fbpx
Kaupunkiuutiset

Hautakiveä ei kannata tuoda ulkomailta

Hautakivi kannattaa valita kotimaisista kivilaaduista. Hautakiven tilauksessa ulkomailta lähinnä Virosta on omat riskinsä.

– Kokemustemme mukaan kaiverruksissa on ollut epätarkkuuksia. Kirjaimet on esimerkiksi kaiverrettu eri syvyyksiin. Olemme muutaman kiven korjanneet mutta se on hankalaa työtä. Kivi voi olla myös laadultaan pehmeä tai lohkeiluva. Hionta saattaa hajottaa kiven. Periaatteessa kivi pitäisi varmistaa etukäteen. Sama koskee luonnonkiviä, sanoo toimitusjohtaja Raimo Helander hämeenlinnalaisesta Hautakiviveistämö Matti Kaila Oy:stä.

HAUTAKIVISSÄ on käytännössä muutamaa laatua Varpaisjärven mustaa, Taivassalon punaista, Kurun harmaata tai Ylämaan spektroliittia, Ylämaan vihreää, Karjalan punaista tai Mäntsälän Auroraa. Seurakunnat osin määräävät mitä kiviä hautausmaille voi laittaa.

Marmoria on jonkin verran vanhoilla haudoilla. Se on kuitenkin hyvin huokoista ja likaantuu ajan myötä. Puhdistaminenon mahdotonta eikä marmoriin enää välttämättä saa kirjaimia kaiverretuiksi, koska kiven pinta on kuin sokeria.

Hautakivien kaiverrus on mitä suurimmassa määrin käsityötä ja tulee sellaisena pysymäänkin.

– Sellaisia koneita ei ole keksittykään, että ne voisivat vanhaan hautakiveen kaivertaa uusia kirjaimia. Jokainen kirjain pitää mitata työntömitalla ja tehdä uusin kirjain samanlaiseksi. Aikaisemman tekijän käden jälkeä pitää pystyä noudattelemaan. Millinkin erovaosuudet kirjaimen paksuudessa, koossa tai niiden väleissä näkyvät silmään. Jokainen kirjain on piirrettävä ja kaiverrettava käsin. Uuden kiven kaiverrukset voi tehdä tietokoneen avulla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset