Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Heli Kuulan hyppysissä kaatopaikkatuomion saanut t-paita syntyy uudestaan – Kierrätyshupparit ovat jo saaneet näkyvyyttä somessa

Heli Kuula loihtii kaatopaikkatuomion saaneista trikoovaatteista trendikkäitä huppareita.
Heli Kuula on kehitellyt kierrätysmateriaalista oman, uniikin hupparimalliston. "Kunhan tilanne normalisoituu, aion markkinoida näitä myös tapahtumissa", hän visioi. Kuva: Heli Karttunen
Heli Kuula on kehitellyt kierrätysmateriaalista oman, uniikin hupparimalliston. "Kunhan tilanne normalisoituu, aion markkinoida näitä myös tapahtumissa", hän visioi. Kuva: Heli Karttunen

Heli Kuula valmistaa huppareita kierrätystrikoosta.

– Ompelin silppukolttuja, jotka ovat sen verran erikoisia, että harva niitä haluaa. Omat parikymppiset pojat ovat trenditietoisia, ja ajattelin, että kierrätetty materiaali yhdistettynä ajanmukaiseen malliin voisi toimia, hämeenlinnalainen vaatetusalan artesaani kertoo.

Hän sai idean vuodenvaihteessa. Pojat saivat toimia mallikappaleiden koekaniineina.

– Tein monta testiversiota, kunnes sopiva malli löytyi. Istuvuutta ja hupun mallia jouduttiin hiomaan. Käyttämäni malli on optimaalinen perusversio hupparista – erikoisuus tulee materiaaleista.

Huppareiden sisältä löytyy usein yllätyksiä. Kuva: Heli Karttunen
Huppareiden sisältä löytyy usein yllätyksiä. Kuva: Heli Karttunen

Markkinointi somessa

Kuula keskittää markkinoinnin someen. Kun kohderyhmänä ovat nuoret, täytyy tuote viedä sinne, missä nuoret ovat.

– Tiktokissa on tullut näkyvyyttä. Nuorempi poika tekee sinne videoita, ja yhdellä videolla saattaa olla 150 000 katsojaa. Lukemat ovat jotain ihan muuta kuin Facebookissa, vaikka kyllä vanhemmatkin ovat näistä innostuneet.

Kuula on juuri luonut tuotemerkilleen oman osaston Weecos-sivustolle, joka on ekologisiin tuotteisiin keskittynyt alusta. Huppareita on maaliskuusta lähtien ollut myynnissä myös Zanna.fi -jälleenmyyjällä Iisalmessa.

– Siellä myynti on jo lähtenyt vetämään.

Ajatuksena on pysyä kotimaan markkinoilla.

– Tässä on ideana tehdä kaikki itse. Mihinkään massatuotantoon en aio ryhtyä.

”Kierrätys on minun juttuni”

Kuulan työhuone Wetterhoffin talon kolmannessa kerroksessa pursuaa erilaisia kankaita ja materiaaleja. Hän valmistaa kierrätysmateriaalista huppareiden lisäksi myös muun muassa laukkuja.

– Kierrätysmateriaali on ollut aina minun juttuni. Kirppiksiltä löytyy paljon laadukasta tavaraa edullisesti ja monet tuovat minulle myös materiaalia lahjoituksena.

Hupparit on valmistettu pääasiassa puuvillatrikoosta, jota kirpputoreilta löytyy pilvin pimein. Myös viskoosi sopii materiaaliksi. Kuula pesee kaiken materiaalin ennen käyttöä.

– Mitä suurempi vaate, sen parempi. Kaikkein parhaimpia ovat nilkkapituiset yöpaidat, mutta kyllä tilkuistakin saa tehtyä.

Jokainen huppari on erilainen

Huppareiden koot vaihtelevat S–XL:n välillä ja jokainen niistä on ainutlaatuinen. Kaksinkertainen kangas sisältää usein yllätyksen:

– Kierrätykseen päätyy paljon mainospaitoja, joten hupparin sisäpuolelta voi löytyä vaikka Popedan keikkakuva tai makkaramainos.

Itse ompelu käy melko nopeasti, mutta suunnitteluun voi mennä tunteja.

– Usein materiaalista löytyy lähtökohdaksi jokin painatus, kuvio tai väri. Moni tuo minulle myös lempipaitansa muokattavaksi. Se, että vaatteeseen liittyy tarina, antaa sille lisäarvoa.

Kaatopaikkatavarasta ei pulaa

Yhteen huppariin voi mennä viisikin t-paitaa. Aiemmin Kuula sai materiaalia paikalliselta Fidalta, mutta kun ketjun kaatopaikkatavaran käsittely siirtyi Helsinkiin, täytyi materiaalia alkaa hankkia muualta.

– Kun lukuja katselee, vaatejätettä käsitellään Suomessa miljoonia kiloja vuodessa. Vaikka valtaosa poltetaan, osa päätyy kuitenkin kaatopaikalle.

Ainakaan toistaiseksi kierrätysvaatteista ei ole pulaa.

– Nyt korona-keväänä moni siivosi kaappejaan ja sain valtavasti materiaalia. Joskus hämmästyttää, että ihan hyväkuntoisiakin vaatteita heitetään roskiin.

Bohemian Insanity

On hämeenlinnalaisen vaatetusalan artesaanin Heli Kuulan vuodenvaihteessa perustama toiminimi.

Wetterhoffin talossa toimiva pienyritys suunnittelee ja valmistaa tuotteita sataprosenttisesta kierrätysmateriaalista.

Yritys lanseerasi keväällä kierrätystrikoosta valmistetut hupparit.

Heli Kuula on myös pian valmistumassa Hamkista jalkinemuotoilijaksi.

”Kengät ovat ehdoton intohimoni.”

Kaikissa huppareissa on jokin oma juju. Tätä mustaa kappaletta esittelee Jimi Kuula. Kuva: Ulla Heinonen
Kaikissa huppareissa on jokin oma juju. Tätä mustaa kappaletta esittelee Jimi Kuula. Kuva: Ulla Heinonen

 

Jami Rämöllä on päällään vihertävä versio Heli Kuulan valmistamista huppareista. Kuva: Ulla Heinonen
Jami Rämöllä on päällään vihertävä versio Heli Kuulan valmistamista huppareista. Kuva: Ulla Heinonen

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

29.9.2020