fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Historiallinen seura nostaa esiin Toivo Kuulaa – Säveltäjään voi tutustua luennolla ja konsertissa

Toivo Kuulan tuotantoon perehtynyt pianisti Tuomas Nikkanen esittää Vanajan kirkossa ennen kuulemattomia kappaleita. Kuva: AP Sarjanto
Toivo Kuulan tuotantoon perehtynyt pianisti Tuomas Nikkanen esittää Vanajan kirkossa ennen kuulemattomia kappaleita. Kuva: AP Sarjanto

Säveltäjä Toivo Kuulan elämään ja tuotantoon pääsee viikon sisällä tutustumaan oikein kunnolla.

Hämeenlinnan Historiallinen Seura järjestää yhteistyössä kaupunginkirjaston kanssa Säveltäjä Toivo Kuula – kiivas fennomaani -luennon perjantaina 1.10. klo 17.30 pääkirjaston Leino-salissa.

Luennon pitää Taneli Hiltunen, ja sen aikana valottuvat säveltäjän lyhyen elämän käännekohdat, hänen ristiriitainen persoonansa ja musiikilliset tyylinsä sekä Alma ja Toivo Kuulan rakkaustarina.

Säveltäjän kevyempi kynä

Toivo Kuula -konsertti on Vanajan kirkossa perjantaina 8.10. klo 18.

Pääesiintyjänä on pianisti Tuomas Nikkanen, joka on levyttänyt kolme albumia Kuulan tuotantoa. Nikkasen albumisarjasta on julkaistu ensimmäinen levy ja konsertin ohjelmistossa on maistiaisia tulevasta kakkososasta.

– Mukana on teoksia, joita ei mahdollisesti ole kuultu koskaan missään, kuten esimerkiksi Kuulan sovitus Laurenin kitaravalssista. Säveltäjästä on usein hyvin raskasmielinen kuva, mutta tässä konsertissa hänestä nousee esiin aivan uusia puolia.

Suomalainen merkkiteos

Harvinainen erikoisuus on myös Karboraattien marssi, jonka säveltäjä teki helsinkiläiselle kaasulaitokselle. Nikkanen soittaa myös muun muassa Kuulan Häämarssin ja loppujakson teoksesta Orjan poika.

– Häämarssi on oikea kestohitti ja Orjan poika on suomalaisen musiikin suurteos, jonka pitäisi ehdottomasti olla paljon paremmin tunnettu, Nikkanen sanoo.

Vanajan kirkon konsertin lopuksi tenori Ismo Marttila ja urkuri Matti Oikarinen tulkitsevat Kuulan Ave Marian.

Juontajana on Taneli Hiltunen. Nikkasen Kuula-levytystä on mahdollista ostaa konsertin jälkeen.

Luento pe 1.10. klo 17.30. pääkirjastossa. Vapaa pääsy. Konsertti pe 8.10. klo 18 Vanajan kirkossa. Ohjelmamaksu.

Toivo Kuula

Suomalainen säveltäjä, joka lyhyellä urallaan loi useita suomalaisen musiikin merkkiteoksia. Tunnetaan erityisesti yksin – ja kuorolauluistaan.

Syntyi 1883 Alavudella, ammuttiin Viipurissa ravintolassa alkaneen riidan seurauksena 1918.

Kiihkeän suomalaismielinen Kuula suosi kansallisromanttisia aiheita ja sai myöhemmässä tuotannossaan vaikutteita ranskalaisesta impressionismista.

Kuulan elämään perustuva ooppera Yllätä ikuinen virta sai kantaesityksensä Iittalan musiikkijuhlilla kesällä 2018.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset