Kaupunkiuutiset

Huoli yhdisti Miekkalinnalla

Hämeen poliisissa aloittaa uusi poliisikoira Nemo. Kuva: Hämeen poliisi

Poliisi vakuutti Hämeenlinnassa lauantaina vietetyssä teemapäivässään, että se haluaa olla jokaisena hetkenä kaikkien kansalaisten turvana, vaikka määrärahoja leikataankin. Vuoteen 2010 mennessä Hämeenlinnasta ja Lahdesta joudutaan vähentämään yhteensä 70–80 virkaa.

Kaikkiaan maassa poliisien määrä pienenee neljän vuoden sisällä 7 300:sta 6 400:aan.

– Asia herättää kylmiä väreitä. Poliisi pärjää kyllä, mutta pärjäävätkö kansalaiset. En nurise määrärahoista, me sopeutamme toimintamme niiden mukaan, mutta ilman seuraamuksia rankat säästöt eivät voi mennä. Ainakin partiointi muun muassa liikenteessä vähenee, Miekkalinnassa tiedotusvälineille ja talon pihalla yleisölle puhunut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Poliisissa henkilökulujen osuus budjetista on 80 prosenttia, joten säästökeinot ovat vähissä. Digitalisaation edelleen lisäämisestä tullee kuitenkin jonkin verran apua tilanteeseen.

Hämeenlinnan apulaispoliisipäällikköä Tero Seppästä huolestuttavat laillisuuskysymykset, jos työväki entisestään vähenee.

– Tutkinnan puolella se erityisesti korostuu. Laki ei muutu, joten emme voi tinkiä tutkinnan tasosta. Samaan aikaan kuitenkin kansalaisten aktiivisuus lisääntyy, hän pohtii.

Kolehmaisen mukaan lain vaatimia tehtäviä ei voi jättää tekemättä, mutta tulevaisuudessa töitä on yhä enemmän priorisoitava. Juuri tässä kohtaa esimerkiksi yleinen valvonta on vaarassa jäädä pois työlistoilta.

Jo nyt virkavallalla on hyvin vähän mahdollisuuksia tulla tavallisten ihmisten pariin, koska kiireettömään partiointiin ei ole aikaa.

– Yritämme näin edes kerran vuodessa tulla keskustelemaan kansalaisten kanssa. Ja totta kai haluamme näyttää ja kertoa, että poliisi on kaikkia varten, Kolehmainen painottaa.

Janakkalalainen Marjo Virta oli tullut perheensä kanssa Miekkalinnalle, sillä erityisesti hänen 6- ja 4-vuotiaita poikiaan kiinnosti päivän teema ja poliisikoiran tapaaminen.

Marjo Virta kauhistui tiedosta, että poliisien määrää entisestään supistetaan.

– Kuulostaa hurjalta. Asumme maaseudulla, sinne jo nytkin kestää poliisin tulo kauan. Määrärahoja pitäisi totta kai olla lisää, poliisi on yksi tärkeimmistä asioista turvallisuuden kannalta, hän sanoo.

Tänä syksynä Hämeen poliisia on työllistänyt melko tavalla Forssan vastaanottokeskuksen asukkaiden ja kantasuomalaisten väleihin liittyvät tehtävät. Häiriöihin siellä varaudutaan edelleen, mutta yleensä riittää jo se, että poliisi saapuu paikalle ja on näkyvillä.

– Forssa on ollut Kanta- Hämeessä poikkeustapaus, esimerkiksi Lammilla on ollut rauhallista. Forssassa perusvahvuus ei ole kovin suuri, mutta työvuorojärjestelyjä voimme aina tehdä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeenlinnasta sanoo.

Viikonloppuisin Hämeenlinnan ja Lahden seuduilla päivystää yhteensä toistakymmentä partiota. Ne kaikki ovat käytettävissä koko alueella.

Miekkalinnalla esittäytyi yleisölle myös poliisikoirakoulu laitoksen johtajan Pekka Kokkosen johdolla. Pihalla sai tutustua ystävälliseen Apila-koiraan, joka antoi taputella ja silitellä itseään.

Hämeenlinnassa on sijainnut vuodesta 1927 lähtien alan ainoa oppilaitos Suomessa. Se on poliisiammattikorkeakoulun alainen koulu, ja se hankkii ja omistaa kaikki poliisikoirat. Kaikkiaan tällä hetkellä Suomessa on 273 poliisikoiraa ja 235 poliisikoiraohjaajaa.

Koulun tilat ovat lähes alkuperäiset, ja nyt on tullut eteen tienristeys, jossa mietitään, mitä niille tehdään. Työryhmä selvittää parhaillaan, missä koulun tilojen on tulevaisuudessa järkevää sijaita.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset