Kaupunkiuutiset

Hirvijahdin myöhentyminen koetaan hyvänä

Hirvijahdit käytiin monissa seuroissa tänä syksynä muutamassa viikossa. Aktiivisin jahtikausi näyttää kestävän noin kuukauden lokakuun ensimmäiseltä tai toiselta viikolta aina marraskuun toiselle viikolle. Hirvisaaliit ovat olleet odotetut ja tavoitetiheydet saavutettu.

Hirvenmetsästyksen aloitusajankohta tulee myöhentymään, mitä muutosta seuroissa pidetään hyvänä. Nykyinen aloitusajankohta on monissa seuroissa liian aikainen ja todellisuudessa jahtiin lähdetään vasta lokakuun puolella.

Virallisesti hirvijahti alkoi syyskuussa, mutta monet harva aloitti sen tuolloin.

– Lähes kaikki seurat aloittivat jahdin vasta lokakuun puolella. Viime vuosina yli puolet luvista on käytetty lokakuussa. Varmaan 85–90 prosenttia seuroista on aloittanut jahdin lokakuun ensimmäisellä tai toisella viikolla, Janakkalan sekä Hausjärvi-Riihimäen riistanhoitoyhdistysten toiminnanohjaaja Kari Sankala sanoo.

Syyskuun puolella jahdin käynnistävät ne seurat, joiden metsästysmailla on peltoja. Osa hirvistä saattaa siirtyä peltojen ääreltä kesälaitumilta metsäisimmille talvilaitumille alkusyksystä.

Näitä seuroja on vain muutama ja toki niidenkin metsästysmaista iso osa on metsää.

Sankala pitää hyvänä sitä, että ensi vuonna hirvenmetsästyksen alku siirtyy myöhäisemmäksi.

– Syyskuun lupien käyttöaste on ollut aika pieni. Syyskuussa metsissä liikkuu muun muassa marjastajia. Vaikka metsää toki riittää, hirvenmetsästyksen kannalta on aina parempi, mitä vähemmän liikkujia on. Alkupäästään lyhennetty jahtikausi riittää hyvin.

Hirvikanta on hieman kasvanut, mutta se on Etelä-Hämeessä hyvässä tasapainossa.

– Kanta on tavoitteiden mukaisella tasolla. Sen sijaan peurakanta on kasvanut kovasti, mikä on näkynyt tänäkin syksynä hirvijahdin yhteydessä. Koiramies saattoi nähdä yhdessä jahdissa aika pienelläkin alueella toistakymmentä peuraa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

19.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

21.9.2020