Kaupunkiuutiset Tuulos

Myös maaseudulla tuhkaukset ovat lisääntyneet - Onko arkkuhautaus murroksessa?

Riikka Mäntyvaara ja Petri Laine tekevät yhteistyötä hautauspalveluissa. Kuva: Lea Karmala

Hämeen Hautauspalvelun vie palvelun omaisille kotiin. Petri Laine perusti yrityksen Tuulokseen yhdessä Jani Pietikäisen kanssa. Viime syksystä lähtien hän on tunnustellut, miten uudenlainen toimintatapa otetaan vastaan.

– Iso kysymys oli, toimiiko tällainen uusi palvelumalli. Tammikuussa rupesi tulemaan sen verran kutsuja, että nyt jo voi sanoa sen toimivan. Monelle varsinkin iäkkäälle ihmiselle on helpotus sopia hautajaisjärjestelyistä omassa kodissa, Laine sanoo.

 

Kauppakeskus Tuulosessa hautauspalvelu tekee yhteistyötä Kukkakimaran kanssa, joten samalla hoituvat haluttaessa myös kukka-asiat. Arkut kulkevat mukana pienoismalleina, joissa näkyvät myös yksityiskohdat. Tehdessään kotikäyntejä yrittäjät eivät peri kilometrikorvauksia, jotta kaikki olisivat tasavertaisessa asemassa.

– Omaisista tuntuu miellyttävältä, että he saavat olla tutussa ympäristössään hautajaisia suunniteltaessa. Petrillä on pappina hyvät valmiudet kohdata surevia ihmisiä. Siitä on tullut paljon kiittävää palautetta, ja olen sen myös itse sen hyvin nähnyt, Kukkakimaran kauppias Riikka Mäntyvaara sanoo.

 

Tuuloksen kirkkoherrana aiemmin toimineelle Laineelle omaisten kanssa pidetyt suunnittelu- ja keskusteluhetket ovat tuttuja.

– Hyvä ja kiireetön tunnelma on tietysti paras lähtökohta keskusteluille. Joitakin vainajia olen myös siunannut, vaikka se tehtävä kuuluu lähtökohtaisesti seurakuntien papeille. Kyse on ollut yleensä siitä, että se on ollut vainajan toive jo eläessä. Sellaista toivetta on vaikea olla kunnioittamatta.

Yli puolet Hautauspalvelun hautauksista on ollut nykyään tuhkauksia maalaispaikoissakin. Laineen mukaan se tuntuu yllättävältä, koska muuten hautajaiset järjestetään yleensä hyvin perinteisesti.

– Maaseudulla saattamassa on usein melko iso joukko ihmisiä, muistotilaisuudessa on monesti ruokailu, ja kaikessa halutaan kunnioittaa perinteitä, mutta arkkuhautaus on selvästi murroksessa oleva asia. Maaseudulla olisi kyllä tilaa vielä arkkuhaudoillekin, hän sanoo.

Hämeen Hautauspalvelun ja Kukkakimaran yhteinen toimialue ulottuu tällä hetkellä Hämeenlinnan kantakaupunkiin, Tuulokseen, Hauholle, Lammille, Lahteen, Hattulaan ja Pälkäneelle.

– Toiveena on vieläkin laajempi alue. Tuuloksesta on joutuisaa ja kätevää liikkua.

 

Maaliskuun 15.–17. päivänä Tuulosessa järjestetään viikonlopun tapahtuma, jossa esitellään surusidontoja, kukka-astelmia, arkkujen pienoismalleja ja muita hautausasioita. Paikalla on Riikan ja Petrin lisäksi Heli Jokivuori tekemässä sidontoja. Yleisölle tarjotaan tietoa myös luentotyyppisesti ja mahdollisuuksia keskusteluihin.

– Olemme siellä ihmisten tavattavissa. Asiasta voi tulla kyselemään, vaikka se ei olisi itselle ajankohtainen, Laine ja Mäntyvaara sanovat.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

3.6.2020

Päivän Hämeen Sanomat

3.6.2020

Fingerpori

comic