Kaupunkiuutiset

Homekoira on ehdoton kosteusvauriotutkimuksissa

Homekoirat ovat käyttökelpoisia kosteusvauroiden jäljittämisessä, mutta homekoiratutkimuksen lisäksi kohteissa tarvitaan yleensä jatkotutkimus.

Hämeenlinnalainen Maria Pakkanen on kiertänyt Suomea kolmen koiransa kanssa julkisia rakennuksia, asuinkiinteistöjä ja toimistorakennuksia kartoittamassa mahdollisia kosteusvaurioita. Homekoiran apuun turvautuvat kuntotarkastuksia tekevät yritykset, kiinteistövälittäjät sekä yksityiset talojen omistajat ja asunto-osakeyhtiöt.

– Yleensä sisäilmaongelmat laukaisevat tarpeen tehdä kosteusvauriotutkimus. Kaikki sisäilmaongelmat eivät kuitenkaan johdu homeesta, sanoo Pakkanen.

Hän on Hämeen homekoirien nimissä kiertänyt eri kunnissa kouluja ja muitakin julkisia rakennuksia.

– Kaupunkien suhtautuminen homekoiran näyttöön vaihtelee kovasti. Osa kaupungeista on yhteistyöhaluisia, mutta aika iso osa on sellaisia, jotka turvautuvat koiran käyttöön vasta viimeisessä hädässä. Koirat tarvitsevat myös ns. puhtaita paikkoja, mutta niiden löytäminen tuntuu olevan nykyisin suurempi haaste. Joskus homekoirilla teetetään jälkitarkastuksia, joissa selvitetään, onko saneeraus onnistunut.

– Aika usein jälkitarkastuksissa löytyy vielä ongelmia. Puhtaaksi osoittautuva kohde on myös arvokas, koska se kertoo, ettei ainakaan homeesta johtuvia sisäilmaongelmia ole.

Koiraa ajaa eteenpäin palkkio.

– Homeen haju ei luontaisesti koiraa kiinnosta. Ohjaaja rakentaa homeesta koiralle sellaisen “elämyksen”, että koira oppii mieltämään sen itselleen maailman ihanimmaksi hajuksi

– Koira oppii, että ilmaisemalla homeenhajun se saa palkkion. Palkitsemisessa äärimmäisen tärkeää on oikea ajoitus. Koiran pitää ymmärtää että se saa palkkion nimenomaan hajun ilmaisusta. Jos koira vaikkapa ehtii kääntää päätään sen jälkeen kun se on hajun ilmaissut ja ohjaaja palkitsee vasta pään käännön jälkeen, koira uskoo palkkion olevan pään liikkeestä. Kyse voi olla sekunnin osista, minkä takia koulutuksessa ohjaajan on oltava todella tarkka.

Ammattitaitoinen ohjaaja hallitsee paitsi koiran ohjauksen, tuntee myös rakennustekniikkaa ja kosteusvaurioiden syntymekanismia ja mikrobiologiaa.

– Ammattinimike ei ole mitenkään suojattu ja alalla ohjaajien taso on hyvin kirjava.

Suomessa ammattiin valmistaa Keski-Pohjanmaan opiston Kannuksen yksikkö. Myös erilaisia hajuerottelukursseja järjestetään, mutta ne eivät anna samanlaisia valmiuksia ammatinharjoittamiseen.

Ohjaajan tehtävä on paljon muutakin kuin vian ohjata koira hajujen äärelle.

– Minä raportoin koiran havainnot jatkotutkijalle, jonka on osaltaan osattava tulkita koiran työskentelyä. Jotta raporttista olisi jatkotutkijalle mahdollisimman paljon hyötyä, on ohjaajankin osattava laatia se hyvin, mikä edellyttää juuri mikrobiologian ja rakennustekniikan tuntemusta. Raporttiin kirjataan esimerkiksi tuuliolosuhteet ja ilmastointi, mitkä kertovat jatkotutkijalle olennaista tietoa.

Kosteusvaurioiden sijainnin havaitsemiseen vaikuttaa jonkin verran esimerkiksi ilmanpaine ja sääolosuhteet. Ilmastointi ja tuuli saattaa pyörittää ilmaa ja vaikeuttaa tarkkaa havaitsemista, koska homeen haju voi levitä sen kuonoon aika kaukaakin.

Käytettyjen riskirakenteiden lisäksi kiinteistössä voi tuottaa kosteusongelmia myös jotkin pinnoitteet, kuten muovimatto kostean pohjalaatan pinnoitteena.

Koiran vahvuutena on, että se haistaa myös ns. kuolleen homekasvuston, jota ei havaita millään mittareilla. Vaikka kasvusto on kuollut, home voi yhä pölistä ja aiheuttaa sisäilmaongelmaa.

Pakkanen käyttää kohteissa kahta koiraa vaikka yhdenkin koiran ilmaisut riittävät.

– Kaksi koiraa on asiakkaan silmin vakuuttavampaa. Koirat merkitsevät samat paikat mutta työskentelevät hieman eri tavoin ja koiran vireystilakin saattaa vaihdella päivittäin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset