Kaupunkiuutiset

”Helpottaa reklamaatiotulvaa”

Paikallisliikennettä Hämeenlinnassa ja Hattulassa ajava Vekka Liikenne on työntänyt uuden vaihteen silmään. Ajoneuvokalustoa on täydennetty Telematics-seurantalaitteistolla.

– Jokaiseen linja-autoon on asennettu kiinteä gps-laite, joka välittää dataa palvelimelle minuutin välein. Pystymme tutkimaan reitillä olevan bussin liikkeitä sekunnin tarkkuudella, Vekka Liikenteen liikennepäällikkö Veli-Pekka Kulmala kertoo.

Järjestelmä lähettää tietoa sähköiseen palvelimeen muun muassa linja-auton sijainnista, nopeudesta, kiihdytyksistä ja jarrutuksista sekä kuljettajan ajotavasta.

– Se on myös osa kuljettajan itseoppimista, kun omaa ajoa voi analysoida jälkikäteen graafien kautta. Alkuinvestoinnit tasoittuvat alun oppimisvaiheen jälkeen, kun taloudellinen ajo kehittyy.

Kulmalan mukaan seurantalaitteiston tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää liikenneturvallisuutta ja taloudellista ajoa, mutta myös olla apuna mahdollisten reklamaatioiden käsittelyssä.

– Säiliöauto- ja metropuolella vastaava järjestelmä on ollut käytössä jo pitkään. Myös palautetulva helpottuu, kun on näyttää faktatietoa, joka säilyy palvelimella vähintään viisi vuotta.

– Tulevaisuudessa voimme näyttää tietoa reaaliajassa, missä bussi liikkuu ja monenko minuutin päässä se on pysäkistä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset