Opiskellessaan Pasanen oli vaihdossa Yhdysvalloissa, mitä hän kuvailee huikeaksi kokemukseksi. Ja maisterivaiheessa, kun hän erikoistui naisiin kohdistuvaan väkivaltaan, hän kävi harjoittelujaksolla Chicagossa.

– Kokemus Jenkeissä oli tosi merkityksellinen, sillä sain tehdä ensimmäistä kertaa töitä etulinjassa. Kiinnostukseni aiheeseen lähti varmaan jo aiemmin, kun olin kolme kesää Amnestyn feissarina Joku raja -kampanjassa. Silloin selvisi, että haluan erikoistua nimenomaan naisten oikeuksiin, hän kertoo.

Tampereella Pasanen oli harjoittelussa, jossa hän perehtyi seksuaaliväkivallan kriisityöhön. Hän oppi, miten seksuaaliväkivallan trauma vaikuttaa ihmiseen, millaisia selviytymiskeinoja he käyttävät, ja miten heitä pystyy auttamaan.

– Joillakin uhreilla on ylivirittynyt tila koko ajan, jotkut taas lamaantuvat täysin, hän sanoo.

Lontooseen Pasanen lähti syksyllä 2015.

– Ensin olin au pairina muutaman kuukauden. Se oli hyvä aika tutustua kaupunkiin, ja samalla etsin oman alani töitä. Aloitin junioriroolissa tavallaan ihan pohjalta. Nyt olen ollut yli kaksi vuotta töissä tässä samassa järjestössä, ja olen siellä jo kolmannessa roolissa, hän kertoo.

Järjestön kriisipäivystäjälle asiakkaita ohjaavat muun muassa poliisi, sosiaalityöntekijät, mielenterveyspalvelut, asuntotoimisto, sairaalat. Jotkut löytävät palvelun itsenäisesti.

– Autamme naisia, jos he esimerkiksi haluavat tehdä rikosilmoituksen. Voimme mennä heidän kanssaan tueksi poliisiasemalle, ja jos poliisi pystyy nostamaan syytteen, voimme olla mukana läpi oikeusprosessin.

Pasanen myöntää, että kriisityö on rankkaa. Se vaikuttaa myös omaan turvallisuuden tunteeseen.

– Katson tarkkaan, kehen voin luottaa. Mutta työ on myös valtavan palkitsevaa, kun näkee miten paljon pystyy vaikuttamaan positiivisesti toisen elämään. Minun tehtäväni on soittaa se ensimmäinen puhelu, ja se voi kestää vaikka tunnin. Näillä naisilla yleisin ongelma on parisuhdeväkivalta, mutta muutakin perheväkivaltaa on.

Naisia auttaa Pasasen mukaa parhaiten se, että he uskaltautuvat puhumaan – ihan sama, puhuvatko perheelle, ystäville tai ammattilaisille – ja se, että heitä uskotaan.

– Jo yksikin hyvä kokemus ammattilaisesta antaa uskoa koko järjestelmään. Myös Me toon kaltaiset jutut ovat hieno asia. Niiden ansiosta nähdään, että väkivallasta tulee myös seuraamuksia, hän pohtii.

Suomessa väkivaltaa kokeneiden naisten tukemisessa ollaan Pasasen mukaan vielä vähän lapsenkengissä.

– Auttava puhelin ja vapaaehtoiset tekevät tosi hyvää työtä, mutta heillä ei ole samanlaisia resursseja kuin meillä. Lontoossa jokainen asiakas saa erikoistuneen työntekijän itseään auttamaan. Kaikissa 30 kaupunginosassa on oma kriisipalvelun järjestö, ja sen lisäksi on muita palveluja.

Jenna Pasanen uskoo asuvansa tulevaisuudessakin ulkomailla.

– Tykkään suurkaupungista. Elämä on aika hektistä, mutta siellä on paljon tekemistä ja ihmisiä. Monikulttuurisuus on minulle tosi tärkeä ja rikastuttava asia. Haluan myös käyttää englannin kieltä työssäni. Jos oma alani täällä kehittyy, en sulje pois palaamista Suomeen, mutta nyt parhaat mahdollisuuteni ovat Lontoossa. Chicagokin kyllä houkuttaa.

Lontoossa Pasanen asuu kimppakämpässä, jotta elämisen kulut olisivat minimissä. Hän sanoo, että siellä kyllä pärjää, kun elelee säästäväisesti.

Suomen hyviä puolia miettiessään Pasanen mainitsee ensimmäiseksi ilmaisen koulutuksen.

– Olin juuri puhumassa Lyseon lukiolaisille ja sanoin, että olemme onnekkaita, kun meillä on valtavan hyvä koulutusjärjestelmä. Tiedän, miten suuret lukukausimaksut vaikkapa Jenkeissä ovat.

Synnyinmaansa asioita Pasanen ei enää juuri seuraa, mutta presidentinvaaleissa hän sentään kävi äänestämässä. Pari kertaa vuodessa hän piipahtaa käymässä.

– Aikaisemmin minulla oli aina kova hinku Suomesta ulkomaille. Nyt kun olen saanut vähän etäisyyttä, tänne on tosi kiva tulla, nähdä perhettä, ystäviä ja tuttavia. Hämeenlinna on hieno kaupunki, missä on kaikki perusedellytykset, kuten kulttuuria ja jääkiekkoa, joka on tärkeä asia, hän naurahtaa.

Kotivisiitillään Pasanen käy tervehtimässä myös isoäitiään.

– Mummo asuu Lempäälässä. Siellä täytyy aina istua ja rauhoittua ja hengitellä vähän eri tavalla. On kiva välillä pysähtyä.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset