fbpx
Kaupunkiuutiset

Hybridi-vaihtoehdosta on saatu hyviä tuloksia

Asumiskustannusten nousu koskee käytännössä kaikkia suomalaisia. Kustannusten hillitsemisessä merkittävin yksittäinen tekijä on yleensä energiankulutus, Suomessa etenkin kiinteistön lämmitys.

Vaihtoehtoja on haettu vähintään viimeisen vuosikymmenen ajan maalämmöstä ja aurinkoenergiasta. Taajamissa suosiotaan kasvattaa kaukolämmön ja lämpöpumpun yhdistelmä, hybridi.

– Tällaiseen vaihtoehtoon päädytään vanhemmissa taloyhtiöissä yleensä, kun mietitään kustannussäästöjä, jopa putki- tai lämmönjakelulaittein remontin yhteydessä. Minulla on hyviä esimerkkejä Hämeenlinnastakin siitä, että investointi maksaa itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa, erään asoy:n takaisinmaksuaika oli 4,5 vuotta ja osakkaiden hoitovastiketta saatiin laskettua jo 1. vuoden jälkeen, Lammin Kotoavaimen toimitusjohtaja Eija Rämö kertoo.

 

Hän sanoo olevansa huolissaan yksittäisten asukkaiden asumiskustannusten rajusta noususta, kun vanhaa kiinteistöä joudutaan pakosta peruskorjaamaan – tulee putki-, ikkuna ja kattoremontteja. Lämmitysjärjestelmät eivät ole laitteistojen osalta myöskään ikuisia.

– Kun tällaisia remontteja tehdään, mielestäni kannattaa miettiä tarkkaan myös mahdolliset säästökohteet. Hybridilämmitys on osoittautunut hyväksi mahdollisuudeksi säästää lämmityskuluissa kohtuullisella investoinnilla ja tuoda helpotusta asumiskuluihin, Eija Rämö sanoo.

Samalla Rämö painottaa sitä, että kiinteistöjä täytyy pitää kunnossa korjausrakentamisella, muuten kiinteistön arvo tulee laskemaan.

Hän kuitenkin muistuttaa, että kaikissa asunto-osakeyhtiöissä lämpöpumpun hankkiminen kaukolämmön rinnalle ei ole toteutukseltaan yksinkertainen asia.

– Järki on tietysti oltava mukana. On laskettava tarkkaan, kannattaako investoida rinnakkaiseen lämmitysjärjestelmään.

 

Elenia Lämpö Oy:n asiakkuus- ja kehitysjohtaja Tero Holappa sanoo ratkaisun olevan aina asiakkaan käsissä, mutta Elenia on aktiivisesti auttamassa ja kartoittamassa mahdollisia muutoskohteita.

– Kaukolämpö on hybridikohteissa aina turvallinen varmuustekijä. Hybridi tulee jatkossa yhä useampaan kiinteistöön, mutta järki täytyy olla säästöjenkin hakemisessa koko ajan mukana, Holappa opastaa Rämön tapaan tarkkaan ennakkosuunnitteluun ja -laskentaan.

Tero Holappa huomauttaa, että olemassa olevan kaukolämmityslaitteiston tai talotekniikan uusimisella voi päästä merkittäviin kulutussäästöihin.

– Nykylaitteistot ovat merkittävästi vanhaa kalustoa parempia. Investointi maksaa yleensä melko nopeasti itsensä, Holappa vakuuttaa.

Rämö ja Holappa muistuttavat siitä, että myös vanhemmista kiinteistöistä on pidettävä huolta, sillä kaikkea ei voi rakentaa uudelleen alusta alkaen.

– Se on myös osakkaan kannalta tärkeä näkökulma, jotta myyntitilanteessa kiinteistöllä on vielä arvoa. Huonokuntoista ja heikoilla energiaratkaisuilla varustettu asunto ei käy myöskään kaupaksi, Rämö muistuttaa.

 

Elenialla on myös kohteita, joissa lämpöenergiaa siirretään kiinteistöstä lämpöyhtiön suuntaa. Hämeenlinnan uusittu uimahalli on tällainen kohde.

Tyypillisesti tällainen kiinteistön lämmön myynti onnistuu isommissa kiinteistöissä, kuten juuri uimahallin tapaisesta laitoksesta.

Sähköenergian kaksisuuntainen kauppa on yleisempää, mutta sekin vielä harvoin varsinaista businesta kiinteistön omistajalle.

Elenia Lämpö tekee vuosittain useita satoja lämpökatselmuksia asiakkailleen.

– Palvelu on maksuton ja lisätietoja siitä löytyy verkkosivuiltamme. Osoite on www.elenia.fi/lampoluotsi

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset