fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hinurit hakevat rengasrikkoisen tien päältä yhä useammin – Nykytunkilla renkaan vaihto voi olla riskiyritys

Sakari Miettinen lähde vaihtamaan rengasta moottoritiellä, vaan ottaa auton lavalle ja vie sen turvallisempaan paikkaan renkaanvaihtoa varten. Kuva: Juhani Karvonen
Sakari Miettinen lähde vaihtamaan rengasta moottoritiellä, vaan ottaa auton lavalle ja vie sen turvallisempaan paikkaan renkaanvaihtoa varten. Kuva: Juhani Karvonen

Puhjenneet renkaat työllistävät hinausyrittäjiä entistä enemmän. Kaikki hinurit hakevat rengasvaurioisia autoja maanteiden varsilta viikoittain. Likikään aina ei ole kyse viitseliäisyydestä, sillä renkaan vaihto ei yksinkertaisesti onnistu olosuhteiden tai huonojen välineiden vuoksi.

Riskiä siitä, että auto kaatuisi tai tunkki pettäisi, ei kannata ottaa. Jos tunkki tuntuu alun perinkin heppoiselta, se yleensä myös on sitä.

Ensimmäinen ehto olisi saada tunkille jonkinlainen tukeva ja tasainen alusta. Tiet ja kadut eivät ole kesäaikaankaan tasaisia ja esimerkiksi kuuma asfaltti joustaa. Harvalla kuitenkaan sattuu olemaan esimerkiksi laudanpätkää tai metallilevyä takakontissaan.

– Etu- ja takapyörä pitäisi saada kiilatuksi, jottei auto liiku. Tunkkien pettämiset ovat kaataneet autoja, hinausyrittäjä Sakari Miettinen sanoo.

Miettinen muistuttaa, etteivät nykyautojen tunkit ole tarkoitettu kuin hyvin tilapäiseen käyttöön.

– Esimerkiksi renkaiden kausivaihdot ovat kiellettyjä osalla tunkeista, koska ne eivät ole tehtykään sitä varten. Tunkki ei välttämättä kestä kovin monia nostoja, Miettinen jatkaa.

Nykytunkkia ei ole yleensä tarkoitettu renkaiden kausivaihtoon. Kuva: Juhani Karvonen
Nykytunkkia ei ole yleensä tarkoitettu renkaiden kausivaihtoon. Kuva: Juhani Karvonen

Vakuutusyhtiöt suhtautuvat hyvin myönteisesti siihen, että renkaanvaihtoon käytetään ammattilaista. Hinuriyrittäjäkään ei mieluusti renkaanvaihtoon moottoritiellä lähde, vaan ottaa auton lavalle ja vie sen turvallisempaan paikkaan vaikkapa levähdysalueelle.

Oma lukunsa ovat ne autot, joissa ei ole lainkaan vararengasta vaan ainoastaan paikkausvaahto.

– Vaahto voi toimia, jos renkaassa on pieni pistoreikä ja auto miltei paikallaan. Jos rengas ehtii pyöriä, sen runko yleensä kärsii vaurioita. Kaikissa autoissa ei ole vähentyneistä rengaspaineista ilmoittavaa hälytysjärjestelmää. Vaikka rikkoutunut rengas näyttäisi ulospäin ehjältäkin, ovat sen sisäkudokset hajonneet käyttökelvottomaksi, muistuttaa Miettinen.

Renkaanvaihto voi pysähtyä jo siihen, ettei momenttiavaimella kiristetyt pultit aukene käsivoimin.

– Pitkävartinen rengasrauta voi auttaa asiaa, jos sellainen sattuu käsillä olemaan. Pulttien kiristys käsivoimin ilman momenttia onnistuu, mutta pultit eivät välttämättä jää riittävän kireälle, sanoo Miettinen.

Syksyisin ja keväisin hinurit joutuvat poimimaan autoja, joiden rengas on alkanut kolista, koska pultteja ei ole alun perinkään kiristetty tai jälkikiristys on jäänyt tekemättä.

– Pultit tulisi aina jälkikiristää sadan kilometrin jälkeen. Joskus kiireissä kiristykset unohtuvat ammattilaisiltakin, sanoo Miettinen.

 

Kommentti: Heppoinen tunkki on usein oikeasti heppoinen

Autoni rengas puhkesi 150 metriä kotiovelta. Ryhdyn vaihtamaan rengasta jäisellä ja epätasaisella tiellä, mutta vaihtaminen osoittautui mahdottomaksi. Auton tunkki vaikutti jo kädessä yksinkertaisesti aika heppoisen oloiselta peliltä, eikä tuntuma pettänyt käytännössä.

Sain pultit vielä käsivoimin ja auton omalla pulttiavaimella auki. Kun sain autoa nostetuksi kymmenisen senttiä, alkoi tunkki huojua. Koska olin aavistellut jotain tämä suuntaista, en ollut ottanut rengasta irti. Laskin tunkin alas ja soitin hinurin paikalla.

Hinausuton kuljettaja vaihtoi renkaan tukevalla korjaamotunkilla ja kunnon välineillä noin varttitunnissa. Kärrynpyörää muistuttavalla vararenkaalla pääsin hyvin seuraavana päivänä huoltoon.

 

Juhani Karvonen

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset