Kaupunkiuutiset

Hulinaa Pikkuväen kirjastossa

Keskiviikkona pääkirjaston leikkihuoneessa, Pikkuväen kirjastossa, käy hulina. Paikalla on useita äitejä lapsineen.

Laura Wegelius käy lastensa kanssa kirjastossa noin parin viikon välein.

– Mielestäni kirjaston tarjonta 1–4 -vuotiaille lapsille on erinomainen. Pääosin löydämme tästä tilasta kaiken, mitä lainaamme. Täällä on kiva käydä ja lapsille on puuhaa esimerkiksi sadepäivänä, Wegelius sanoo.

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto tarjoaa lapsille paitsi luettavaa, myös koettavaa. Lapset on huomioitu niin pääkirjastossa, seitsemässä lähikirjastossa kuin kahdessa kirjastoautossakin.

Pääkirjastossa on lapsille oma Pikkuväen kirjasto ja lapsiin satsataan myös tarjonnan puolesta. Lasten ja nuorten palveluista vastaava informaatikko Mervi Koski, lastenosaston kirjastovirkailijat Margit Stenhammar ja Taina Valkeajärvi sekä koulutus- ja kulttuuritiimin informaatikko Seija Shemeikka pohtivat, mitä kaikkea kirjasto lapsille tarjoaa, ja miksi.

– Lapset ovat tärkeimpiä käyttäjiämme. Nyt luomme pohjaa, kun haluamme pitää huolta tulevaisuuden lainaajista, Margit Stenhammar toteaa.

Henkilökunta kutsuukin kirjastoa kuntalaisten olohuoneeksi.

– Leikkihuone on myös kohtauspaikka, jossa äidit kokoontuvat. Me olemme vaihtoehto kaupalliselle toiminnalle. Vaikka tämä on maksutonta, on tarjonta silti korkeatasoista, Mervi Koski sanoo.

Runsaasti tarjontaa

Kirjaston peruskokoelmasta löytyy lapsille muun muassa kirjoja, äänikirjoja, DVD-elokuvia, CD-ROM – ja konsolipelejä sekä musiikkia. Kirjaston iPadeihin on ladattu nuorille ja lapsille sopivia pelejä, joita voi pelata paikan päällä.

– Keidas-tilaa voi varata kirjastokortilla asiakaspalvelusta elokuvan katseluun tai pelin pelaamisen, Mervi Koski kertoo.

Tänä päivänä myös tapahtumat ovat osa kirjaston perustarjontaa.

– Kirjaston täytyy reagoida aikaan. Kun olemme miettineet kirjaston tulevia toimintoja, tapahtumatuotanto ja mediakasvatus kuuluvat niihin olennaisesti. Tapahtumat antavat myös järjestöille ja harrasteryhmille mahdollisuuden yhteistyöhön kirjaston kanssa, Seija Shemeikka sanoo.

Tapahtumia lapsille

Lapsille ja perheille on kirjastoissa syksyn mittaan tarjolla erilaisia tapahtumia.

Valtakunnallisessa Syksyn satupäivä -tapahtumassa on pääkirjastossa lauantaina 18.10. luvassa satuaskartelua klo 12–14, satuvisailua non stop -periaatteella sekä Karri Salon lastenkonsertti klo 14–15. Tapahtuma sopii myös aikuisille.

– Yhdessä tekeminen ja kierrätys ovat kirjaston vaihtoehto kaupalliselle tarjonnalle, Taina Valkeajärvi valaisee.

Kirjasto järjestää Media-aamuja pääkirjastossa sekä Jukolan -, Hauhon – ja Lammin kirjastoissa joka toinen viikko. Taina Valkeajärvi ja Margit Stenhammar vetävät Media-aamuja, jotka on tarkoitettu pääsääntöisesti alle kouluikäisille. Niissä lapset katsovat ja arvostelevat aina jonkin teeman mukaisen elokuvan.

– Media-aamujen tavoitteena on rohkaista lapsia sanomaan oma mielipiteensä, Valkeajärvi kertoo.

Lauantaina 15.11. pääkirjastossa järjestetään Pelipäivä klo 10–15. Viime vuonna suuren suosion saanut tapahtuma tarjoaa lapsille muumityöpajoja ja klo 14 Marjuska Santala laulattaa muumilauluja.

Lisäksi kirjastoissa järjestetään syksyn mittaan erilaisia askartelupajoja. Lisätietoa vanamo.verkkokirjasto.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset