fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hoivalaitoksissa voi työskennellä ja vierailla ilman koronarokotusta – llveskodin johtaja: "Jos joku kieltäytyy rokottamisesta, mitä sille voi tehdä?"

Ikäihmisten hoivalaitoksissa on hyväksyttävä rokottamattomat hoitajat ja vieraat, sillä yksityisen terveysasian perään ei voi kysellä. Vierailukäytännöt vaihtelevat edelleen.
Ilveskodin lähihoitaja Heidi Vadén ohjaa vieraita erillisestä ovesta tapaamaan sotainvalidi Olli Teppolaa. Johtaja Liisa Lähteenmäen mukaan pleksin ja maskien yhdistelmä on hankala, mutta asukkaiden turvallisuudesta halutaan pitää kiinni. Rokotus kun ei anna täyttä suojaa delta-varianttia vastaan. Kuva: Esko Tuovinen

Ikäihmisten hoivakodeissa voi työskennellä hoitajia ja vierailla omaisia, joilla ei ole koronarokotusta. Lupaa kysellä rokotuksen perään ei ole, sillä kyseessä on yksityinen terveystieto.

Hämeenlinnassa tehostettua palveluasumista ikäihmisille tarjoavan Mainiokoti Härkämäen johtajan Katriina Laaksosen mukaan heillä on muutama yksittäinen hoitaja vailla täyttä rokotusta.

On esimerkiksi oppisopimuksella opiskeleva nuori hoitaja sekä hoitaja, joka oli keväällä annettavien rokotusten aikaan sairaana.

Hämeenlinnan Ojoisilla, sotaveteraaneille tarkoitetussa Ilveskodissa on johtaja Liisa Lähteenmäen mukaan täysin rokottamattomia korkeintaan prosentti koko henkilökunnasta. Valtaosalla kesätyöntekijöistä on jo yksi rokotus.

– Tiedän, että meillä keväällä rokotettiin valtaosa henkilökunnasta. Meillä on varsin suuri rokotuskattavuus ja tilanne varsin hyvä, Lähteenmäki sanoo.

Hänen mukaansa minkään yrityksen on turha väittää, että heidän koko henkilöstönsä olisi rokotettu, sillä esimiehet eivät voi sitä tietää varmasti. Myös Laaksonen toteaa, ettei voi olla “satavarma” henkilökunnan rokotekattavuudesta.

“Emme voi kysyä niistä, emmekä pakottaa”

Ikifitin toukokuussa Jukolaan avautuneessa ikäihmisten Hyvinvointikoti Hanneksessa kaikki hoitajat ovat johtaja Virve Rantalan käsityksen mukaan rokotettu.

– Kaksi viikkoa sitten viimeisimpänä täällä aloittaneet hoitajat saivat toisen rokotteensa. Jos tänne tulee rokottamaton hoitaja, pyrimme rokotesuojan hänelle heti turvaamaan, Rantala sanoo.

Myös Esperi-konsernin laatujohtaja, lääkäri Eeva Ketolan mukaan valtaosa Esperin yksikön hoitajista on rokotteen saanut.

– Olemme suositelleet rokotuksia kaikille, mutta emme voi kysyä niistä, emmekä pakottaa. Sen takia yksiköissämme on edelleen tiukat maskisuositukset ja kaikki muu koronaohjeistus, Ketola kiteyttää.

Ristiriitainen tilanne, jota pakko ei edistä

Lähteenmäki korostaa, että ikäihmisiä hoitavat kokevat yleensä ottaen suurta vastuuta rokotuksesta.

Hoitajat kertovat hänen mukaansa itse asiasta ja samoin kesätyöntekijät ovat ilmoittaneet, missä vaiheessa rokotukset heillä ovat.

– Tämä on ristiriitainen asia. Jos joku kieltäytyy rokottamisesta, mitä sille voi tehdä? En usko, että se on irtisanomisperuste ja pienessä talossa ei ole mahdollista siirtää hoitajaa tehtäviin, jossa ei joudu potilaskontaktiin, Lähteenmäki sanoo.

Myös Ketola muistuttaa, että koronarokotteen ottaminen ei ole lailla säädettyä.

– En usko, että pakko edistää asiaa lainkaan. Parasta on tiedon jakaminen ja läpinäkyvyys asiassa.

Moni haluaa kertoa itse

Johtajien mukaan omaiset eivät ole juurikaan työntekijöiden rokotuksista kyselleet. He luottavat siihen, että yksiköissä toimitaan vastuullisesti.

Ketolan mukaan myös omaisille kerrotaan heidän asiaa tiedustellessa, että kyseessä on yksityinen terveystieto.

Vastaavasti hoivakotien henkilökunnalla ei ole tietoa asiakkaiden läheisten ja yksikössä vierailevien rokotuksista, mutta Rantalan mukaan moni haluaa siitä heille kertoa.

Omaisten vierailuja ei voi enää kieltää koronaan vedoten. Käytännössä vierailuja kuitenkin edelleen rajoitetaan ja käytännöt vaihtelevat.

Johtajat toteavat, etteivät he näe asukkaiden huoneisiin, kuinka siellä suosituksia noudatetaan, mutta heidän käsityksensä mukaan läheiset toimivat yhteisvastuullisesti.

– Joku on saattanut kritisoida maskin käyttöä, Laaksonen summaa yksittäistapauksia.

Tiukat suositukset pidetään voimassa

Koska vierailijoiden rokotesuojasta ei ole varmuutta, hoivakodeissa on vahva suositus maskien käytölle, ja henkilökunta toivoo vieraiden huolehtivan terveyshygieniasta: turvaväleistä, käsihygieniasta ja siitä, että tultaisiin vain terveinä ja oireettomina.

Rantalan mukaan he lisäksi suosittelevat Hoivakoti Hanneksessa, että huoneissa olisi korkeintaan kaksi vierasta, ja ettei yleisissä tiloissa olisi montaa ihmistä kerrallaan.

Mitään ulkopuolista viriketoimintaa kuten päiväkotilasten vierailuja ei asukkaille edelleenkään uskalleta järjestää.

Tiukemman ohjeen mukaan

Ketolan mukaan Esperin kaikkia yksiköitä koskevien suositusten mukaan hoivayksiköiden päällikön tulee seurata alueellista koronatilanteen kehitystä ja toimialakohtaista kuntien ohjeistusta.

– Toimimme tiukemman ohjeen mukaan. Yksikkö voi rajoittaa vierailuja vain, jos tartuntatautilääkäri on määrännyt asukkaan karanteeniin tai eristykseen. Eristystä ei voi ulottaa muihin asukkaisiin.

Laaksonen puolestaan toivoo Hämeenlinnan kaupungilta selvennyksiä vierailuja koskeviin ohjeistuksiin nyt, kun tapaamisia ei voida enää kesän tapaan järjestää ulkona.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset