Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Huippukokki Tomi Björck lupaa säilyttää remontissa Piparkakkutalon hengen

"Piparkakkutalo on oma persoonansa, sillä on hyvin vahva henki ja sydän", hämeenlinnalaisravintolan keittiöremontissa mukana ollut Tomi Björck pohtii. Kuva: Pekka Rautiainen
"Piparkakkutalo on oma persoonansa, sillä on hyvin vahva henki ja sydän", hämeenlinnalaisravintolan keittiöremontissa mukana ollut Tomi Björck pohtii. Kuva: Pekka Rautiainen

Piparkakkutalon pitkään suunniteltu remontti on edennyt toteutusvaiheeseen. Mukana suunnittelussa oli Australiassa nykyisin asuva huippukokki Tomi Björck.

Hän lähti mukaan projektiin tavattuaan Australiassa lomailleet ravintoloitsijat Karoliina ja Mikko Mäki-Kuutin, jotka kävivät kolme vuotta sitten tutustumassa Björckin vastavalmistuneeseen Blanca-ravintolaan.

– Sekin on tehty vanhaan rakennukseen. Toimme paljon vanhaa seinämateriaalia esiin ja yhdistimme ne uusiin, moderneihin kalusteisiin, Tomi Björck kertoo.

Björck kertoo valitsevansa vuosittain yhden tai kaksi muutosprojektia, joihin hän lähtee mukaan. Itsekin perheyrittäjänä aloittanut Björck kertoo arvostavansa yrittäjävetoista ravintolaa, joka tukee hankinnoissaan paikallisia yrityksiä.

– Piparkakkutalo on oma persoonansa, sillä on hyvin vahva henki ja sydän. Ketjuravintolat suorittavat omaa taulukkolaskentaansa, kun taas täällä ei ole mitään rajoittavia sääntöjä.

Björck kertoo käyttäneensä keittiön suunnittelussa pitkälti samaa suunnittelutiimiä kuin muissakin muutoskohteissaan ympäri maailmaa.

– Luvassa on uusi keittiö ja hienot tilat. Tästä tulee päivitetty versio Piparkakkutalosta. Minun mielestäni kaikki näyttää erittäin hienolta, Björck sanoo.

Vaikuttava miljöö

Uudistuksen tarkoituksena on tuoda perinteikkään hämeenlinnalaisravintolan hyvät puolet entistä paremmin esiin.

– Tämä on idyllinen ja romanttinen paikka. Koko kortteli on vaikuttava, Björck kuvailee

Remontissa keittiötä avataan ja modernisoidaan koko ravintolan uudeksi näyttämöksi, jonne asiakas näkee joka puolelta.

– Myös saliin tuodaan lisää valoa ja kartanomeininkiä, Björck kertoo.

Enemmän pelivaraa

Björck on ollut mukana myös tulevan ruokalistan ideoinnissa, josta päävastuun kantaa kuitenkin keittiömestari Jarkko Toivonen.

– Listalla on paljon asioita, mitä ei haluta muuttaa. Mutta nyt on myös enemmän pelivaraa, kun keittiössä on kivoja laitteita, joiden avulla voidaan tuoda tänne myös klassisia Helsingin herkkuja.

Björck mainitsee esimerkkinä modernit jäätelökoneet ja puuhiiliuunin, joka antaa ruokaan lisää syvyyttä.

– Kun laitteet ovat viimeisen päälle, se tulee maistumaan ruoassa. Tuoreus ja maut ovat tällaisessa ravintolassa se tärkein juttu. Kikkailut voi jättää jonnekin muualle.

Piparkakkutalo avataan uudestaan remontin jälkeen maaliskuulla. Tomi Björck kertoo aikovansa saapua avajaisiin.

– Ei ravintolan uudistaminen koskaan mitään lepokotihommaa ole. Mutta minun mielestäni tämä on mennyt tosi kivasti, Björck sanoo.

Tomi Björck

Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä kokki ja ravintoloitsija.

Varttui Lahdessa jalkapallon ja jääkiekon parissa.

Valmistui ravintolakokiksi vuonna 1998.

On työskennellyt lukuisissa huippuravintoloissa Suomessa ja ulkomailla.

Avasi ensimmäisen oman ravintolansa Farangin vuonna 2009 Helsinkiin.

Omistaa nykyisin useita ravintoloita Suomessa, Ruotsissa ja Australiassa.

Kirjoittanut useita keittokirjoja ja tehnyt ruokaohjelmia.

Asuu perheineen Australiassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset