Kaupunkiuutiset

Herkkävireistä komediaa

Jäniksen vuosi 1977.

Ohjaus: Risto Jarva. Käsikirjoitus Arto Paasilinna, Risto Jarva, Kullervo Kukkasjärvi, Jussi Kylätasku Paasilinnan samannimisestä romaanista (1975). Musiikki Markku Kopisto.

Pääosassa: Antti Litja (Kaarlo Vatanen). K7. Kesto 128 min.

MAINOSMIES Kaarlo Vatasen ja hänen työtoverinsa auto törmää työmatkalla jäniksen poikaan. Siitä alkaa Vatasen huima pako kaupungista, velvollisuuksista, työstä ja entisestä elämästä. Matkakumppanina ja ystävänä Vatasella on kolarissa vammautunut jänis.

Entisen mainosmiehen retki jäniksen kanssa halki Suomen tehdään kauniissa kesäisissä ja syksyisissä maisemissa. Juonen vaiheikkaat ja hauskat käänteet piilottavat sisälleen pienin elein toteutetun kannanoton luonnon ja ympäristön kiistattomasta vaikutuksesta ihmiseen.

Antti Litja tulkitsee taitavasti Vatasta kolmannessa Jarva-elokuvassaan, mutta elokuvan suurin ja hellyttävin tähti on silti jopa myyttiseksi olennoksi muuttuva jänis. Kohtauksissa käytettiin vain kahta eri jänistä, vaikka rooliin oli hankittu kaiken varalta peräti 11 yksilöä Korkeasaaren Ilkka Koiviston avustuksella.

OHJAAJA RISTO Jarva oli 1960- ja 1970-luvulla nuoresta iästään huolimatta merkittävä avantgardistinen palkittu elokuvantekijä ja taiteilijaprofessori (1970–1975). Hänellä oli oma tuotantoyhtiö Filminor, hän vaikutti monissa elokuva-alan järjestöissä ja oli muun muassa valtion elokuvataidetoimikunnan puheenjohtaja.

Jäniksen vuosi jäi Jarvan viimeiseksi elokuvaksi, sillä hän kuoli 43-vuotiaana autokolarissa palatessaan kotiin elokuvan kutsuvierasnäytöksestä. Elokuvan valmistumisesta on kulunut lähes 40 vuotta. Luonnosta vieraantumista pohtiva Jäniksen vuosi on silti edelleen ajankohtainen. Erityisen mielenkiintoiseksi elokuvan tekee hämeenlinnalaisten kannalta se, että useita kohtauksia on kuvattu Lammilla.

Kotimaista elokuvaa uudistaneen Jarvan tuotantoa on luonnehdittu lempeäksi ja ystävälliseksi, syvästi inhimilliseksi ja lähimmäisiä kunnioittavaksi. Nämä arvot ovat erinomaisesti läsnä myös 70-luvun kotimaiseen parhaimmistoon kuuluvassa Jäniksen vuodessa.

Kavin aluesarja Risto Jarva, Jäniksen vuosi (1977) Bio Marilyn ti 5.4. klo 18. Liput 5 euroa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset