fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hilma-kissasta tuli hetkessä julkkis – Voutilan diiva juo vettä vain Mariskoolista

Kuusivuotias Hilma on Sanna Mäkisen silmäterä.

Hilma nousi pari viikkoa sitten ilmiöksi Facebookin vain naisille tarkoitetussa Naisten huone -ryhmässä.

– Lähetin sinne viestin kysyäkseni, mitä kaikkea ihmiset pitävät Mariskoolissa ja laitoin mukaan kuvan kissasta, Hilman emäntä Sanna Mäkinen kertoo.

– Postaukseen tuli ihan lyhyessä ajassa 1300 tykkäystä ja hauskoja kommentteja, että onpas diiva kissa.

Muovikippo ei kelpaa

Kuusivuotias lemmikki on hörppinyt Mariskoolista jo pitkään, mutta mieltymyksen vakavuus selvisi Mäkiselle vasta viime kesänä.

– Olimme kissan kanssa viiden päivän mökkilomalla Lapissa ja lämmintä oli 33 astetta. Hilma ei suostunut juomaan muovikiposta ollenkaan ja ajattelin, että kohta kuivuu koko katti. Ainoa keino oli laittaa tonnikalan sekaan vähän nestettä, Mäkinen muistelee.

Takaisin kotiin päästyään Hilma lipitteli vettä Mariskoolista kuin viimeistä päivää.

Tunteeko kissa olonsa turvallisemmaksi, kun juoma-astia on tavallista korkeammalla? Veden hörppimisen lisäksi Hilma nakertaa Mariskoolista myös muronsa. Kuva: Sanna Mäkinen
Tunteeko kissa olonsa turvallisemmaksi, kun juoma-astia on tavallista korkeammalla? Veden hörppimisen lisäksi Hilma nakertaa Mariskoolista myös muronsa. Kuva: Sanna Mäkinen

Ronkeli katti

Hilmassa taitaa olla vähän hienohelman vikaa. Purtavaksi ei kelpaa mikä tahansa kissanmuona.

– Onhan se ronkeli. Se ei syö kuivanaksujen lisäksi oikeastaan mitään muuta kuin katkarapuja ja yhtä tiettyä tonnikalavalmistetta, Mäkinen sanoo.

Arkajalka

Outoa tulijaa arastellut kissa pötkötteli koko haastattelun ajan peiton alla, mutta emäntänsä kanssa kahden ollessaan se kaipaa toimintaa.

– Lapsuudessani meillä oli aina kissoja, mutta niitä pidettiin ulkona. Ei kissojen kanssa siihen aikaan leikitty, Mäkinen muistelee.

– Hilman kanssa pitää aina leikkiä piilosta. Sitä ei ole kovin vaikea löytää, koska se alkaa heti kehrätä löytäessään hyvän paikan. Illalla kun tulen töistä kotiin ja menen suihkuun, Hilma menee tuolin alle väijymään. Sieltä se sitten hyökkää minua pelästyttämään.

 

Saksalainen skooli?

Mariskooli on yksi Marimekon tunnetuimpia sisustustuotteita, jota käytetään sekä koriste-esineenä että tarjoiluastiana.

Monissa eri väreissä valmistettuja skooleja eli maljoja on ollut Iittalan ja Marimekon yhteistuotannossa vuodesta 1965.

Mallin on arveltu pohjautuvan saksalaisen lasitaiteen perinteeseen.

Mariskoolin suunnittelijaa ei tiedetä. Hyvin samanlainen malli esiintyy Iittalan kuvastossa jo vuonna 1892.

Mallin uuden tulemisen alkuunpanijaksi on esitetty ainakin Vuokko Nurmesniemeä, Armi Ratiaa tai Risto-Matti Ratiaa.

Kommentti:

Uskokaa tai älkää, se toimii

Olen ollut pitkään huolissani omien kissojeni vedenjuonnista. Vaihdamme karvapäille joka aamu raikkaan veden laakeaan astiaan, mutta nesteen pinta ei tunnu laskevan.

Jotkut sanovat, että juoma-astia ei saisi olla ruuan lähettyvillä. Olemme kokeilleet paikan vaihtamista, mutta laihoin tuloksin. Kissoja on kiinnostanut vain kraanasta juoksevan veden hörppiminen.

Pakkohan Mariskoolia oli kokeilla. Katit ihmettelivät pyttyä yhden illan, mutta seuraavana päivänä alkoi iloinen lipitys. Nyt kissat juovat astiasta monta kertaa päivässä.

Nyt sitten pähkäillään, mikä korkeammassa astiassa on niin mieluista. Villein teoria, jonka olemme keksineet, liittyy eläimen esihistoriasta periytyneisiin vaistoihin.. Ehkä kissa yksinkertaisesti tuntee olonsa turvalliseksi, kun pystyy juodessaankin tarkkailemaan ympäristöään.

Kertokaa, jos keksitte paremman selityksen.

AP Sarjanto

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset