fbpx
Kaupunkiuutiset

Hiljainen tahto siirtyi osin kantakaupunkiin

Hauho, Vanha Raitti, Palokunnankatu, Enok Rytkösen valokuva Vainikaisen talon sisäpihalta, Hattelmalanharju, Aulangontie, herrojen asevelikylä, Hattelmala, Miekkalinna, kolean räntäsateinen toukokuun alku 2017. Päälle päätteeksi löytyy vainaja, henkirikos mahdollinen.

Näistä eväistä lähtee Anne Syrjän (o.s. Salminen), kirjailijanimeltään Hanne Dahl, uusin dekkari Hiljainen tahto liikkeelle. Hämeenlinnalaislähtöinen Syrjä julkaisi keväällä viidennen Hauho-sarjaan liittyvän teoksensa Myllylahti-kustantamon julkaisemana. Henkilögalleria on osin tuttua aikaisemmista dekkareista, tapahtumapaikat ovat laajentuneet nyt myös kantakaupunkiin.

– Tämä oli kirjoittamistani dekkareista vaativin ponnistus. Olen aikaisempaa kriittisempi sen suhteen, mitä päästän julkisuuteen. Ensimmäisessä kirjassa irrottelin paljon vapaammin, ei ollut pidikkeitä. Nyt en enää moiseen tekstiin rohkenisi, kesähauholainen Syrjä nauraa.

 

Hämeenlinnassa lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Syrjä muistaa kaupungista paljon sellaista, mitä ei nykyisin ole olemassakaan. Esimerkiksi jo puretut keskustan puutalot tuovat edelleen paljon muistoja mieleen.

– Mielikuvissa elän jotakin 1950-luvun maailmaa, mutta tekstissä tarina on siirretty tähän aikaan. Tässä kirjassa yhtenä tärkeänä alkusysäyksenä oli Enok Rytkösen ottama valokuva Vainikaisen talon sisäpihalta. Toisaalta kirjassa on tarkkoja sääkuvauksia viime vuoden toukokuulta, Syrjä selvittää eri aikakausien nivoutumista arvoitusdekkariksi.

Vainikaisen talo oli nykyisen Keskustalon sijoilla, Enok Rytkönen puolestaan legendaarinen valokuvaaja ja kirjakauppias.

Hauho-sarjan kirjat liikkuvat pääosin Hauhon maisemissa, mutta tuoreimmassa teoksessa Hämeenlinnan kantakaupunki on isossa osassa.

– Vaikka tunnen kaupungin hyvin, tutkin nykypäivän tilanteen tarkkaan aina eri vuorokauden valaistusolosuhteita myöten, Syrjä avaa taustatyötä. Ilman paljastuksia voi kertoa, että tällaisilla yksityiskohdilla on merkitystä juonenkudonnassa.

Syrjän kirjoissa on yleensä paljon värikkäitä henkilöhahmoja, niin nytkin. Hauhon murrettakin on tekstiin ujutettu.

– Minulla on ensin henkilögalleria, sitten vasta tarina. Hullultahan se vähän kuulostaa, mutta näin kirjoitin tämänkin dekkarin. Erityisen pitkään pohdin henkilöiden nimiä, niiden on kuvattava mahdollisimman hyvin kantajaansa. Tarina kehittyi ajan kanssa pitkillä juoksulenkeillä ja uidessa. Paljon liikkuvana jää aikaa ajatustyöhön ja pikkupalasten yhdistämiseen. Vasta sen jälkeen kirjoitan, usein pitkiä päiviä kellon ympäri.

Tähän saakka Anne Syrjä on julkaissut uuden teoksen aina keväällä. Joko ensi vuoden kirjan idea on kirkkaana?

– Pohdinnassa, ehkä…

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset