fbpx
Kaupunkiuutiset Hauho

Hauhon keskustan pankkitaloon on saatu elämää – Tiloissa voi tehdä etätöitäkin

Kun OmaSp sulki konttorinsa, Hauhon säästöpankkisäätiö osti talon itselleen.
Jouni Lehtonen (vas.), Pasi Salmenaho, Jukka Kuivaniemi ja Anu Iso-Kokkila-Vähänen odottelevat vielä lisää vuokralaisia Oma Holvin tiloihin. Kuva: Lea Karmala
Jouni Lehtonen (vas.), Pasi Salmenaho, Jukka Kuivaniemi ja Anu Iso-Kokkila-Vähänen odottelevat vielä lisää vuokralaisia Oma Holvin tiloihin. Kuvat: Lea Karmala

Hauholla palveluja on yhä melko hyvin tarjolla, vaikka monesta on jouduttu viime vuosina luopumaan. Joku onkin sanonut, että kylältä puuttuvat ainoastaan kaupat, joista voisi ostaa piilolinssinesteitä tai kenkiä.

Entisessä pankkitalossa pidetään osaltaan huolta siitä, että kylä säilyisi elävänä. Nykyisin talon omistaa Hauhon säästöpankkisäätiö. Konttorinsa lakkauttaneesta OmaSp-pankista on siellä jäljellä vielä palvelupiste, jota pidetään avoinna sovitusti asiakkaiden tarpeen mukaan. Kiinteistössä toimii myös kukkakauppa ja hyvinvointikeskus.

Omistajanvaihdos viime keväänä

OmaSp sulki konttorinsa Hauholla viime vuoden alussa, ja heti keväällä Hauhon säästöpankkisäätiö osti talon itselleen.

– Idea ostosta lähti meidän omasta piiristämme. Taustalla oli vahvana ajatus, että yrittäjät saisivat jatkaa talossa ja voisimme tarjota esimerkiksi yhdistyksille tiloja pieniin kokoontumisiin. Emme kuitenkaan vuokraa niitä juhlien pitämiseen, koska emme kilpaile alan yrittäjien kanssa, Hauhon säästöpankkisäätiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Kuivaniemi sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aivan Hauhon keskustassa sijaitseva talo ei jäänyt vaille käyttäjiä, vaikka pankin konttori suljettiin. Kuva: Lea Karmala
Aivan Hauhon keskustassa sijaitseva talo ei jäänyt vaille käyttäjiä, vaikka pankin konttori suljettiin.

Tyhjentyneet tilat hyötykäyttöön

Pankilta tyhjiksi jääneitä tiloja vuokrataan toimistokäyttöön sekä etätyöntekijöille parillakympillä per päivä että yrittäjille pidemmäksi ajaksi. Säästöpankkisäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Pasi Salmenaho antaa monitaitoista apua vuokralaisille, ja säätiölle hommia tekevällä yrittäjällä Jouni Lehtosella on talossa työhuone. Huoneiden vuokraus on Lehtosen mukaan lähtenyt pikkuhiljaa käyntiin.

– Kun tiloissa pidetään vaikkapa kokouksia, otan varauksia vastaan, availen ovia ja muuta sellaista. Olen vähän kuin vahtimestari, hän kertoo.

Tilojen vuokraajille on tarjolla nopea verkkoyhteys ja mahdollisuus tulostamiseen sekä neuvotteluhuone ja keittiö käytettävissä. Ovessa olevaan sähkölukkoon vuokraaja saa tunnuksen, jonka pystyy ohjelmoimaan oman aikataulun mukaan.

Holviin vaikka kaupantekoon

Anu Iso-Kokkila-Vähänen oli Hämeenlinnan OmaSp:n konttorinjohtajana, kun kaupat kiinteistöstä tehtiin. Nykyisin hän työskentelee pankin rahoituspäällikkönä Kanta-Hämeessa ja Uudellamaalla, ja lisäksi hän hoitaa säästöpankkisäätiön viestintää.

– Olen myös julkinen kaupanvahvistaja, joten Oma Holviin voi tulla tekemään kauppoja. Hauholla olen joka toinen viikko tai tarpeen mukaan. Vuorottelemme palvelupisteessä palveluneuvoja Risto Hiltusen kanssa. Ajanvarauksella tulemme paikalle vaikka joka päivä, hän vakuuttaa.

Kerran kuukaudessa pankki tarjoaa ilmaisen asiointikyydin taksilla Hämeenlinnaan.

Bussiyhteydetkin Hauholta kaupunkiin ovat hyvät, sillä vuoroja kulkee aamu kuudesta iltaan kahdeksaan asti tunnin välein.

Historiallinen aarre

Oma Holvissa on jäljellä myös historiallinen aarre, josta säästöpankkisäätiö ei halua koskaan luopua edes suuresta rahasta. Teräsrakenteinen, puupintaiselta näyttävä kassakaappi on peräisin vuodelta 1885, joten se palveli säästöpankkia heti sen perustamisesta lähtien.

Kaapin lisäksi pankista on muistona vielä iso kassaholvi, josta tilat saivat nykyisen nimensäkin nimikilpailun jälkeen.

Pasi Salmenaho esittelee Oma Holvin aarretta, kassakaappia vuodelta 1885. Kuva: Lea Karmala
Pasi Salmenaho esittelee Oma Holvin aarretta, kassakaappia vuodelta 1885. 

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset