fbpx
Kaupunkiuutiset

Homeen haju kannattaa ottaa vakavasti

Huonoon sisäilmaan voi olla monta syytä, eikä likikään kaiken takana ole pahaenteisesti home. Sisäilmaongelmat voivat olla joskus ratkaistavissa myös ilmanvaihdon huollolla ja kenties laitteistojen säädöillä. Pahimmassa tapauksessa huono sisäilma voi kuitenkin olla merkkinä vakavastakin, rakenteisiin ulottuvasta kosteus- tai homeongelmasta.

– Yleisimmät syyt sille, että omakotitalon tai osakehuoneiston asukas pyytää meitä käymään sisäilmaongelmien takia ovat homeen haju tai lähinnä kosteissa tiloissa havaitut mustat homepilkut, Tuuloksen Rakentajien yrittäjä Jani Pietikäinen sanoo.

Home on sikäli hankala ilmiö, ettei sen haju välttämättä tunnu lainkaan talon asukkaiden nenissä.

– Talon iällä ei ole väliä, sillä sisäilmaongelmia olen tavannut vajaa kymmenen vuotta vanhoissa taloissa, mutta liki 100-vuotias talo voi olla sisäilman suhteen aivan kunnossa. Surullisinta on, että homevaurion takia saattaa ihmisiä altistua eliniäksi ennen kuin vaurio huomataan.

Asukkaat monesti turtuvat hajuun, minkä vuoksi ulkopuolisen ihmisen tekemä aistinvarainen tutkimuskin saattaa paljastaa homeen.

– Ystävät ja kaverit ovat kenties hajun jo aikaisemmin huomanneet, mutteivät ole kehdanneet siitä asukkaille kertoa. Suosittelisin kertomaan, jotta ongelmaan päästäisiin ajoissa kiinni.

Monesti sisäilman laatua voi parantaa jo varsin pienillä toimenpiteillä. Ilmanvaihtolaitteistojen suodattamien vaihto vähintään kahdesti vuodessa vaikuttaa jo merkittävästi sisäilman laatuun.

– Itse vaihdan ensimmäisen kerran keväällä pahimman siitepölykauden mentyä ohitse, toisen kerran puolen vuoden päästä. Ilmanvaihtokoneessa on sekä karkea että hieno suodatin ja ainakin hieno suodatin pitäisi vaihtaa aina uuteen. Karkean suodattimen voi pestä ja kuivattaa ainakin muutamaan kertaan, vaikka toki on toki hyvä vaihtaa joka kerta. Hienosuodatin vaatii aina vaihtamista. Myös ilmalämpöpumpun suodatin tulisi puhdistaa, koska pumppu kierrättää ilmaa huoneistossa. Jos suodatinta ei puhdisteta, sama likainen ilmamassa kiertää ympäri taloa. Kaikkien laitteiden hyötysuhdekin paranee, kun suodattimet vaihdetaan.

– Toinen minusta erittäin tärkeä seikka puhtaan sisäilman varmistamiseksi on ilmanvaihtokanavien nuohous, jonka pitäisi olla lakisääteinen huoltotoimenpide savupiipun nuohouksen tapaan. Suosittelen puhdistusta noin viiden vuoden välein.

Tyypillinen merkki jonkinasteisesta kosteusongelmasta on ulkoseinän jalkalistojen takana ilmenevät mustat homepilkut, samoin kun kosteiden tilojen silikonisaumojen pilkuttuminen. Mustien homepilkkujen ilmaantuessa saumoihin asukkaan ei kannata painaa paniikkinappulaa. Pilkut kuitenkin kertovat, että jotain tulisi tehdä.

– Pilkut eivät välttämättä ole merkki rakenteellisesta vauriosta. Syynä voi olla liian kostea sisäilma tai ilmanvaihdon puutteellisuus, jotka voivat olla aika helposti korjattavissa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset