fbpx
Kaupunkiuutiset

Heilahtaa ihmisten ilmoille

Kalvola-Seura on saanut historiansa ensimmäisen kotiseutujulkaisunsa valmiiksi.

Aikaa meni 65 vuotta, jos laskee mukaan seuran perustamisvuoden 1950. Välissä tosin on ehtinyt tapahtua paljon. Kalvola-Seura poistettiin yhdistysrekisteristä 1990-luvulla vuosien hiljaiselon jälkeen.

Kalvolasta tuli osa Hämeenlinnaa vuoden 2009 kuntaliitoksen yhteydessä. Vuotta myöhemmin Kalvola-Seuran toimintaa alettiin herätellä uudestaan henkiin. Kalvolalaista kotiseutuhenkeä ja kulttuuria oli aika alkaa vaalia ja kehittää uudelleen.

– Samalla heräsi ajatus kotiseutujulkaisusta, joka oli aiemmin jäänyt tekemättä, Kalvola-Seuran puheenjohtaja Antti Mäkinen kertoo.

Ajatusta kypsyteltiin, kunnes viime kesänä seurassa laitettiin hihat heilumaan toden teolla.

– Lehden syntymiseen on kieltämättä mennyt hämäläiseen tyyliin aikaa. Samalla olemme myös etuajassa, sillä virallisesti kyseessä on vuoden 2016 julkaisu, Mäkinen naurahtaa.

Muutoin vapaaehtoisvoimin tehdyn kotiseutujulkaisun toimitussihteeriksi palkattiin Minnamaija Björklöf ely-keskuksen rahoittaman Tarmokas-hankkeen kautta.

– 52-sivuinen lehti puserrettiin uunista ulos neljässä kuukaudessa, ensi vuonna Kalvola-Seuran uutena sihteerinä aloittava Björklöf sanoo.

Tarinoita pitäjästä

– Mistään historiikista ei ole kyse. Kantavana teemana on kalvolalaisuus. Teos kertoo siitä, miten eri-ikäiset ihmiset näkevät ja kokevat kotiseutunsa, lehden graafisesta ilmeestä ja taitosta huolehtinut Sanni Hallanvaara huomauttaa.

Ulkoasu päädyttiin seurassa pitämään simppelinä.

– Muotitermiä lainatakseni kauheasti ei tarvinnut vatuloida, hän naurahtaa.

Julkaisu on rakennettu kalvolalaisten kertomuksista, ja varsinaisia lukujuttuja kertyi parisenkymmentä. Tekstit ovat pääosin seuran jäsenten tekemiä, mutta ääneen pääsi myös pitäjän aktiivista väkeä.

– Ihmisiltä ei tarvinnut lypsää tietoa, juttuvinkkejä ja valmiita tekstejä tuli ilahduttavan paljon, itsekin muutaman artikkelin loihtinut ja julkaisun kieliasusta huolehtinut Björklöf iloitsee.

– Urakka oli lasten leikkiä esimerkiksi lapsenhoitoon verrattuna. Olen kova delegoimaan töitä, oikolukijoita oli paljon, hän hymyilee.

Tuhannen kappaleen kotiseutujulkaisu on tehty muun muassa historiasta, nykypäivästä, kulttuurista ja luonnosta. Mukaan mahtui myös fiktiivinen rakkauskertomus.

Ilmaan jäi leijumaan ainoastaan yksi asia:

– Hakusessa on vielä Kalvolan laulun tekijä. Sanat ja nuotit lehdestä löytyvätkin, kolmikko sanoo.

Päivänvalonsa kotiseutujulkaisu näkee Lasimäen joulunavauksessa lauantaina 28.marraskuuta ja heti seuraavana päivänä Kalvolan kirkkokonsertissa.

Lehti tulee myyntiin muiden muassa Iittalan kirjakauppaan ja Kalvolan kirjastoon.

– Kiitos kuuluu myös myötämielisille yrittäjille. Ilman heidän mainoksiaan printtituotetta ei olisi voitu rahoittaa, Mäkinen sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset