fbpx
Kaupunkiuutiset

Hetkiä Hämeenlinnassa -kirja tulvii muistoja ja näkökulmia

”Ei mitään syytä kehuja jakaa, sen hämäläinen luonne vissisti takaa. Kakkii koirat ja hyökkii lokit, pissii juhlijat, möykkää rokit”, runoilee Leena Tervakorpi kirjassa Hetkiä Hämeenlinnassa. Humoristisen runon alku on harvoja soraääniä Keskikaupungin asukasyhdistyksen julkaisemassa teoksessa, johon hämeenlinnalaiset ovat kirjoittaneet muistoja, tuokiokuvia ja ajatuksia kotikaupungistaan. Yli 200-sivuisen kirjan ovat toimittaneet Riitta Viljakainen ja Liisa Häyrynen.

– Ohjeistimme kyllä kirjoittajia, että ikäviäkin asioita saa sanoa, Häyrynen kertoo.

– Kirja antaa ehkä hiukan siloitellun kuvan kaupungista, mutta se oli odotettavissa. Rivien välistä voi kyllä lukea kritiikkiä esimerkiksi siitä, millaiseksi keskusta on muuttumassa.

Laaja ikähaitari

Yhdistys on julkaissut aikaisemmin kirjan Ei ikä eikä mikään (2007), joka kertoi kaupunkikuvassa tapahtuneista muutoksista.

– Havaitsimme, että yhdistyksen tilillä oli erittäin vähän katetta, joten kun yksi kirja oli tehty, tehtiin toinenkin. Edellinen oli historiikki, mutta nyt haluttiin antaa puheenvuoro kaikenlaisille kaupunkilaisille, myös uusille nimille ja näkökulmille, toimittajat sanovat.

– Kirjoittajat valittiin aika väljästi. Mukana on pitkään kaupungissa asuneita, mutta myös muualta tulleita ja täältä jo lähteneitä.

Teos kasvoi yhdistyksen kokouksesta esitetystä ideasta kirjaksi reilussa vuodessa. Toimituskunnassa oli mukana myös heinäkuussa pois nukkunut Kari-pekka Nikkilä. Kirjoittajista valtaosa on joko hiukan iäkkäämpia tai sitten nuoria. Kyyrölästä evakkona kaupunkiin tulleen Liidia Pekkarisen kertomus tehtiin haastatteluna.

– Yleistunnelma kirjassa on sellainen, että Hämeenlinna on Hämeenlinna, Viljakainen tuumii.

– Ihmiset pitävät kotikaupungistaan ja osaavat antaa sille arvon, mutta ovat myös huolissaan. Oli hienoa, että saimme mukaan myös kaksi tänne kotiutunutta maahanmuuttajaa.

Tuttuja hahmoja

Parisen viikkoa sitten ilmestynyt kirja on saanut toimittajien mukaan hyvää palautetta. Teosta on kuvattu hauskaksi lukea ja ulkoasua sekä Timo Mattelmäen grafiikkaa on kehuttu.

– Kirjassa käsitellään usein samoja asioita, mutta erilaisista näkökulmista. Aika monet löytävät varmasti paljon tuttuja ihmisiä näistä tarinoista, Häyrynen arvelee.

– Pertti Serto on kuvaillut hauskasti kaupungin ravintolaelämää ja Leena Lepistön tarina tuo esille 1970-luvun aikaista Hämeenlinnaa. Suurin löytömme oli rikoskomisario Matti Purhonen, joka kirjoitti novellin ja neljä runoa. Ne ovat kauniita ja miehekkäitä tekstejä.

Teosta on myynnissä Poppa Joessa, Café Hoffissa, Fantikvassa, Kirja & Ideassa sekä Tenhon antikvariassa torilla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset