Kaupunkiuutiset

Honkalanrannasta nähtiin 68 lintulajia

Viime viikonvaihteessa ympäri maata lintutorneissa ja -lavoilla pidettyyn Tornien taisto -kisaan otti osaa kolme tornia Hämeenlinnasta. Honkalanrannan tornista Katuman rannalla havaittiin 68 lajia, yksi laji enemmän kuin viime vuonna.

– Parhaat lajit olivat pensaskerttu ja pensastasku. Kumpikaan ei ole harvinaisuus, mutta pensaskerttu oli aikainen laji ja pensastasku oli sille epätyypillisessä ympäristössä. Kaulushaikara on Honkalanrannassa tyypillinen laji, jonka huutelua nytkin kuultiin, Kanta-Hämeen Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja ja joukkueen jäsen Jussi Kairamo sanoo.

 

Lauantaina lajeja oli ajankohtaan nähden normaali määrä mutta yksilömäärät olivat vielä normaalia pienempiä.

– Yhden lämpöisen viikon jälkeen oli koleaa ja muutto hiljeni. Muuttolintulajien ensimmäiset yksilöt saapuvat yleensä suuremmin säistä välittämättä, mutta pääjoukot saapuvat sopivalla säällä. Haara- ja räystäspääskyjä meni muutamia. Kirjosieppoja alkoi saapua vasta alkuviikosta.

Lauantaiaamuna muutto oli hiljaista sään koleuden takia.

– Pari muuttavaa suokukkoparvea ja kolme merimetsoa oli muutolla. Kalasääkseä emme onnistuneet näkemään, vaikka se on aika varma laji Katumalla.

Yleisesti ottaen vesilinnut ovat viime vähentyneet tällä vuosikymmenellä.

– Esimerkiksi haapanoita emme nähneet lainkaan ja tavejakin vain muutaman. Ilahduttavaa oli seitsemän tukkasotkaa. Menneinä vuosina seitsemän tukkasotkan parvi ei ollut oikein mitään, mutta tukkasotkaa ole aikaisemmissa Tornien taistoissa Katumalta havaittu. Nokikanan kannat ovat romahtaneet viime vuosina, mutta Katumalla oli sentään 1–2 lintua

 

Honkalanranta sijoittui sijalle 148 ja Lammin Ormajärven lava samalla lajimäärällä heti perään. Hattelmalanjärven tornin sijoitus oli 235. 53 lajilla. Tornien taistoon otti saa 331 joukkuetta ja voiton vei Kristiinankaupungin Siipyyn torni 116 lajilla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset