fbpx
Kaupunkiuutiset

Hippalot on jo 40-vuotias

Lasten taidefestivaali Hippalot on säilyttänyt 40 vuoden taipaleensa perusidean koko ajan vahvana mielessä – lapset itse pääsevät tekemään.

Ohjelmassa oli alkuvuosina esityksiä, ulkoleikkejä ja poniratsastusta. Vuosien aikana tapahtuma siirtyi keskiaikaiseen linnaan ja sai nimen Hämeen linnan lastentapahtuma. Linnalla työpajailtiin, kuunneltiin musiikkia puistossa ja katsottiin teatteriesityksiä. 2003 festivaali sai nimekseen Hippalot ja siirtyi Verkatehtaalle kiinteistön remontin valmistuttua 2007.

– Aika on tietysti toisenlainen kuin alkuvuosina Aulangolla, kun Kauko Soirila aloitti Hippaloiden järjestämisen. Mutta punainen lanka ei ole muuttunut miksikään, kulttuurituottaja Riikka-Leena Puistola sanoo.

Festivaalia vietetään loppuviikon aikana kirjavalla juhlateemalla 3.-6.8. Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Ohjelmasta löytyy monipuolisesti teatteria, tanssia, sirkusta, nukketeatteria, musiikkia, kirjallisuutta, elokuvia ja työpajoja. Valtaosa on ilmaistapahtumia.

– Ihan uutta tämän vuoden ohjelmassa on vain aikuisille suunnattu esitys perjantai-iltana 4.8. Helsinkiläisiä alkuvuonna naurattanut Taaperosuihku on käsikirjoitettu netin vauvafoorumien keskusteluiden pohjalta. Esitys saa nauramaan – mutta myös miettimään keskustelupalstojen raadollisuutta, Riikka Puistola kertoo.

Klassikot ovat tärkeässä osassa syntymäpäivää viettävälle Hippaloille. Festivaalin avajaispäivänä ulkolavalle kiipeävät pitkän linjan lastenmusiikkinimet Gommi ja Pommi.

Teatterisaleissa puolestaan nähdään 90-luvulla Hämeenlinnassa vieraillut ranskalainen Vélo Théatre esityksellään The Postman ja 2000-luvun alun suosikki Teatteri Hevosenkengän Kummituskekkerit. Työpajakattauksesta löytyy kaksi menneiden vuosien suosikkia, Vegepotretti- ja Karkkitehtuuria -työpajat.

Ranskalaisen Vélo Théatren lisäksi Hippalot saa vieraita Ruotsista. Palkittu Claire Parsons Company saapuu festivaalille tanssia ja sirkusta yhdistelevällä esityksellään And Then. Yhteistä näille molemmille esityksille on se, ettei katsojalta oleteta kielitaitoa. Kotimaisia mielenkiintoisia.

Perheen ihan pienimpiä muistetaan tänä vuonna kahdella esityksellä. Sekä Vauvasirkus Origoon, että Teatteri Pensaan Pupu Papu Pööhön liittyy esityksen lisäksi työpaja. Vauvoille ja taaperoille on tarjolla myös oma näyttely, moniaistinen elämystila Tuntupolku. Gallerian puolestaan valtaavat dinosaurukset, kun Tampereella lapsia ja lapsenmielisiä ilahduttaneet Dinolandian dinosaurukset saapuvat kaupunkiin.

Työpajakattaus on juhlavuoden kunniaksi erityisen runsas. Karkkiveistosten ja vegepotrettien lisäksi pajoissa opetellaan discotanssia, tutustutaan kemian mielenkiintoiseen maailmaan, tehdään kunniamerkkejä sankareille ja hulvattomia partyasusteita itselle. ARX-talon edestä löytyvällä Leikki100 -leikkipihalla ajetaan polkuautoilla, tutustutaan perinneleikkeihin ja otetaan karusellikyydit. Piha on osa Suomi100 -juhlavuotta.

Kirjallisuuden ystäviä ei ole unohdettu tänäkään vuonna. Torstaina kuullaan Kikattavan Kakkiaisen tarinoita Havunhelman metsästä, perjantain satuhetkessä puolestaan Nelli Hietalan ja Sari Airolan Kerttua ja Kärpästä. Lauantaina vietetään uuden Risto Räppääjän julkkareita yhdessä Sinikka ja Tiina Nopolan kanssa.

Hippaloiden maksuttomat konsertit ovat vuosi toisensa jälkeen suosittuja. Torstaina HIPPO-lavalla nähdään Gommi ja Pommi, perjantaina telkkarista tutut Tuomo ja Nalle. Lauantaina lavalle kiipeää uusi mielenkiintoinen lastenmusiikkitulokas Helsingistä, The Bätmäns. Sunnuntaina tanssitaan niin ikään nousussa olevan tamperelaisen Höpinätötterön tahtiin.

Viime kesänä yleisöä ilahduttanut HIP-designkuja tuo taas Suisto-klubille ja Verkatehtaankujalle kotimaisten lastenvaatteiden ja sisustustuotteiden myyjiä lauantaina 5.8.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset