Kaupunkiuutiset

”Huligaanit” temppuilemassa

Ilmavolttirata, rekki, trampoliini ja muut välineet ovat suosiossa, kun pojat kokoontuvat telinejumppaharrastukseensa Hämeenlinnan voimisteluseuran iltatunneilla.

Harrasteryhmää kutsutaan epävirallisesti nimellä Huligaanit pojat – virallisempaakaan nimeä ei ole kukaan keksinyt. Osallistujat ovat pääosin 12–15-vuotiaita. Ryhmä kokoontuu kaksi kertaa viikossa, toisen kerran Tavastia-areenassa ja toisen Elenia-areenassa. Tytöillä ja pienillä pojilla on omat vastaavat ryhmänsä.

Tavastia-areenassa ohjaaja Mari Ollikainen saa välillä korottaa ääntään, jotta pojat saadaan riviin tai jonoon. Rekillä on ruuhkaa, ja hyppyjonossakin pitää odottaa omaa vuoroa. Nuorten kasvoilta paistaa liikunnan ilo ja into päästä temppuilemaan.

– Rennolla meiningillä täälllä mennään. Kilpalajina telinevoimistelu olisi aivan erilaista ja tavoitteellisempaa, Mari sanoo.

Voimisteluporukassa pojat oppivat samalla sosiaalisuutta ja käyttäytymistä ryhmässä. Marin mukaan tunnin aikana tehdään paljon sellaisia juttuja, joita pojat itse toivovat.

– He ovat oppineet, että kun he hoitavat alussa hyvin kaikki verryttelyt, sen jälkeen he pääsevät nopeammin itse asiaan. Tietyt jutut tehdään aina, mutta muuten on vapaus tehdä mitä haluaa.

Lajin välineistöstä erityisen suosittuja ovat trampoliini, ponnistuslauta ja volttimonttu sekä uusin hankinta ilmavolttirata, joka Mari Ollikaisen mukaan on kaikkien suosiossa. Noin 15 metrin rata on täytetty ilmalla, joten sen päällä voi hyppiä ja heitellä voltteja.

Maanantai-illan harrastusryhmään kuuluva Atte Kukko kertoo olleensa mukana telinejumpassa kolmisen vuotta, Viljo Kanniainen aloitti pari vuotta häntä aikaisemmin. Atella kaksi eri liikuntalajia täydentävät toisiaan.

– Harrastan jääkiekkoa ja mietin, mikä sopisi siihen toiseksi. Siksi aloitin telinevoimistelun, hän kertoo.

Kummankin mielestä telineissä parasta on se, kun saa tehdä monipuolisesti erilaisia liikkeitä. Viljon välinesuosikkeja ovat ilmavolttirata ja rekki, Attekin pitää eniten ilmaradasta ja myös trampasta. Kumpikaan ei ole halunnut ottaa lajia niin tosissaan, että olisi miettinyt siinä kilpailemista.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset