fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hope ry:n asiakasmäärät ovat koronan myötä kasvaneet – Hyväntekeväisyysyhdistys kaipaa lisää vapaaehtoisia

Vapaaehtoistyö muuttui Eveliina Hostilan kohdalla mieluisaksi leipätyöksi.
Hope ry:n hattulalainen toiminnanjohtaja Eveliina Hostila mahdollistaa omalla työllään sen, että yhdistyksen vapaaehtoiset ympäri maata voivat keskittyä auttamiseen byrokratian pyörittämisen sijaan. Kuva: Esko Tuovinen

Hyväntekeväisyysyhdistys Hope elää kiireisintä syksyään. Asiakasmäärät ovat kasvaneet koronavirusepidemian myötä, sillä työttömyys ja talousvaikeudet ovat koskettaneet entistä useampaa lapsiperhettä.

– Todennäköisesti tilanne jatkuu samana talven yli ja ensi vuonnakin. Koronan vaikutuksia paikkaillaan vielä pitkään, sanoo Hope ry:n valtakunnallista toimintaa pyörittävä toiminnanjohtaja Eveliina Hostila.

Samansuuntainen näkemys on myös Hämeenlinnan Hopen toisella tiiminvetäjällä Kati Ketolalla. Hänen mukaansa tavaralahjoitusten lisäksi esimerkiksi kauppojen lahjakorteille on ollut kova kysyntä.

– Ruoka-apua on kyselty paljon, samoin harrastustukea ja esimerkiksi tukea ammattikoulun ja lukion kirjakustannuksiin, Ketola summaa.

Hostilan mukaan tämän vuoden painopisteeksi onkin asetettu harrastustoiminnan tukeminen.

– Keväällä moni harrastus oli poikkeusolojen vuoksi tauolla. Osalla lapsista ja nuorista poikkeusolot jatkuvat yhä, kun ei ole varaa harrastuksiin.

Korona-aika on näkynyt myös siinä, että varsinkin osa iäkkäämmistä vapaaehtoisista on toistaiseksi jättäytynyt sivuun.

Rohkeasti auttamaan

Eveliina Hostila toi vähävaraisia lapsiperheitä auttavan Hopen paikallistoiminnan vuonna 2011 Hämeenlinnaan.

– Lueskelin tuolloin pojan neuvolakäynnillä lehdestä juttua pääkaupunkiseudun Hopen toiminnasta ja ajattelin, että tällaista toimintaa pitäisi saada meillekin, hän muistelee.

Hänellä oli aiempaakin kokemusta vapaaehtoistoiminnassa.

– Kyllä siitä saa aika paljon, kun lähtee yhdessä tekemään ja auttamaan. Kannustan ihmisiä lähtemään rohkeasti mukaan.

Loppuvuodesta 2011 Hostilaa pyydettiin yhdistyksen väistyvän toiminnanjohtajan työn jatkajaksi, joten vapaaehtoistyöstä tulikin hieman yllättäen leipätyö.

Vuosien aikana Hopen toiminta on laajentunut ja 11 paikallistoimijan joukko on kasvanut vähitellen 20:een.

– Toiminta on laajentunut ja tunnettuus samalla kasvanut. Myös autettavien määrä on kasvanut vuodesta toiseen.

Hostilan tehtäviin kuuluvat muun muassa valtakunnallisen yhdistyksen yleishallinto ja vapaaehtoistyön tukeminen.

– Tavoitteena on, että noin 720 vapaaehtoistamme voisi keskittyä vapaaehtoistyöhön ilman yhdistyksen pyörittämiseen liittyvää byrokratiaa.

Sattumalta tiiminvetäjäksi

Kati Ketola päätyi mukaan Hopen paikallistoimintaan kouluprojektinsa kautta. Hamkin sosionomiopiskelijan tehtävänä oli puolisentoista vuotta sitten tutustua jonkin yhdistyksen toimintaan. Kohteeksi valikoitui vähän sattumankin kautta Hope.

– Minä hurahdin tähän ja jäin mukaan. Viime vuoden joululahjaprojekti oli tosi kiva ja sen jälkeen minua pyydettiin Hämeenlinna Hopen toiseksi tiiminvetäjäksi.

Ketolan mielestä ihmisten auttaminen on ihanaa. Hänelle on myös tärkeää edistää ihmisten tasavertaisia mahdollisuuksia elämään.

– Tämä toiminta on antanut minulle tosi paljon myös opintojani ajatellen.

Kati Ketolan aisaparina ja toisena tiiminvetäjänä toimii Kati Sipilä.

Omien voimavarojen mukaan

Hämeenlinnan Hopella on rivissään isompi joukko vapaaehtoisia, mutta tällä hetkellä aktiivisesti toimintaan osallistuu kymmenisen ihmistä.

– Kyllä mukaan mahtuisi uuttakin väkeä. Osallistua voi omien voimavarojen ja kiinnostuksen mukaan. Me emme velvoita mihinkään. Kaikilla on omat elämäntilanteensa, joiden puitteissa vapaaehtoistyötä tehdään, Kati Ketola kertoo.

Vapaaehtoinen voi viikata ja lajitella lahjoitusvaatteita varastolla, vastaanottaa asiakkaita, kuljettaa tavaraa tai vaikkapa tehdä tunnetuksi Hopen toimintaa esittelytilaisuuksissa.

Oman aikansa antamisen lisäksi auttaa voi myös tekemällä raha- tai tavaralahjoituksia.

Hope ry on lapsiperheiden tukena

Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry on perustettu vuonna 2009.

Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö, jolla on 20 paikallistoimijaa eri puolilla Suomea. Hämeenlinnan seudulla Hope on aloittanut toimintansa 2011.

Yhdistyksen tahtona ja tavoitteena on synnyttää konkreettinen hyvän kierre ja antaa lapsille entistä tasa-arvoisemmat mahdollisuudet arkeen.

Jakaa vähävaraisille ja kriisin kokeneille perheille konkreettisia vaate- ja tavaralahjoituksia, sekä lapsille ja nuorille harrastustukea ja vapaa-ajan elämyksiä.

Saa lahjoituksina jaettavaa niin yksityisiltä ihmisiltä kuin yrityksiltäkin.

Auttoi vuonna 2019 maanlaajuisesti kaikkiaan 8951 perhettä. Apua saaneiden lasten määrä on kasvanut vuosittain ja oli viime vuonna 22190.

Hämeenlinnan seudun toiminta

Hämeenlinnan Hope toimii vapaaehtoisvoimin.

Listoilla on tänä vuonna ollut 210 asiakasperhettä. Asiakkaita on koko maakunnan alueelta.

Hope vastaanottaa tavaralahjoituksia parittomien viikkojen torstaisin klo 18–19 Hämeenlinnan rautatieasemalla sijaitsevalla varastolla.

Huonekaluja tai polkupyöriä ei oteta vastaan vaan ne ohjataan suoraan lahjoittajalta vastaanottajalle, koska varastotilat ovat rajalliset.

Lisätietoa lahjoittajille ja vapaaehtoistyöhön mieliville verkko-osoitteessa hopeyhdistys.fi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset