Kaupunkiuutiset

Hyvä joulumieli tanssien

Hämeenlinnan Tanssi -ja Liikuntakeskuksen joulunäytöksen nimi oli Inspiraation vallassa. Sitä se olikin!

Näytös keräsi viime tiistaina (15.12.2015) Vanajasalin katsomon tupaten täyteen yleisöä. Tanssivien tyttöjen lisäksi lavalla nähtiin yllättävän paljon poikia tanssimassa. Ei niinkään balettia, vaan hiphopia ja breakdancea. Näyttää siltä, että tanssi ei olekaan enää pelkästään tyttöjen laji.

Oli hellyttävää huomata, miten isätkin kannustivat esiintyviä lapsiaan katsomossa taputtaen ja hymyillen. Eräskin isä halasi ja suukotti pientä lastaan, joka tuli esiintymisensä jälkeen hänen syliinsä.

Näytös alkoi iskevästi Päivi Salomaan suunnittelemalla tanssilla, Vivaldi meets Frozen – Talvinen kohtaaminen. Ryhmässä tanssi yhtä aikaa nelisenkymmentä eri-ikäistä tanssijaa.

Opettajalta vaatii aikamoista ammattitaitoa saada näin iso ryhmä tanssimaan liikkeet yhtä aikaa! Ja vielä niin, että kaikki, varsinkin ryhmän nuorimmat, muistavat paikkansa lavalla. Tanssi pysyi hienosti raameissaan. Esiintyjillä oli kauniit kiiltävät, sinivalkoiset asut, jotka sopivat tanssin henkeen.

Poikien esitys, Filmitähdet, Beat Boys, innosti yleisön taputuksiin. Iida Saarinen oli suunnitellut pojille koreografian, joka eteni hienosti aiheen mukaisesti. Pojat tanssivat valkoisissa paidoissaan, farkuissaan ja aurinkolaseissaan tosi coolisti ja itsevarmoina.

Näytöksessä oli poikkeuksellisen hienoa esiintyjien eläytyminen tanssinsa aiheeseen. Kasvoista välittyi tanssimisen ilo mutta myös vakavampi ilme aiheen mukaan.

Tästä esimerkkinä oli mm. Iida Saarisen suunnittelema Tunteita, show/disco jatkoryhmälle. Näyttämön takaseinälle heijastettu taustakuva tummine merineen, sopi tanssijoitten tummiin asuihin.

Päivi Salomaan koreografioima Pizzicato, jazztanssi 1 ryhmälle, onnistui napakympisti. Iso ryhmä tanssi täsmällisesti ja yhtä aikaa, veikeästi ja sulokkaasti.

Illan ehkä intensiivisin ja dramaattisinkin tanssi oli Sini Mäenpään suunnittelema tanssi, Tuonelan joutsenet, nyky/jazz jatko edistyneille. Tanssin taustakuvana lipui joutsen, tanssijoitten herkät käsivarsien liikkeet loivat suruisen tunnelman. Koreografia intensiivisyydessään herätti ehkä katsojassa tummansävyisiä tunteita ja kysymyksiä. Tätä tanssia olisi halunnut katsoa pidempään.

Antoisan tanssi-illan sanoman voi kiteyttää kaikkien esiintyjien osalta: Tanssi on tunnetta. Tanssi on elämyksiä. Tanssi on energiaa. Tanssi on iloa. Tanssi on elämää. Kuten myös nuoren Ada Rauhanoksan Tanssiterveisin -esityksessä, jonka hänelle suunnitteli Päivi Salomaa. Tässä on taas uusi tanssijan alku.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset