Kaupunkiuutiset

Hiuspäähine taipuu oman tyylin mukaan

Syöpäsairaalle hoitojen aiheuttama hiustenlähtö voi olla jopa traumaattisempi asia kuin itse sairaus. Hattulalainen Satu Rautalahti koki sen omakohtaisesti sairastuttuaan rintasyöpään vuonna 2014.

– Vaikka olinkin varautunut siihen, että hiukset lähtevät, se oli kuitenkin yllättävän iso juttu, Rautalahti kertoo työhuoneessaan Hämeenlinnan Palokunnankadulla.

Sytostaattihoitojen jälkeen Rautalahti kokeili peruukkia, muttei tullut sen kanssa sinuiksi. Myös peruukin kova keinokuitupohja tuntui epämiellyttävältä ihoa vasten.

– Sairastunut haluaa sulautua joukkoon. Sujautin usein pipon päähän, ja ajattelin, että kun tulisi edes muutama haiven, niin näyttäisin normaalilta.

Tästä ajatuksesta sai alkunsa Bravehair-hiuspäähine, jonka ensimmäisen version Rautalahti valmisti ompelutaitoisen äitinsä avustuksella.

– Tilasin netistä hiuksia ja teimme ensimmäisen prototyypin. Kiinnitimme tavalliseen pipoon erillisen hiusosan tarranauhan avulla. Jo heti ensimmäinen versio herätti kiinnostusta, ja monet kyselivät siitä.

Osoittautui, että hiuspäähine oli mukava käyttää ja myös helppo pestä.

– Hiusosaan on mahdollista yhdistellä erilaisia päähineitä tilanteen mukaan ja päinvastoin.

Hiuspäähine on peruukkia edullisempi. Silti Rautalahti korostaa, että peruukki on edelleen tarpeellinen.

– Tämä ei korvaa sitä, mutta on vaihtoehto.

Ennen sairastumistaan Rautalahti, neljän lapsen äiti, kävi palkkatöissä ja pyöritti ohessa sivutoimista yritystä.

– Sairastuminen pani miettimään, mitä todella haluan tehdä.

Koska hiuspäähine oli herättänyt kiinnostusta, Rautalahti päätti jättää päivätyönsä ja keskittyä kokonaan tuoteinnovaationsa kehittämiseen.

– Aiemmin minulla ei ollut ollut rohkeutta satsata omaan yritykseen, mutta sairastumisen myötä tuli myös rohkeus.

Hän selvitti, että vastaavia tuotteita oli maailmalla, mutta ei vielä Suomessa. Hiuspäähine sopi myös alopeciaa sairastaville, ja Suomen lisäksi sitä on tulevaisuudessa tarkoitus myydä myös kansainvälisesti. Hetken emmittyään Rautalahti päätti esittää ideansa uusyrityskeskukselle.

– Harvoin on ollut tilanteita, että vastaanotto on ollut niin innostunut, hän kertoo, ja kannustaa muitakin toteuttamaan pöytälaatikossa muhivia ideoitaan.

Rautalahti hankki hiuspäähineelleen hyödyllisyysmallisuojan sekä tavaramerkkisuojan EU-maissa. Tarvittiin vielä hyvä, kansainvälinen nimi:

– Brave tarkoittaa urheaa, rohkeaa, ja moni yhdistää nimen myös tunnettuun elokuvaan. Ihmiset tarvitsevat rohkeutta omassa elämässään. Vaikka sairastumisesta ei itse päätetä, halusin, että nimessä on myös asennetta, Rautalahti valaisee tavaramerkillä suojatun Bravehair -nimen taustaa.

Idean kehittämien tuotteeksi on vienyt kaksi vuotta. Toissa vuonna Rautalahti sai Suomen Kulttuurirahastolta apurahaa tuotekehittelyä varten. Tänä aikana hiuspäähinettä on testattu käyttäjillä. Tuotekehittelyssä on ollut mukana myös kolme vaatetussuunnittelijaa.

– Käyttökokemus oli äärimmäisen hyvä, mistä sain lisävahvistusta ideani toimivuudesta.

Tänä vuonna Rautalahti valittiin yritysten kasvuohjelmaan Kanta-Hämeen Kasvupolulle ja Tekes myönsi idealle innovaatiotukea. Bravehair on myös yksi Suomi 100 -juhlavuoden tuotteista.

Tuotteiden verkkokauppa avautui muutama viikko sitten. Kehitteillä on malleja myös pojille ja miehille. Lisäksi Suomen Kulttuurirahaston Hämeen maakuntarahasto myönsi Rautalahdelle apurahan jatkoprojektia varten.

– Suunnitteilla on yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa oma mallisto syöpäsairaille lapsille. Ajatuksena on, että lapset saavat itse suunnitella malliston.

Pari viikkoa sitten Rautalahti esitteli tuotteitaan syöpähoitajien koulutustilaisuudessa. Oman kokemuksensa perusteella hän toivoo, että mahdollisimman moni saa tietoa myös tästä vaihtoehdosta.

– Hiuspäähine auttaa minäkuvan säilyttämisessä vaikeinakin aikoina.

Lisätietoa: www.bravehair.fi.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

1.7.2020

Päivän Hämeen Sanomat

7.7.2020

Fingerpori

comic