Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Historiallinen seura tekee retken keskiaikaisiin kivikirkkoihin – Konsertilla kunnioitetaan oopperalaulaja Kalevi Koskisen muistoa

Vanajan kirkko on yksi Historiallisen Seuran syksyisen päiväretken kohteista. Oppaana matkalla on alan todellinen asiantuntija, dosentti Markus Hiekkanen. Kuva: Riku Hasari
Vanajan kirkko on yksi Historiallisen Seuran syksyisen päiväretken kohteista. Oppaana matkalla on alan todellinen asiantuntija, dosentti Markus Hiekkanen. Kuva: Riku Hasari

Vuonna 2017 perustetun Hämeenlinnan Historiallisen Seuran tavoitteena on sytyttää yleisön kiinnostus menneisyyttä kohtaan.

Yhdistyksen toiminta kattaa kaikki historian osa-alueet. Teemoiltaan monipuolisten luentosarjojen lisäksi seura järjestää muun muassa päiväretkiä sekä konsertteja ja tänä syksynä on luvassa kaikkia näitä.

Dosentti oppaana

Lauantaina 12. syyskuuta yhdistys kutsuu kaikkia historiasta kiinnostuneita päiväretkelle Hämeenlinnan kaupungin alueella oleviin keskiaikaisiin kivikirkkoihin. Varsin kohtuullista maksua vastaan pääsee lounaalle ja bussimatkalle, joka suuntautuu Renkoon, Lammille, Tuulokseen, Hauholle, Vanajan kirkolle sekä Kalvolan kivisakastille.

– Meillä on oppaana dosentti Markus Hiekkanen, joka väitteli tohtoriksi Turun keskiaikaisen hiippakunnan kivikirkoista. Näihin tietenkin Hämeenlinnan kirkotkin kuuluivat ja hänellä on aivan viimeinen tieto niiden ajoituksista, seuran puheenjohtaja, filosofian tohtori Pekka Koskinen sanoo.

Muistoa kunnioittaen

Yhdistys järjestää perjantaina 30. lokakuuta Vanajan kirkossa konsertin otsikolla Jumala on rakkaus. Konsertissa esiintyvät tenori Ismo Marttila ja urkuri Matti Oikarinen.

– Konsertilla halutaan kunnioittaa Kalvolassa syntyneen ja viime kesänä kuolleen oopperalaulaja Kalevi Koskisen muistoa, puheenjohtaja kertoo.

Ohjelmassa on Kari Tikan sävellyksiä ja sanoituksia vuonna 1978 julkaistulta Jumala on rakkaus -levyltä sekä Koskisen laulamia ooppera-aarioita.

– Tarkoitus on järjestää sama konsertti myös aikanaan Kalvolan kirkossa.

Lisää jäseniä, lisää toimintaa

Syksyllä on myös runsaasti luentoja mitä kirjavimmista aiheista: Taneli Hiltunen kertoo muun muassa näyttelijä Audrey Hepburnin kokemuksista Hollannissa ja säveltäjä Oskar Merikannon kansanomaisesta taituruudesta. Pekka Koskinen tarttuu talvisodan loppuratkaisuun ja välirauhan aikaan, mutta tulossa on vielä luennot panssarikenraali Ruben Laguksesta ja kenraaliluutnantti K.L. Oeschista.

Koskisen mukaan hämeenlinnalaiset tuntevat aidosti kiinnostusta historiaa kohtaan ja luennoilla käy paljon väkeä.

– Tilaisuuksissa ihmisiä on riittänyt ja ne ovat kaikille ilmaisia. Seura kuitenkin kaipaisi myös lisää jäseniä, jotta pystyisimme järjestämään yhä enemmän mielenkiintoista toimintaa.

Koskinen painottaa, että seuran riveissä on ihmisiä kaikilta elämänaloilta. Ei siis tarvitse olla historiaa opiskellut tai alan tietäjä tullakseen mukaan, Pelkkä kiinnostus riittää.

– Eräs intiaanipäällikkö on sanonut, että ihminen joka ei tunne historiaa, ei osaa arvostaa nykyisyyttä, eikä ennustaa tulevaa.

Lisätietoja netissä: https://hmlhs.wordpress.com/

 

Syksyn ohjelmaa

12.9. Päiväretki. Hämeenlinnan keskiaikaiset kirkot, lähtö linja-autolla Wetteriltä klo 9, maksullinen. Ilmoittautumiset pakoskinen1967@gmail.com tai p. 0408536630.

28.9. Taneli Hiltusen luento: Oskar Merikanto, kansanomaista taituruutta Poltinahon seurakuntakeskuksessa.

30.9. Taneli Hiltusen luento: J.S. Bachin musiikillinen monipuolisuus ja perintö pääkirjaston Leino-salissa.

30.10. Konsertti ”Jumala on rakkaus” Vanajan kirkossa kello 17.30.

12.11. Pekka Koskisen luento: Talvisodan loppuratkaisu ja välirauhan aika linnan luentosalissa.

18.11. Taneli Hiltusen luento: Audrey Hepburn, sotavuodet Hollannissa, paikka vielä varmistumatta.

Kaikki luennot alkavat kello 17.30.

Juttua päivitetty 18.8. klo 14.20: Bach luennon aika ja paikka muutettu.

 

 

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

24.9.2020