Kaupunkiuutiset

Häviäminen on taito

Hymyilevä mies

Ohjaaja Juho Kuosmanen

Rooleissa Jarkko Lahti, Eero Milonoff, Oona Airola, John Bosco jr., Joanna Haartti

Hymyilevä mies on tositapahtumien innoittama elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä (Jarkko Lahti). On vuosi 1962 ja Olli Mäellä on edessään elämänsä ottelu, sillä kahden viikon kuluttua hän kohtaa Olympiastadionilla maailmanmestarin. Tämän ottelun eteen ja sen saamiseksi Suomeen on tehnyt kaikkensa vaatimattoman kokkolalaisen Ollin ystävä, entinen nyrkkeilijä ja nykyinen valmentaja Elis Ask (Eero Milonoff).

Elokuva on palkittu Cannesissa, eikä suotta. Hymyilevä mies hurmaa katsojan. Kaksi viikkoa nuoren miehen elämää hurjan sirkuksen keskellä, ja tähän kaikkeen tuo vielä lisän rakastuminen. Ottelua enemmän Ollia kiehtoo kotiseudun tyttö Raija (Oona Airola). Jälkimmäinen kiristää Mäen ja hänen valmentajansa välejä, eikä Mäki ole innostunut urheilusankarin roolista. Painetta lisää se, että tuleva ottelu on ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyn suurtapahtuma Suomessa.

Hymyilevä mies kuvaa enemmän ystävyyttä, onnellisuutta ja rakkautta kuin urheilua. Joskus häviäjä voittaa kaikkein eniten. Tyylikkään mustavalkoisessa ja lämminhenkisessä elokuvassa ovat etuajalla hienosti näytellyt henkilöhahmot ja kaupungin elämän nostalginen kuvaus.

* * * * *

Taija Tuominen

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset