fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Akvarellisti Heikki O. Jokinen ihastui Hämeenlinnan kauneuteen – Taiteilija ihmettelee, miksei kaupungin vahvuuksia hyödynnetä

Jokisen taidenäyttely on esillä pääkirjastossa 28. lokakuuta asti.
Heikki O. Jokinen on ollut ikänsä purjehduksen harrastaja ja vesi on hänelle tärkeä elementti, mikä näkyy myös teoksissa. Pääkirjaston näyttelyn töissä toistuu toinen lempiaihe, Hämeenlinna. "Ihastuneet kommentit vieraskirjassa puhuvat sen puolesta, että teokset ovat koskettaneet ihmisiä, sillä monilla on näistä paikoista omakohtaisia kokemuksia." Heikki O. Jokisen taidenäyttely on esillä Hämeenlinnan pääkirjastossa 28.10. asti. Kuva: Heli Karttunen
Heikki O. Jokinen on ollut ikänsä purjehduksen harrastaja ja vesi on hänelle tärkeä elementti, mikä näkyy myös teoksissa. Pääkirjaston näyttelyn töissä toistuu toinen lempiaihe, Hämeenlinna. "Ihastuneet kommentit vieraskirjassa puhuvat sen puolesta, että teokset ovat koskettaneet ihmisiä, sillä monilla on näistä paikoista omakohtaisia kokemuksia." Kuva: Heli Karttunen

Akvarellisti Heikki O. Jokinen on tallentanut näkymiä Hämeenlinnasta jo kohta 16 vuoden ajan.

Historiallisen kaupungin katunäkymät, vesistöt ja keskiaikainen linna ovat saaneet hänet pauloihinsa.

Jokisella on parhaillaan pääkirjaston yläaulassa taidenäyttely, jossa on esillä 13 tänä vuonna syntynyttä akvarellikuvaa Hämeenlinnasta.

– Ympäristö inspiroi minua, sen historian kerrostumat aktivoivat minussa jotain. Linna suorastaan kumahtelee historiaa. Sen takia se on paljon kuvissani mukana.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hämeen linna on yksi Heikki O. Jokisen suosikkiaiheista. Kuva: Heikki O. Jokinen

Sijainti sopivassa kohdassa

Jokinen syntyi Hämeenlinnassa, mutta asui ja teki työuransa sekä Helsingissä että Tampereella, jossa vierähti lopulta kolme vuosikymmentä.

Kun mainosalan työt kutsuivat Tampereelta takaisin Helsinkiin, löytyi sopiva välietappi Hämeenlinnasta, eikä akvarellisti ole sittemmin halunnut täältä muuttaa.

– En kaipaa isojen kaupunkien hektiseen menoon, hän tuumaa kodissaan Hakalanniemessä.

Akvarellista kädentaitojen ylläpitäjä

Jokinen on sitä mainosgraafikoiden koulukuntaa, joka teki kaiken käsin.

– Tietokoneet tulivat alalle 1990-luvun alussa. Minun piti viisikymppisenä opetella kaikki uudestaan.

Akvarellitaiteen pariin hän päätyi, koska halusi ylläpitää kädentaitojaan.

– Asuin silloin Tampereella. Aloitin akvarelleilla, koska en voinut maalata öljyväreillä kun minulla ei ollut erillistä työhuonetta.

Jokinen ihastui akvarellimaalauksen nopeaan työtapaan, jossa jälkeä ei voi juuri korjata.

– Nimenomaan viehätyin siihen, että tässä on sitä samaa käsillä tekemistä kuin mainosgraafikon työssä, ja samalla ylläpidin taitojani. Pidin Tampereella myös useita näyttelyitä kahviloissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaupunkikuvia Hämeenlinnasta

Taiteilijan työhuone omakotitalon yhteydessä on täynnä kuvia. Laatikoista löytyy useita kehystämättömiä teoksia.

Maalauksissa toistuvat vesiaiheet sekä kaupunki- ja maisemanäkymät, joita on tallentunut matkoilta, mutta etenkin Hämeenlinnasta. Teokset valmistuvat työhuoneella valokuvien ja luonnosten pohjalta.

Akvarellisti toivoo, ettei kaupunkia modernisoitaisi liikaa.

– Hämeenlinna vesistöineen on äärettömän viehättävä. Tämä kaupunki on hurmannut minut. Linnan lisäksi ne vanhat puutalokorttelit ovat silmiä hiveleviä, samoin Skogsterin kulma ja Piparkakkutalo.

Hän kokee itsensä dokumentoijaksi.

– Nämä kaupunkikuvani ovat tämän ajan Hämeenlinnaa ja siinä mielessä kulttuurihistoriallisia elementtejä.

Miksei vahvuuksia hyödynnetä?

Jokinen toivoo että Hämeenlinna panostaisi niihin vahvuuksiin, mitä sillä on.

– Täällä on upea historia, mahtava sijainti Vanajaveden äärellä ja harvinainen keskiaikainen linna.

Jos saisit vallan päättää, niin miten kaupunkia kehittäisit?

– Esimerkiksi Virtain kaupunki rakennutti hienon sataman ja siellä käy paljon väkeä. Täältä ei tahdo löytää edes polttoainejakelua. Täällä olisi hienot puitteet leirintäalueelle ja toimivalle pienvenesatamalle palveluineen. Kaupungin pitäisi antaa niille edellytykset, silloin alkaisi tapahtua.

Kulttuurin suhteen kaupunginorkesterin kuolema sekä Verkatehtaan ja Linnajazzin alennustilat mietityttävät.

– Pelkkä hyötyajattelu on aika kylmää kyytiä. Toivoisin päättäjiltä pitkäjänteisempää visiointia. Kulttuuri on se, mikä ruokkii ihmisyyttä.

Heikki O. Jokisen taidenäyttely on esillä Hämeenlinnan pääkirjastossa 28.10. asti.

Heikki O. Jokinen

Syntynyt Hämeenlinnassa 1944.

Avioliitossa. Kaksi aikuista lasta.

Piirtäjä, akvarellisti ja graafinen suunnittelija.

Ammattiopinnot Ateneumissa ja Mainosgraafikkojenkoulussa. Asunut sekä työskennellyt mainosalalla Helsingissä ja Tampereella.

Hämeenlinnan Taiteilijaseura ry:n ja Suomen Akvarellitaiteen yhdistys ry:n jäsen. Hän kuuluu myös Hämeenlinnan Sibelius-Seuraan sekä viiniseura Hämeenlinnan Munskankärnaan.

“Synnyin Hämeenlinnassa Höyhensaarilla kesällä 1944 kun Helsinkiä pommitettiin, äiti oli sotaa paossa Takajärvellä Alitalon torpassa isän ollessa rintamalla.”

Linnan historiallinen miljöö puhuttelee taiteilijaa. Kuva: Heikki O. Jokinen

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset