Kaupunkiuutiset

HPK on merkittävä työllistäjä

HPK Liiga Oy:n palkkalistoilla on 49 vakituista työntekijää, joista suurin osa on pelaajia. Yhtiön maksama vuosittainen palkkasumma vastaa suomalaisen palkansaajan keskiansiolla mitattuna noin 60 työntekijää työllistävää yritystä.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Sport Business School -yksikkö teki tutkimuksen liigajoukkueen talousvaikutuksesta sen toiminta-alueella.

– Tutkintamalli on tuttu vientiteollisuudesta ja siinä selvitetään, mihin yritys rahansa käyttää ja mitä tulovirtaa se tuo alueelle, tutkimusryhmän vetäjä, urheilumarkkinoinnin lehtori Risto Rasku kertoo.

– Seura tuottaa ottelutapahtumia, joita ilman sitä ei olisi olemassa. Areenalla pyörii melkoinen bisnes, jonka liikevaihto on hyvin merkittävä. Harvassa julkisessa tilassa pyöritetään vastaavaa sirkusta.

Joukkueen tuottamat taloudelliset vaikutukset muodostuvat pääosin maksetuista palkoista, maksetuista ennakonpidätys- ja työantajamaksuista ja alueen yrityksiltä ostetuista tuotteista ja palveluista sekä ottelutapahtumista.

Tuore tutkimus osoittaa, että HPK:n talousvaikutus toiminta-alueelleen on merkittävä. Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupungille jääkiekkoseura tuottaa vuosittain maksettujen palkkojen kautta kunnallisverotuottoa ja käyttömaksutuloa yli 0,7 miljoona euroa ja kotiottelut tuottavat lisäksi Hämeenlinnaan 0,8 miljoonan euron tulovirrat. Lisäksi HPK ostaa tuotteita ja palveluita paikallisilta yrityksiltä lähes kahden miljoonan euron arvosta.

– On tavallaan kohtuutonta puhua pelkästään jääkiekkojoukkueesta, kun seura ansaitsisi pk-yrityksen aseman, koska se luo työpaikkoja, palveluita ja hyvinvointia, Rasku pohtii.

– Ei kai voi olla suurempi synti tienata leipänsä jääkiekolla kuin hitsaamalla? Toivon, että yhteistyökumppanit osaavat nähdä joukkueen muunakin kuin takaperinluisteluyrityksenä.

Raskun tiimi teki hiljattain vastaavan tutkimuksen JYP:in talousvaikutuksista. Merkittävä ero oli ottelutapahtumien tuotoissa, joissa Hämeenlinnaan jäi suhteessa enemmän rahaa kuin Jyväskylään.

– Ottelun aikainen kulutus on Ritari Areenalla huomattavasti suurempi. Kaupungin ulkopuolelta tulevat katsojat kuluttavat kohtuullisen paljon ja osa myöskin yöpyy täällä.

Tutkimuksen merkitys HPK:lle on toimitusjohtaja Antti Toivasen mukaan suuri.

– Tulokset antavat työkaluja tulevaisuuteen ja osoittavat, että olemme oikealla tiellä ja alueen yrityksiä yhteen kokoava voima.

– Ne myös vahvistavat oman näkemyksemme ottelutapahtumien merkityksestä ja niiden sekä muiden palvelujen kehittämiseksi tehdään jatkossakin paljon töitä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

24.10.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

24.10.2020