Kaupunkiuutiset Renko

Hiljan Kuntokammarissa kyläläiset voivat kerryttää lihasvoimaa ja saada vertaisohjausta maksutta

Hiljan Kuntokammarissa kyläläiset voivat kerryttää lihasvoimaa ja saada vertaisohjausta maksutta.
Reetta Jaakkola ja jalkaprässissä istuva Vilma Väätäinen esittelevät, miten helppoa ja turvallista kuntolaitteiden käyttö on ikäihmisillekin. Kuva: Lea Karmala
Reetta Jaakkola ja jalkaprässissä istuva Vilma Väätäinen esittelevät, miten helppoa ja turvallista kuntolaitteiden käyttö on ikäihmisillekin. Kuva: Lea Karmala

Hiljan Kuntokammarin ovien toivotaan käyvän nykyistä useammin Rengossa. Raitaharjusta hoivakoti Attendo Hämeen Härkään siirretty pikkusali voisi olla paljon ahkerammassa käytössä kuin se nyt on ollut.

Lisää ikäihmisiä lihasharjoitteluun odottelevat vertaisopastajat, Hämeenlinnan kaupungin ikäihmisten palveluiden fysioterapeutti Reetta Jaakkola ja talon johtaja Vilma Väätäinen.

– Ihmiset eivät ole vielä ehkä oikein löytäneet tänne samalla tavalla kuin Raitaharjuun. Se on harmi, sillä laitteet ovat oikein hyvät, Väätäinen sanoo.

Jaakkolan ja Väätäisen mukaan myös torstaiaamupäivän avoimen vuoron suosio on laantunut, vaikka se olisi mainio mahdollisuus edistää arjessa pärjäämistä.

– Paikalla olisi koulutettuja vertaisohjaajia, jotka opastavat alkuun. Ja onhan jumppa myös sosiaalista toimintaa. Laitteetkin on suunniteltu niin, että ne ovat turvallisia ja helppoja liikuntarajoitteistenkin käyttää, he sanovat.

Väätäinen lupaa, että kuntoilijoiden ryhmä voisi saada vetäjälleen kulkupoletinkin käyttöön, jos tulijat eivät halua aina soitella ovikelloa sisälle päästäkseen.

Vanhus tarvitsee voimaharjoittelua

Jaakkola itse ohjaa ryhmiä, jotka koostuvat kotihoidon asukkaista. Heidät kyyditään kyliltä kirkolle bussimaksun hinnalla. Ryhmiin voi hakeutua kaupungin asiakasohjausyksikön kautta, missä palveluohjaaja tekee kuntoon liittyvän tarvekartoituksen.

Lihaskuntoa kannattaa iän karttuessa pitää yllä, sillä se lähtee vääjäämättömään alamäkeen 50 ikävuoden tietämillä.

– Vaikka arjen askareet ja kävely ovat hyvää liikuntaa, ne eivät korvaa voimaharjoittelua, joka on tärkeää esimerkiksi tuolilta tai sängyltä nousemisen kannalta. Lihasvoima katoaa nopeasti, jos ihminen joutuu olemaan vaikka jonkin aikaa vuodelevossa. Voimaa pitäisi olla aina myös varastossa, Jaakkola muistuttaa.

Fysioterapeutti Irmeli Anttila on ollut paljon tekemisissä vanhusten kanssa, ja hän pitää iäkkäille ihmisille henkisestikin hyvin tärkeänä sitä, että jalat pysyisivät toimivina. Silloin he pääsisivät itse liikkumaan esimerkiksi vessaan.

Oma ohjelma

Hoivakodin omista asukkaistakin muutama käyttää kuntokammarin laitteita. Väätäinen kertoo, että asukkaille ollaan juuri aloittamassa kuntosuunnitelmien tekoa, ja heille on tarjolla jonkin verran yksilöterapiaa ryhmäterapian lisäksi.

– Tulevaisuudessa meillä käy Attendon kiertävä fysioterapeutti kaksi kertaa viikossa. Jokainen asukas saa henkilökohtaisen kuntoutumisohjelman, jonka he voivat yhdessä hoitajan kanssa tehdä.

Hiljan Kuntokammari

Perustettiin vuonna 2012 Nevilän kylässä asuneen Hilja Ilmarisen testamenttilahjoitusten turvin.

Ideoijana oli renkolainen fysioterapeutti Irmeli Anttila.

Vertaisohjaajia koulutettiin Ikäinstituutin pilottiohjelmassa.

Saliin voi mennä harjoittelemaan kuka vain aikuinen maksutta, avoin ryhmä torstaisin kello 10–11.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset