Kaupunkiuutiset

Hurjia hyppyjä Hirvilammentiellä

Vanhan Härkätien haminoilta, Parolantien ja Marssitien välistä erkanevan Hirvilammentien varrelta löytyy pienoisautoilijoiden paratiisi. Vanhan Hiihtomaan tontille rakennetulla crossiradalla voi päristellä tiistaisin, torstaisin ja viikonlopun päivinä.

– Ahveniston Autourheilijat vuokrasivat tontin ja rata avattiin 2000-luvun puolivälissä, seuraan kuuluva Ville Kankaanpää kertoo.

– Toiminta on välillä päässyt hiipumaan, mutta viime syksynä otettiin ryhtiliike harrastuksen elvyttämiseksi ja toukokuussa järjestettiin isot talkoot.

Vastaavia ratoja löytyy kaikista isoista kaupungieista ja vähän pienemmistäkin paikkakunnan harrastajien innokkuudesta riippuen. Crossirata voi olla kivituhkaa, tekonurmea tai savea, kuten Hirvilammentiellä. Se eroaa asvaltoidusta on-road -radasta muodoillaan ja hyppyreillään.

– Radalta pitää poistaa kaikki kivet, jotka saattaisivat rikkoa autoja. Tarvitaan myös jonkinlainen kastelujärjestelmä, sillä liikaa kuivuessaan pinnassa ei ole enää pitoa.

– Keväällä ajelimme jyrsimellä koko radan auki ja sen jälkeen tasoitimme sen bobcatilla ja tärylätkällä tiiviiksi ja kovaksi kestämään kulutusta.

Nostalgian imua

Radalla saa ajaa 1:8-kokoisia ja sitä pienempiä sähkö- tai polttomoottoriautoja. Polttomoottoriautoissa on 125 millilitran tankki, jonka varassa ajoneuvo pystyy huristelemaan 8-11 minuuttia. Kun kilpailut ovat pituudeltaan puolesta tunnista tuntiin, ovat välitankkaukset merkittävässä roolissa. Vehkeiden huippunopeus on säädöistä riippuen 60-100 kilometriä tunnissa.

Autourheilijoiden pienoisautoilijoita edustava Kankaanpää innostui harrastuksesta muutamia vuosia sitten.

– Minulla oli pikkuskidinä jotain autoja, jotka eivät kunnolle edes toimineet, hän muistelee.

– Tulin tänne uteliaisuuttani katsomaan ja kipinä syttyi. Joku kumma nostalgiakin tässä imaisee mukaansa. Lajissa kiehtoo kilpailun ja teknisen puolen yhdistyminen. Kustannukset oikeisiin autoihin verrattuna ovat todella pienet, joten elämän ruuhkavuosien keskellä olevalle perheelliselle tämä on erinomaisen hyvä autourheiluharrastus.

Avuliasta väkeä

Kankaanpää arvelee, että kaupunkilaiset eivät oikein ole edes tietoisia radasta ja lajin harrastusmahdollisuuksista Hämeenlinnassa.

– Täällä viihtyy vaikka koko perhe oikein hyvin. Itselläni on 4- ja 8-vuotiaat tyttäret, jotka ovat olleet radalla mukana. Ei tämä ole pelkästää poikien touhua.

– Totuus on, että harrastukseen kuuluu paljon kaikenlaista tekniikkaa, mutta siihen löytyy varmasti apua. Asiaan enemmän perehtyneet opastavat mielellään, sillä näissä piireissä henki on avoin ja ystävällinen.

Hirvilammentie RC-rata esittelee toimintaansa kesäkuun loppupuolella avoimien ovien päivällä, joka pitää sisällään kalustoesittelyjä, kisanäytöksiä ja RC-kirpputorin. Tapahtuman yksi vetonauloista on päivän alussa järjestetty kuntapäättäjien kamppailu, jossa Sari Rautio ja Iisakki Kiemunki ottavat kauko-ohjaimet käteensä ja käyvät suorastaan eeppiseksi ennustetun taistelun siitä, kumman ajokki jää pölyä nielemään.

Midsummer RC Madness, avoimet ovet -tapahtuma la 28.6. klo 12-16 Hirvilammentien pienoisautoradalla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset