fbpx
Kaupunkiuutiset

Hulabaloo on vasta ovella

Kesä on hotellien ja ravintoloiden mukaan ollut Hämeenlinnassa toistaiseksi tavanomaisen hiljaisehko, mikä on ihan normaalia. Sibeliuksen syntymäkoti on kuitenkin houkutellut vierailijoita keväästä lähtien niin hyvin, että talossa tehdään tänä vuonna huikea ennätys.

– Jo huhti- ja toukokuussa meillä oli vieraita yhtä paljon kuin muina vuosina yhteensä. Koko ajan kävijöitä on runsaasti, varsinkin iltapäivät ovat kiireisiä. Aina eivät kaikki mahdu mukaan opastuskierrokselle, jolle voidaan ottaa 60 ihmistä kerrallaan. Opastus pidetään joka tunti, Eija Ranta ja Johanna Pihlajamäki syntymäkodista kertovat.

Tunnettuus kasvanut

Keväällä säveltäjämestarin synnyinsijaan riensivät tutustumaan joukoittain eläkeläiset ja koululaiset. Tuolloin kävi yllättävän paljon myös ulkomaalaisia, kesällä taas liikkeellä ovat yksittäiset matkailijat. Vieraita on tullut ympäri maailmaa, muun muassa Amerikasta, Aasiasta, Saksasta, Keski-Euroopasta ja Pohjoismaista.

Ranta ja Pihlajamäki arvelevat, että heinäkuun loppupuoli ja elokuu tuovat kaupunkiin yhä enemmän niitä, jotka ovat kiinnostuneet erityisesti Sibeliuksen juhlavuodesta. Merkkejä siitä on jo huomattukin.

– Eräs amerikkalainen rouva oli huomannut Ranskassa ollessaan, että meillä juhlitaan Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäiviä, ja halusi siksi tulla Suomeen. Hämeenlinnan tunnettuus Sibelius-kaupunkina on tänä vuonna selvästi lisääntynyt ulkomailla, Ranta arvioi.

Työntekijöiden mukaan syntymäkodissa vierailleet ihmiset ovat tykänneet valtavasti elävästä musiikista, jota heinäkuun ajan siellä soittaa pianisti Alina Egorova joka arkipäivä kello 10–16.

Museokortilla sisään

Moni Sibeliukseen tutustuja on hankkinut 54 euron arvoisen valtakunnallisen museokortin, jolla pääsee sisään lähes 200 museokohteeseen eri puolilla maata, mukaan lukien Sibeliuksen syntymäkoti ja Ainola.

Esimerkiksi tämän viikon maanantaina melkein kaikilla syntymäkodissa käyneillä oli museokortti. Sellaisen olivat ostaneet myös helsinkiläiset Heini Riitahuhta ja Mikko Järvenpää. He poikkesivat lastensa Ruut ja Aamos Riitahuhdan kanssa Hämeenlinnaan matkallaan Poriin.

– Innostuimme tulemaan syntymäkotiin, kun Ruutin päiväkodissa oli Sibelius-konsertti, ja hän alkoi sen jälkeen kysellä kaikenlaista säveltäjästä. Ennen kesälomaa kuulimme myös Musiikkitalon konsertissa Sibeliuksen musiikkia, ja se tuntui luissa ja ytimissä asti. Viime kesänä kävimme jo tutustumassa Ainolaan, he kertovat.

Mikko on itsekin kotoisin Hämeenlinnasta ja vieläpä vastapäätä Sibelius-kotia, mutta hän ei ollut aiemmin käynyt museotalossa. Heini on opiskellut Hämeenlinnassa, ja hän muistaa tuolloin vierailleensa myös syntymäkodissa.

Pietarista linnaan

Päivän pituisella matkalla Hämeenlinnassa olivat viime viikolla pietarilaiset Alex, Alina ja Kate Chichkin. He tiesivät kyllä Sibeliuksen, ”totta kai”, mutta suuri säveltäjä ei ollut pontimena heidän vierailulleen.

– Meitä kiinnostaa Hämeen linna, se on isompi ja mielenkiintoisempi kuin Viipurin linna. Käymme Hämeenlinnan-matkallamme myös Parolan panssarimuseossa, he kertoivat.

Keskustan hotelleista kerrotaan samantapaista viestiä kuin pietarilaiset välittivät: Sibelius ei ole varsinaisesti vielä ollut turistien ykköshoukuttimena Hämeenlinnaan tulolle.

Hotelli Emiliassa matkailijoita on yöpynyt edellisvuosien tapaan.

– Meillä kesämatkailu on alkanut näkymään vasta juhannuksesta, kuten muinakin vuosina. Heinä- ja elokuu ovat parasta kesämatkailuaikaa, ja näkymät niiden osalta ovat taas ihan hyvät. Toki kylmä kesä verottaa hieman kotimaan matkailijoiden määrää, kun ihmiset lähtevät etsimään lämpöä ulkomailta, Tawastia Groupin toimitusjohtaja Karoliina Mäki-Kuutti kertoo.

Tawastia-ryhmän ravintolassa Piparkakkutalossa on Mäki-Kuutin mukaan näkynyt jonkin verran ihmisiä, joiden matkustamista Sibelius on innoittanut.

– Olemme myyneet Jannen hengessä rakenneltuja menuja mukavasti, hän iloitsee.

Laurellin kahvilassa taas on teeman parissa herkuteltu kupposen äärellä.

– Sibeliusleivokset ja -kakut ovat maistuneet näin juhlavuonna. Myyntiin ovat tulleet myös kesän mansikkaleivokset ja -wienerit, joita on kovasti odotettu, Laurell-yhtiön toimitusjohtaja Heikki Kokko kertoo.

Kokon mukaan kesä on keskustan kahvilassa mennyt kohtalaisen mukavasti, vaikka sää on ollut pulmallinen. Oman lisänsä leipomon myyntiin tuovat kesäiset juhlat, kuten ripillepääsyt ja häät.

Rytinä alkaa pian

Hämeenlinnan hotellit ja mitä ilmeisimmin myös ravintolat täyttyvät sekä tulevan viikonlopun Wanaja-festivaalin että viikon päästä pidettävän AC/DC:n konsertin ansiosta. Kantolan konserttivieraat varasivat majoitushuoneet loppuun heti, kun tapahtuma julkistettiin.

– Vieläkin joka päivä tulee 3–5 puhelua, joissa kysytään huoneita konserttiyöksi, Hotelli Cumuluksen hotellinjohtaja Terhi Serto kertoo.

Heinä- ja elokuu näyttävät Cumuluksessakin varausten kannalta oikein hyviltä vaisun mutta normaalin alkukesän jälkeen. Mainio loppukesä perustuu kaupungissa pidettäviin isoihin yleisötapahtumiin.

– Tapahtumia olisi hyvä olla myös kesäkuulle. Aikoinaan oli kaupunkijuhannus, mutta nyt ei ole oikein mitään, Serto ehdottaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset