Kaupunkiuutiset

Huskies-junnuille PM-kultaa

Viime viikonloppuna pelatut amerikkalaisen jalkapallon Pohjoismaiden mestaruuskisat päättyivät suomalaisjuhliin. Nuorten 17-vuotiaiden maajoukkue kaatoi finaalissa turnauksen isäntänä toimineen Tanskan selvin numeroin 12-31. Voitokkaassa ryhmässä oli mukana kolme Hämeenlinna Huskiesin pelaajaa: hyökkäyksen linjassa pelannut Roni Knuuttila, Riku Arkko puolustuksen takakentällä sekä pelinrakentaja Samuli Töyry, joka palkittiin loppuottelun arvokkaimpana pelaajana.

– Tunnustus tuli ihan täydellisenä yllätyksenä, itselläni oli mielessä MVP:ksi ihan toinen pelaaja, Töyry sanoo.

– Eka kerta maajoukkueessa oli upea kokemus ja oli hienoa edustaa Suomea.

 

Maajoukkue eteni loppuotteluun kaatamalla Ruotsin 16-12. Suomi oli lähtenyt kisoihin hyvin valmistautuneena, mutta vastustajien tasosta ei pelaajilla eikä valmentajalla ollut ennakkoon juurikaan tietoa.

– Ruotsalaiset olivat tosi kovia, isokokoisia ja taidoiltaan korkealla tasolla, Töyry kertoo.

– Meillä oli hyvä joukkuehenki, kaikki pistelivät sata lasissa menemään. Jos tuli mokia, tsempattiin vaan toisiamme ja lähdettiin täysillä seuraavaan downiin.

 

Suomen amerikkalaisen jalkapallon liiton sivuilla menestyksen aseiksi luettiin Samuli Töyryn loistopeli ja puolustuksen onnistuminen. Puolustus pelasi yhtenäisenä joukkona, jonka puristuksessa Tanskalla ei ollut selviytymismahdollisuuksia. Juuteilla oli käytössään nopeita pelaajia, mutta Suomen linja ja tukimiehet pitivät huolen, että juoksupeli ei missään vaiheessa edennyt avoimelle kentälle. Heittopelillä isännät eivät pystyneet kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana haastamaan Suomen takakenttää.

 

Yksi Suomen sankareista oli potkaisija-kulmapuolustaja Miika Kuipers, jonka korkeat lentopotkut tuottivat palauttajille suuria vaikeuksia kummassakin ottelussa. Kuipersin tilille merkittiin ottelussa seitsemän pistettä.

Kun peliä oli kaksi minuuttia jäljellä, Suomi poimi tanskalaisten lyhyen aloituspotkun ja lähti jälleen pelaamaan juoksupelillä aikaa pois. Sebastian Lugora puhkaisi koko kentän ja juoksi aina yhden jaardin päähän maalialueesta. Seuraavalla yrityksellä erinomaisen ottelun pelannut Töyry piti pallon itsellään ja juoksi sen keskeltä maaliin.

– Päätös juosta itse ei ollut taktinen päätös, vaan ihan vahinko, Töyry tunnustaa.

– Sentterin snäpi (snap eli aloitussyöttö) löi vahingossa sormille ja pallo putosi. En ehtinyt ajatella muuta, kuin lähteä itse menemään.

 

Töyry aloitti jenkkifutiksen Huskiesin riveissä pari vuotta sitten.

– Kaverin kanssa oli jonkun verran heitelty palloa ja lähdettiin kokeilemaan.

– En tiennyt lajista hirveämmin. Innostuin, kun huomasin, ettei se ole pelkkää rysimistä, vaan taktiikalla on iso osuus pelissä.

Pelinrakentajan (engl. quarterback tai QB) tehtävä hyökkäyksen johdossa lankesi nuorelle miehelle kuin luonnostaan.

– Heti ekoissa treeneissä valmentaja huomasi. että mulla on heittovoimaa ja 9 vuotta lätkää harrastaneena vähän pelisilmääkin. Olisi mahtavaa päästä joskus pelaamaan vaikka Saksassa tai miksei jopa Pohjois-Amerikassa.

 

 

 

 

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset