Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Heini Ingman-Jokela halusi ulottaa elämäntapamuutoksen työhön – Ekokampaaja ottaa ympäristöasiat huomioon

Heini Ingman-Jokela kouluttautui ekokampaajaksi asiakkaiden toiveiden ja oman kiinnostuksen takia.
Eri väriaineet vaativat eri lämpöistä vettä toimiakseen kunnolla, Heini Ingman-Jokela kertoo. Kuva: Esko Tuovinen
Eri väriaineet vaativat eri lämpöistä vettä toimiakseen kunnolla, Heini Ingman-Jokela kertoo. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Palokunnankadulla omaa kampaamoa pitävä Heini Ingman-Jokela kouluttautui viime syksyn ja kevään aikana ekokampaajaksi.

Hän on työskennellyt pitkään hämeenlinnalaisissa kampaamoissa, ja kolme viime vuotta omassa yrityksessään. Samalla hän on huomannut, että ympäristöasiat kiinnostavat asiakkaita yhä enemmän.

– Ihmiset ovat valveutuneita ja monia kiinnostaa esimerkiksi kemikaalien käytön vähentäminen. Myös monenlaiset hiuspohjan ongelmat ja allergiat ovat yleistyneet, ja halusin tarjota apua tähän, Ingman-Jokela kertoo.

Itse ei voi enää kerätä aineksia

Koulutukseen häntä kannusti myös se, että hän on halunnut vähentää omaa kemikaalikuormitustaan ja halusi ulottaa elämäntapamuutoksen myös työhön.

Ingman-Jokela arvelee, että ekopuolen osuus kampaamossa kasvaa pikkuhiljaa, mutta perinteinen työ kulkee rinnalla edelleen.

Hän kävi Helsingissä toimivan ammatti-instituutti Prakticumin koulutuksen, johon kuului etäopiskelua ja lähiopetusta. Koulutuksen aikana perehdyttiin muun muassa kasviväreihin ja erilaisten luonnosta saatavien aineiden käyttöön hiustenhoidossa.

– Aiemmin kampaajat ovat saattaneet kerätä itse aineksia esimerkiksi yrttihuuhteisiin, mutta lainsäädäntö on kiristynyt niin, ettei tämä ole enää mahdollista, Ingman-Jokela kertoo.

Myös allergiariski on otettava ekokampaamossa huomioon joka työvaiheessa. Siksi asiakkaan mahdolliset allergiat selvitetään tarkoin ennen värikäsittelyä tai hoitoja.

Puurosta uusi väri

Ingman-Jokela kertoo, että moni asia vaikuttaa esimerkiksi kasviväreillä tehtävän värjäyksen lopputulokseen. Esimerkiksi hiusten kunto ja aiemmat synteettiset värjäykset vaikuttavat siihen, kuinka hyvin kasviväri tarttuu hiuksen pintaan.

– Olen omista hiuksista huomannut, että siirtymävaiheessa kasviväri tarttuu huonommin. Mutta kun synteettinen väri on kokonaan hävinnyt hiuksista, kasviväri tarttuu ja pysyy todella hyvin.

Kasvivärejä myydään tukussa jauheena, josta sekoitetaan keitetyn veden kanssa löysähkö puuro. Eri väriaineet sekoitetaan eri lämpöiseen veteen, esimerkiksi punainen henna noin 70-asteiseen veteen ja tumma indigo 50-asteiseen.

– Neljän perusvärin lisäksi on paljon valmiita sekoituksia ja lisättäviä väriaineita. Kasviväreillä saadaan pääosin lämpimiä sävyjä, indigo on tummin ja viileäsävyisin pigmentti.

Hoidoissa käytetään muun muassa yrttejä, savea, merilevää ja turvetta sekä eteerisiä öljyjä. Ekokampaamon yksi erikoisuus on niin sanottu energialeikkaus, jossa hiuksia käsitellään niin kauan, että ne ehtivät leikkauksen aikana kuivua.

– Se on tekninen ja tarkka leikkaus, jossa hiukset asettuvat luonnollisesti. Tähän liitetään usein intialainen päänhieronta, eli se on myös rentouttava kokonaisuus.

Heini Ingman-Jokela

Kampaaja, oma yritys Heini Ingman Hairdesign.

40-vuotias, perheessä aviomies ja tämän 11-vuotias tytär sekä 10-vuotias Bichon Frisé Lily.

Suorittanut hiusalan perustutkinnon vuonna 2007, ekokampaaja 2020. Osallistunut mm. Sassoon leikkaus- ja väritekniikkakoulutukseen kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 2008 alkaen. Kevin Murphy session stylist 2019.

Työskennellyt hämeenlinnalaisissa kampaamoissa pitkään, perusti oman yrityksen kolme vuotta sitten.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset