Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hauhon ja Rengon Säästöpankkisäätiöillä olisi apurahaa jaossa, mutta sitä ei osata hakea

Jukka Kuivaniemi (vas.) ja Sami-Jussi Talpila odottavat, että ihmisten tietoisuus säätöiden toiminnasta ja sen mukanaan tuomista mahdollisuuksista kasvaa. Kuva: Lea Karmala
Jukka Kuivaniemi (vas.) ja Sami-Jussi Talpila odottavat, että ihmisten tietoisuus säätöiden toiminnasta ja sen mukanaan tuomista mahdollisuuksista kasvaa. Kuva: Lea Karmala

Hauhon ja Rengon Säästöpankkisäätiöillä on positiivinen ongelma. Niillä olisi rahaa jakaa avustuksia seudulle yleishyödyllisiin tarkoituksiin, mutta hakemuksia tulee niukasti. Jukka Kuivaniemi Hauhon ja Sami-Jussi Talpila Rengon säätiöstä toivovatkin, että organisaatioiden toiminta tulisi entistä paremmin ihmisten tietoon.

– Tarvetta avulle on paljon, ja meillä olisi halu ja mahdollisuus sitä antaa, he tähdentävät.

Tukivarat kasvaneet

Hauhon ja Rengon Säästöpankkisäätiöt omistavat Oma Säästöpankki Oy.stä vajaat 10 prosenttia. Säätiöiden osinkotuloista puolet on sääntöjen mukaan jaettava hyviin kohteisiin. Tukea voidaan myöntää muun muassa seudun säästäväisyyden, taloudellisen kasvatuksen ja koulutuksen edistämiseen sekä elinvoimaisuuden ja taloudellisen kehittämisen tukemiseen.

Vuosien aikana tukivarat ovat lisääntyneet, kun osinkojen määrät ovat kasvaneet.

– Pienistä avustuksista aikoinaan aloitettiin, mutta OmaSp:n toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin ja jaettavaa rahaa on nyt entistä enemmän. Meillä on mahdollisuus tehdä paljon hyvää. Haluamme tukea erityisesti lapsia, nuoria ja ikäihmisiä, Kuivaniemi ja Talpila sanovat.

Tukea usealle kohteelle

Esimerkiksi Rengossa osinkotuloja syntyy nykyisin noin 160 000 euroa vuodessa. Vuonna 2019 rahaa on myönnetty 11:lle eri taholle, muun muassa kaikille vapaan joulukonsertin järjestämiseen, kuntolaitteiden hankkimiseen Käräjämäen lähiliikuntapuistoon ja skeittiparkin laajennukseen. Säätiö tukee myös Rengon markkinoita.

Hauholla tukea on jaettu 15 kohteelle vuonna 2019, niistä yhtenä isoimmista on ollut Hauhon musiikkijuhlat.

Stipendi suunnitteilla

Jo kahtena kesänä useat säätiöt ovat pyörittäneet Ikioma työ -kesätyöprojektia, jossa 4H-yhdistykset järjestävät 14–16-vuotiaille sopivaa kesätyötä. Idean äiti on Hauhon konttorin palveluneuvoja Lea Lahti. Nuoret saavat kokemusta paitsi työnhausta myös itse työn tekemisestä, kuten puistojen kunnostukset, pienistä korjaushommista tai vanhusten virkistämisestä. Projekti jatkuu tulevana kesänä laajennettuna, ja 4H hoitaa jälleen hakuprosessin.

Säätiöt suunnittelevat myös stipendien myöntämistä ammattikoulutuksessa opiskeleville, jotka tsemppaavat opinnoissaan.

Pohjanmaan suunnalta taas on lähtenyt idea Oma onni -koulutuksesta, jossa oppilaitokset ovat ryhtyneet säätiön tuella antamaan talousopetusta yläkoululaisille netin avulla. Aineisto on käytännönläheinen, ja nuoret oppivat muun muassa säästämistä. Koulutuskeskus Tavastia on mukana hankkeessa.

Haku käynnissä koko ajan

OmaSp-pankkeihin on nimitetty konttoritoimikuntia, jotka pohtivat paikallisesti tuettavia kohteita. Erityisesti säätiöt haluavat auttaa niitä, jotka muuten jäävät tukien tai virallisen rahoituksen ulkopuolelle. Urheiluun rahaa ei olla myönnetty, sillä se katsotaan enemmän pankin asiaksi.

– Säätiöissä säästöpankkiaate on vahvasti taustalla, mutta itse pysymme erossa aatteellisista tahoista. Avustushakemukset käsitellään hallituksessa, mutta jos on ollut jokin selkeä ja sopiva kohde, päätöksiä on tehty sähköpostillakin. Jos päätös on kielteinen, sitä ei erikseen perustella, Kuivaniemi ja Talpila kertovat.

Avustuksiin on haku käynnissä koko ajan.

– Keräämme hakemuksia ja käsittelemme niitä seuraavassa hallituksen kokouksessa. Avustusta on hyvä hakea hakea ajoissa, ja se kannattaa perustella hyvin.

Ohjeet apurahan anomiseen löytyvät verkko-osoitteista hauhonspsaatio.fi ja rengonspsaatio.fi. Sivuilla on myös luettelo viimeksi tukea saaneista tahoista.

Säästöpankkisäätiöt ja OmaSp

Hauhon Säästöpankkisäätiö rekisteröitiin 31.12.2008, kun Kantasäästöpankki Oy aloitti toimintansa jatkaen Hauhon Säästöpankin liiketoimintaa.

Rengon Säästöpankkisäätiö rekisteröitiin, kun Rengon Säästöpankki yhdistyi Kantasäästöpankki Oy:öön 1.6.2009.

Oma Säästöpankki syntyi, kun useat säästö- ja osuuspankit fuusioituivat vaiheittain.

Pankkien omistajina ovat Säästöpankkisäätiöt ja OmaOsuuskunnat (80 %) sekä muut osakkeenomistajat (20 %).

OmaSp:n konttorit sijaitsevat eri puolilla Suomea. Hämeenlinnan seudulla konttorit ovat Hauholla ja kantakaupungissa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

29.9.2020