fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

HPK:n valmentaja Timo Turunen antaa vinkkejä palautumiseen - Palauttelu on muutakin kuin hölkkää

Kevyt, palautteleva liikunta on olennainen osa HPK:n pelaajien Eetu Tuulolan (vas.), Miro Ruokosen ja Markus Niemeläisen valmennusohjelmaa. "Meillä jääharjoittelu on niin hapollista, anaerobista, että melkein kaikki muu treeni on aerobista", valmentaja Timo Turunen (vas.) sanoo. Kuva: Heli Karttunen

Levon merkitys jää tavalliselta liikunnanharrastajalta usein liian vähälle huomiolle. Ammattiurheilussa se on olennainen osa valmentautumista.

– Kuormituksen ja palautumisen suhde on kokonaisvaltaista hyvinvointia. Palautuminen on ennen kaikkea lepoa, sitä, että nukkuu hyvin sekä syö riittävästi ja terveellisesti, HPK:n valmentaja Timo Turunen kiteyttää.

HPK:ssa pelaajien palautumista seurataan erilaisin mittalaittein, jotka rekisteröivät hermoston toimintaa. Palautuminen on aina yksilöllistä. Muutokset mittaustuloksissa ovat usein merkki jostakin, esimerkiksi sairastelusta tai liian vähäisestä palautumisesta.

– Palautuminen on tärkeää sen vuoksi, että kaikki kehittyminen tapahtuu levossa: lihakset kasvavat, hormonivarastot täyttyvät ja lihasjännitykset lieventyvät. Elimistö korjaa itseään levon aikana ja nukkuessa ihminen palautuu kokonaisuudessaan.

Katso video:

Kuvaus: Lauri Seppänen

Palautuminen – tai palauttelu – voi olla joko aktiivista tai passiivista. Yksi tärkeimmistä passiivisen palautumisen osa-alueista on uni. Myös unen laadulla on merkitystä ja siihen puolestaan vaikuttavat muun muassa nukkumiseen valmistautuminen, ravinto ja sopiva vuode.

– Vaikuttavia tekijöitä ovat myös lämpötila, sisäilma, pimennys ja äänet sekä vuoteessa käytetyt patja, peitto ja tyyny.

Ravinnon suhteen Turunen suosittelee käyttämään maalaisjärkeä. Energiajuomia hän ei suosittele, sillä ainakin pitkäkestoisissa suorituksissa verensokeritason olisi syytä pysyä tasaisena.

– Heti kuormituksen jälkeen suosittelen helposti imeytyviä hiilihydraatteja. Isompi tankkaus kannattaa tehdä vasta puolitoista tai pari tuntia treenin jälkeen.

 

Aktiivinen palauttelu on hyvä aloittaa vaikka heti suorituksen päätteeksi.

– Kuntoilijan olisi ehkä hyvä vain ajatella, että tekee monipuolista aerobista palauttelua kovan harjoituksen päälle. Monella aktiivinen palauttelu unohtuu, mutta se olisi tärkeää lihaskireyksien lievittämisessä ja lihaksiin kertyvien kuona-aineiden poistamisessa.

Turunen muistuttaa, että myös työstressistä palautuminen on tärkeää, sillä huono palautuminen altistaa  sairauksille, niin henkisille kuin fyysisillekin.

– Tärkeintä on asian ymmärtäminen. Jos huomaa, ettei ehdi palautua, on tärkeää tehdä muutoksia elintapoihin. Myös liikuntaharrastus kannattaa suhteuttaa siten, että se on vastapainoa työlle, ei uusi stressin aihe.

 

Lisäavuksi

Kylmä suihku.

Foam roller.

Sauna.

Venyttely, ranteita, kyynärpäitä ja nilkkoja unohtamatta.

Mitä enemmän ikää, sitä tärkeämpää on myös nivelten pyörittely.

Mieti myös treenin ajankohta: aikainen aamu tai myöhäinen ilta ei ole unen kannalta paras aika kovalle treenille.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset