Kaupunkiuutiset

Hyttysten ininää on tavallista vähemmän

Tänä kesänä on Hämeenlinnan seudun pihoissa ja mökeillä istuskelleet joutuneet huitomaan poikkeuksellisen vähän. Kuiva kevät, kylmä kesäkuu ja helteinen heinäkuu ovat vähentäneet hyttysten määrää Etelä-Suomessa huomattavasti.

– Hyttysellä painopiste on muutenkin alkukesässä, mutta kyllä lätäkköjen ja rapakkojen kuivuminen on näkynyt hyttysten vähäisessä määrässä, lehtori ja hyönteistutkija Martti Raekunnas sanoo.

– Maa on nyt niin kuiva, että pienet sateet imeytyvät nopeasti, mutta jos oikein rankkasateita saadaan jossain vaiheessa, niin tilanne saattaa vielä muuttua. Olen itse juuri Heinolassa maastossa ja kyllä täällä varjoisassa pöpelikössä yksittäisiä hyttysisä lentelee.

Poikkeukselliset kesäsäät ovat olleet ankaria muillekin hyönteisille.

– Tilanne oli aika erikoinen, kun kesäkuu oli niin kylmä. Raekunnas pohtii.

– Monilla lajeilla lentoonlähtö viivästyi kuukaudella ja sitten ne joutuivat kovaan paahteeseen. Perhosiakin näkyi alkukesästä vähän, mutta nyt elokuun alusta ne ovat poksahtaneet ja niitä on liikkeellä paljon. Pikkusinisiipiä tosin on näkynyt äärimmäisen vähän.

Ampiaisaikaa

Näinä päivinä on saatu lukea myös paljon ärhäköistä ampiaisista, jotka tulevat häiritsemään vaikkapa ulkona grillaavia juhlijoita tunkemalla suorastaan lautaselle. Ampiaisen erottaa mehiläisestä sen hoikempi rakenne, selvästi musta-keltainen väritys ja karvattomuus. Ahdisteltu ampiainen voi pistää useampiakin kertoja.

– Kun yhdyskunnat ovat hajonneet ja naaraat eivät enää muni, työttömät työläiset lähtevät hortoilemaan makean perässä ihmisten huusholleihin ja ruokapöytiin.

– Jos kotipihan omenat ovat täynnä reikiä, niin asialla ovat todennäköisesti ampiaiset. Ilmiö on jokasyksyinen, mutta ilmeisesti juuri nyt tavallista voimakkaampi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset