fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

"Hei, mitä sinulle kuuluu, kuinka olet jaksanut?" – SPR:n ystävät kutsuvat ihmisiä juttelemaan Goodmanilla ja Tiiriössä

Päivi Uusitalo (vas.), Pirkko-Liina Amperla, Maija Ojala ja Sari Suokas vakuuttavat ystävätoiminnan olevan merkityksellistä ja antoisaa. Kuva: AP Sarjanto
Päivi Uusitalo (vas.), Pirkko-Liina Amperla, Maija Ojala ja Sari Suokas vakuuttavat ystävätoiminnan olevan merkityksellistä ja antoisaa. Kuva: AP Sarjanto

Yksinäisyys on vakava uhka ihmisen hyvinvoinnille. Jokainen tarvitsee toisen ihmisen seuraa, ja pienetkin kohtaamiset voivat avata ovia ja katkaista yksinäisyyden kierteen.

SPR:n Hämeenlinnan osaston ystävätoiminta tempaisee ystävänpäivän merkeissä ja kutsuu ihmisiä istahtamaan punaisille penkeille raittiissa ulkoilmassa.

Kohtaamispaikat ovat perjantaina 11. helmikuuta kauppakeskus Goodmanin edustalla Turuntien puolella ja varsinaisena ystävänpäivänä maanantaina 14. helmikuuta kiertotalousmyymälä Sopin edessä Tiiriössä. Mukana on ystävätoiminnan ja uuden monikulttuurisuusryhmän vapaaehtoisia.

– Tuomme paikalle tuolit, joissa on punaiset huovat. Tarkoitus on kohdata ihmisiä ja pyytää heitä istumaan tuoleille kertomaan, mitä heille kuuluu, Pirkko-Liina Amperla SPR:n Hämeenlinnan osastosta kertoo.

Tavallisia tekoja

Idean taustalla on Punaisen Ristin kampanja yksinäisyyttä vastaan. Järjestö haluaa muistuttaa, että jokainen voi vähentää yksinäisyyttä ottamalla toiset ihmiset huomioon, ihan tavallisin teoin.

– On tärkeää, että näemme toisemme ja kuulemme toisiamme. Nyt on eletty kaksi vuotta korona-aikaa, ja ihmiset ovat aika väsyneitä, Maija Ojala sanoo.

SPR:n Hämeenlinnan ystävätoiminnan piirissä on tällä hetkellä 22 ystäväparia eli vapaaehtoisia ja ikäihmisiä, jotka tapaavat säännöllisesti toisiaan.

Toimintaa ohjaa ystävävälittäjien ryhmä.

– Meihin ottavat usein yhteyttä vanhusten omaiset, kun esimerkiksi äiti on muuttanut paikkakunnalle tai ystävä on kuollut. Saamme myös yhteydenottoja kaupungin kotihoidosta, sosiaalipuolelta ja hoitolaitoksista, Amperla kertoo.

Luottamus tärkeää

Ystäviksi kaivataan koko ajan lisää ihmisiä. Jokainen voi toimia ystävänä oman elämäntilanteensa mukaan, mutta sitä ennen toimintaan hakeutuva haastatellaan ja hänelle annetaan muutaman tunnin koulutus.

– Yksi hyvin tärkeä asia on luottamuksellisuus. Toinen on ymmärrys siitä, että ystävä tekee juuri niitä asioita, mitä asiakas haluaa, oli se sitten keskustelua, ulkoilua tai jotakin puuhailua. Emme kuitenkaan ole sairaanhoitajia, vaan olemme vain tavallisia ihmisiä tavallisten ihmisten taidoilla, Amperla tähdentää.

Päivi Uusitalo on ystävänä ikäihmisellä ja käy hänen kanssaan ulkoilemassa ja kesäisin puistossa istumassa.

– Kahvittelu on hänelle tärkeää ja kauniit kultareunaiset kupit ovat aina valmiina odottamassa. Kahvilla istuessa vierähtää tunti tai puolitoista aina hänen jaksamisensa mukaan. Se on todella antoisaa minulle itsellenikin.

Merkityksellistä työtä

Sari Suokas liittyi mukaan ystävätoimintaan jäätyään eläkkeelle.

– Halusin tehdä vapaaehtoistyötä. Ajattelin asiaa jo silloin, kun äitini oli saattohoitokoti Koivikossa ja siellä työskentelevät vapaaehtoiset olivat aivan ihania, hän muistelee.

Suokas kävi ystäväkoulutuksen ja on ollut toiminnassa mukana kolme ja puoli vuotta.

– Tunnen ilman muuta tekeväni merkityksellistä työtä. Vanhusten kiitollisuus tulee niin syvältä sydämestä.

SPR:n ystävätoiminnan punaiset penkit perjantaina 11.2. Goodmanilla ja 14.2. Tiiriön Sopilla kello 14–18.

Ystävätoiminta

SPR:n Hämeenlinnan osastossa toimii parisenkymmentä ystävää, jotka tapaavat säännöllisesti ikäihmisiä.

Osasto järjestää ystävätoiminnan perus- ja jatkokursseja sekä kokoontuu ystäväiltoihin.

Ystävätoimintaan tarvitaan jatkuvasti lisää ihmisiä, joilla on aikaa keskustella ja kuunnella yksinäistä lähimmäistä.

Yhteydenotot sähköpostiin spr.ystavat@gmail.com tai numeroon 0400–711 045.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset