Kaupunkiuutiset

Hauhon sahtikisa oli kahden konkarin mittelö

Lauantaina järjestetyillä Niskavuoren markkinoilla palkittiin Hauhon pitäjänmestari sahdinvalmistuksessa. Kilpailun tuomaristolla oli katajainen mutta maittava tehtävä seuloa markkinapäivän aamuna paras paikalle tuodusta kuudesta sahtinäytteestä.

Kilpailun ylituomari, professori Pertti Saurola oli tyytyväinen siitä, että kisassa oli mukana uusia tuttavuuksia sahtikisaan osallistujina. Saurola jopa leikillisesti harmitteli sitä, että kokeneet konkarit näyttivät nuoremmilleen.

– Pari kilpailusahtia karsiutui sillä, että ne olivat voimakkuudeltaan ja maultaan enemmänkin naistensahtia, tuomariston suunmukaista oli niin kutsuttu miestensahti, jossa on potkua, hän kertoi valintakriteereistä.

Naisten sahti on miedompaa ja makeampaa, sillä sitä ei ole käytetty täyteen puhtiinsa.

Kilpailun raati maisteli sahtinäytteitä tietämättä kenen valmistama juoma missäkin lasissa on. Valmistajien nimet paljastuivat tuomareille vasta, kun sahtinäytteet oli ruodittu paremmuusjärjestykseen.

 

Tuomaristolla oli vaikea työ löytää loppusuoralle päätyneistä kahdesta tasalaatuisesta sahdista voittaja. Mutta moninkertainen voittaja valikoitui pienillä makuvivahteilla jälleen kärkeen, mustilalaisen Ari Saarisen valmistama sahti voitti. Raimo Veikkola Sotjalasta oli toinen ja Tuula Lehtinen Pyhälammilta sijoittui kilpailussa kolmanneksi. Kaikki palkitut ovat pitkän linjan sahdintekijöitä. Hauhon pitäjänmestaruus oli Ari Saariselle jo kuudestoista. Kilpailuun osallistui 6 sahdintekijää.

Tuomaristossa kansainvälistä asiantuntemusta edusti professori Jeff Hutchings Kanadasta. Skotlantilaiset juuret omaava Hutchings on biologi ja kalatutkija. Hauhon Ilmoilassa kesiään viettävä Jeff on seisemässä vuodessa oppinut suomalaisen sahdin ystäväksi.

Sahtikilpailun tuomaristossa oli jäseninä lisäksi sahtiasiantuntijoina Markku Saarinen ja Leena Sarkkola sekä vuonna 2017 nimitetty niskavuorineuvos Matti Rantti ja Hauhon Yrittäjien puheenjohtaja Asko Ylöstalo.

Ari Saarinen edustaa Hauhoa Sahdinvalmistuksen suomenmestaruuskisoissa. Kilpailu pidetään lauantaina 4. elokuuta 2018 Karvialla.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset