fbpx
Kaupunkiuutiset

Heli Huotala vangitsee kankaalle säätilat, tornadot ja tulivuoren purkaukset

Riikka Helenius

GalleriaKONEessa on esillä heinäkuussa hämeenlinnalaisen kuvataiteilija Heli Huotalan 20-vuotista taiteilijan uraa juhlistava Real and Imaginary -niminen näyttely. Huotalan maalausten lähtökohtana on luonto. – Maalauksissani on jotain todellista ja jotain kuviteltua. Tällä hetkellä minua kiinnostavat erilaiset luonnonilmiöt; säätilat ja luonnonmullistukset, kuten tulivuoren purkaukset ja tornadot. En ole itse päässyt, tai joutunut kokemaan tulivuoren purkausta. Olen katsonut aiheen liittyviä tv-dokumentteja, YouTube-videoita ja valokuvia.

– Tulivuoren purkaukset ja tornadot ovat visuaalisesti vangitsevia. Niihin liittyy kauneutta sekä tiettyä salaperäisyyttä, luonnonvoimien hallitsemattomuutta, taiteilija pohtii. Huotalaa kiinnostaa myös uuden elämän nousu tuhkasta Feeniks-linnun tavoin. Värikkäissä, dramaattisissa maalauksissa on aistittavissa energia ja tilan tuntu. Huotalan tuoreissa maalauksissa on myös enemmän liikettä kuin aikaisemmin.

Huotala on maalannut luonnonkatastrofeja runsaan vuoden ajan. Seesteiset työt, joissa on mm. puun runkoja, karsiutuvat GalleriaKONEen näyttelykokonaisuudesta. – Seuraavat näyttelyni ovat Oulussa elokuussa ja Jyväskylässä marras-joulukuussa. Näyttelyissä on sama teema, mutta eri maalaukset. Seesteisemmät työt pääsevät esille muualle, taiteilija kertoo.

GalleriaKONEen näyttelyssä on 16 öljy- ja akryylimaalausta. Suurin osa on kookkaita, mutta mukana on myös joitakin pienempiä töitä. Huotala maalaa mieluiten suuria teoksia.

– Isoissa maalauksissa saan työskennellä koko kropalla. En ole luonteeltani mikään piipertelijä. Haluan kuitenkin säilyttää kykyni maalata myös pieniä teoksia, sillä niilläkin on paikkansa näyttelykokonaisuuksissa.

Huotala maalaa kotona ja valmistaa itse maalauspohjansa.

– Teen pohjat pihalla kesäisin, kun ei sada. Osaan ennakoida aika hyvin, minkä kokoisia pohjia tulen tarvitsemaan syksyn ja talven aikana.

Heli Huotalan ”Real and Imaginary” on näytteillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 1.8. asti.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset