Kaupunkiuutiset

Honkalanranta sai kesän lampaansa viikonvaihteessa

Honkalanranta sai viikonvaihteessa kahdeksan lammasta Pohjois-Savosta Kiuruvedeltä. Lampaat matkustivat viitisen tuntia farmariautossa ja loput puolisen kilometriä lampaat kannettiin yksi kerrallaan aitaukseen.

– Nämä ovat nyt neljännet lampaat. Tarkoitus oli tuoda 10, mutta väärinkäsityksen takia lampaita tuli vain kahdeksan. Kolme lammasta hankitaan vielä muualta, Pekka Honkala sanoo.

Lampaat ovat kotoisin samalta lampurilta kuin viimekesäisetkin lampaat olivat.

– Parina aikaisempana vuotena kokosimme lampaita eri tiloilta Hämeestä, mutta oikean ikäisten lampaiden löytyminen oikeaan aikaan oli aika työlästä. Kiuruveteläiseltä ammattilaiselta lampaita on saanut oikeaan aikaan.

 

Lammaskatras pitää Honkalarannan luonnonsuojelualueen perinnemaiseman kunnossa.

– Saamme perinnemaisematukea vuodessa noin 1000 euroa, millä rahalla saamme kulut katettua. Jokainen lammas on myyty etukäteen kummille, joka saa syksyllä lampaan lihat.

Honkalan mukaan lampaat ovat osoittautuneet tehokkaiksi maisemanhoitajiksi. Honkalanrannan luonnonsuojelualue on kuusi hehtaaria, josta puolet on lampaille.

– Toinen puoli on niin märkää, ettei sinne voi lampaita päästää. Jotta maisema pysyisi avoimena vanhana laitumena, pitäisi vesakko raivata metsurin kanssa joka viiden vuosi. Nyt lampaat huolehtivat niittymaiseman säilymisestä ja tuovat iloa esimerkiksi lapsiperheille. Isoisä oli viimeinen, joka piti näillä main karjaa, ja hänkin lopetti karjanpidon vuonna 1959. Ilmeisesti tässä on ollut niittyä jo 1600–1700-luvuilla.

Honkala on koonnut kymmenkunta vapaaehtoista hoitajaa paikallisista asukkaista.

Hoitajalla on yksi viikko vuorollaan, jonka aikana hänellä on velvollisuus käydä tarkastamassa lampaiden hyvinvointi kerran päivässä.

– Käytännössä hoitaja vie lampaille vettä ja antaa tarvittaessa lisärehua sekä kuivittaa latoa. Tähän saakka systeemi on toiminut oikein hyvin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset