fbpx
Kaupunkiuutiset

Heini Harjaluoma toi taidettaan Iittalaan ystävänsä kutsusta – "Teen maalausteni kautta matkaa itseeni"

Tanssi- ja kuvataidetta tekevälle Heini Harjaluomalle taiteen tekeminen on oleellinen osa elämää. Kuva: Muu
Tanssi- ja kuvataidetta tekevälle Heini Harjaluomalle taiteen tekeminen on oleellinen osa elämää.

Helsinkiläinen kuva- ja tanssitaiteilija Heini Harjaluoma pitää taidenäyttelyn Iittalassa Hyvän Olon Aitassa.

– Olen 14-vuotiaasta asti tuntenut Hyvän Olon Aittaa pyörittävän Anu Taluksen ja hän ehdotti näyttelyn pitämistä. Olemme hyviä ystäviä ja halusimme lyödä osaamisemme yhteen sekä tehdä yhdessä jotain ihanaa. Tässä meillä on mahdollisuus toteuttaa unelmiamme, Harjaluoma kertoo.

Harjaluoman Maailman Onni -taidenäyttely on esillä koko kesän.

– Näyttely tarkastelee suurennuslasin läpi onnen palasia tämän hetken maailmasta.

Maalausten aiheet nousevat alitajunnasta.

– Teen maalausteni kautta matkaa itseeni, omiin kätkettyihin tunteisiini ja tarpeisiini. Se on uppoutumista omiin sisuksiin ja oman elämäni maalaamista. Pyrkimyksenä on matkata hiljaisuuteen sisällä. Minulle tärkeää on tunne sisäisen prosessin käynnistymisestä sekä rohkeus pystyä tuhoamaan omia töitäni ja antaa niiden muuttua.

 

Teokset syntyvät vuorovaikutuksessa kuvien ja materiaalien kanssa.

– En suunnittele kuvaa, vaan se syntyy prosessissa. Maalaus voi sisältää yhtä aikaa useita tasoja, symboliikkaa, viestejä ja sisältöjä. Maalaukset ovat minulle tiedon tilojen kiteytymiä tuntemattomasta avarasta lähteestä, jossa jokin totuus seilaa aineettoman ja aineellisen välillä.

Tekniikka valikoitui oikeastaan sattumalta.

– Olen kokeillut muitakin tekniikoita, mutta akryyli tuntui omimmalta. On vapauttavaa, että taidekouluajoista on jo aikaa. Silloin koin, että en ollut tarpeeksi hyvä, mutta nyt tuntuu, että olen vapaa tekemään mitä haluan.

Taiteilija pitää lähtökohtanaan Vedic art -menetelmän 17 luovuuden periaatetta.

– Ennemmin tai myöhemmin työstettävä teos alkaa puhutella maalariaan. Teoksen luoja löytää ja antaa merkityksiä kokonaisuudelle tai yksityiskohdille. Merkitykset syntyvät taiteilijan tunneyhteydestä teokseen. Merkityksen synnyttäminen on matka itseen. Myös jokainen katsoja löytää teokselle henkilökohtaisen merkityksensä vapaasti omilla ehdoillaan.

 

Heini Harjaluoma (s. 1982, Lohja) on opiskellut kuvataidetta Lohjanseudun kuvataidekoulussa.

Harjaluoma on valmistunut tanssitaiteen kandidaatiksi (Bachelor of Arts) Lontoosta Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance yliopistosta. Hän on opiskellut esittäviä taiteita Karjaan Västranylands folkhögskolanissa ja näyttelijäntyötä Järvenpään Luther-opistossa.

Harjaluoma on esiintynyt tanssitaiteilijana taiteen ja viihteen parissa vuodesta 2002. Lisäksi hän toimii Kiehisen Maalareissa ja tekee taidetta taiteilijayhteisö Lento Artspace:ssa Helsingissä.

Heini Harjaluoman Maailman Onni -taidenäyttely on esillä Hyvän Olon Aitassa, (Iittalan lasikeskus, Hunajakuja 1, Iittala) 8.6.–11.8. aukioloaikoina.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset