Kaupunkiuutiset

Hengitys ja rentous kaiken pohjalla

Kyusho Aiki Jutsu pohjautuu nimensä mukaisesti itämaiseen ajatteluun ja budolajeihin, joiden taustat ovat ajanlaskumme alkuvuosikymmenillä.

Hämeenlinnalainen suurmestari Toni Kauhanen kiertää neljässä maassa opettamassa hermopisteiskuihin perustuvaa budolajia. Itsepuolustukseen tarkoitettu laji on samalla mitä parhainta stressin poistoa ja oikeaoppisen hengittämisen harjoittelua.

– Ihminen oppii vääränlaisen hengitystekniikan lapsuuden jälkeen. Pieni lapsi hengittää luontaisesti oikein, mutta aikuinen ei enää. Hengittäminen muuttuu sillä hetkellä, kun nostetaan ensimmäisen kerran raskaita taakkoja – hengittäminen lopetetaan, Kauhanen ottaa esimerkin.

Hänen vetämillä kursseilla yksi tärkeimmistä opetuksista on, että hengittämisen pitää olla jatkuva virtaus ilman hengityksen tietoista tai tiedostamatonta pidättämistä.

– Ihmisestä näkee ensisilmäyksellä, miten hän hengittää, Kauhanen vakuuttaa.

Hän ottaa esimerkin siitä, kuinka oikealla hengittämisellä saadaan lisävoimaa fyysisen tekemiseen.

– Halonhakkuussa railakas kiroaminen sitkaan puun halkomisessa antaa jokaisen kirvesvartta pidelleen mielestä lisäpontta. Näin juuri tapahtuu! Kirotessa ilma kulkee keuhkoissa. Se tuo koko kehoon rentoutta. Samaan perustuu budolajeissa kuultavat karjahdukset. Huudahdus antaa hengityksen kautta lisävoimaa, se ei ole teatteria.

Samalla Kauhanen haluaa tyrmätä ajatuksen, että suuret lihakset ja iso massa olisivat voimakäytön turva.

– Kyllä kaikki lähtee rentoudesta. Kaupan kassajonossakin me jännitetään lihaksia polvet lukittuina. Jännitys siirtyy koko kehoon, myös hengitykseen. Rennosti seisomalla hengittäminenkin helpottuu, eikä pinna kiristy samalla tavalla kuin patsaaksi jäykistyneellä ihmisellä, Kauhanen kertoo ikivanhaan tietoon perustuvan totuuden.

Itsepuolustustekniikoiden harjoittelussa Kauhanen painottaa juuri rentoutta.

– Pelko tuo aina jännityksen. Silloin kehokaan ei toimi oikein. Rentoudella saadaan myös mahdollinen päälle käyvä ihminen uuteen tilanteeseen. Itse en ole tarvinnut fyysistä kontaktia, vaikka olen kiertänyt maailmaan mitä erilaisimmissa paikoissa ja joutunut erikoisiinkin tilanteisiin.

Kyusho Aiki Jutsu perustuu Okinawalta peräisin olevaan ikivanhaan kamppailumuotoon, jossa vastustaja taltutetaan iskemällä kehon herkkiin kohtiin, hermopisteisiin.

– Lähtökohta on aina, ettei rikota, ollaanpa missä tilanteessa tahansa.

Toni Kauhasen vetämiin harjoituksiin voi tutustua 19. ja 21. elokuuta järjestettävissä tilaisuuksissa Puusepänkatu 5:n aikido-salilla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset