Kaupunkiuutiset

Hyvä sanaristikko herättää ahaa-elämyksiä

Moni ratkoo mielellään ristikoita. Niiden laadinta on sitten ihan oma lukunsa – mutta ei mahdotonta aloittaa kotikonstein.

– Alkuun pääsee ruutupaperilla, kynällä ja kumilla. Kannattaa varautua siihen, että kumia kuluu kynää enemmän, Jari Haapa-aho Sanaristikkoseura Sanasepoista naurahtaa.

Monesti ratkojien tie johtaa laadintaan. Aluksi ei kannata olla liian ankara itselleen.

– On suorastaan yllätys, jos ensimmäiset omat ristikot eivät ole huonoja. Hyvin suuri osa omistani lensi aluksi roskikseen, Ristikkoakatemian Antti Skyttä muistuttaa.

Ristikkolaadinta ei ole pelkkää sanojen sommittelua. Pyhä kolminaisuus koostuu sanoituksesta, vihjeytyksestä ja toteutuksesta.

– Hyvä ristikko sisältää tavallisia, mutta monipuolisia sanoja. Vihjeytykset ovat positiivisia tunteita ja ahaa-elämyksiä tuottavia. Ulkoasu on selkeä, persoonallinen ja ratkomaan kutsuva, Skyttä summaa.

Kiusaus voi iskeä

Loppuun kuluneet vihjeet tai suttuinen ulkoasu eivät herätä ratkojan mielenkiintoa.

Kaksikko sanoo vuosien kokemuksella, että kaksimielisyyksiä, uskonnollisia kannanottoja tai jonkin aatteen liputtamista ei kannata viljellä ristikkolaadinnassa.

– Huumoria saa toki olla mukana, mutta aika neutraalissa muodossa, 40 vuotta sanaristikoita laatinut Skyttä muistuttaa.

Välillä laatijat joutuvat kiusauksen pauloihin, jos vihje on oikein hyvä.

Esimerkiksi sana saatana on Skytän mukaan laadinnallisesti loistava kirjainjakautumansa puolesta. Siinä on yleisimmät kirjaimet.

– Se on kokonaan eri planeetalta kuin perkele. Sielunvihollisen mainitseminen ei mielestäni ole paha juttu, puhutaanhan siitä jopa Raamatussakin, Skyttä virnistää.

Hyvä laatija välttää tekaistuja sekä vieraskielisiä sanoja ja ottaa huomioon visuaaliset asiat. Perussääntöjäkin on parisenkymmentä.

– Muun muassa sama sana ei saa esiintyä kahta kertaa samassa ristikossa, eikä niin sanottuja piilokirjaimia yhtä enempää. Lyhimmän sanan on oltava nelikirjaiminen.

Laadintavimmaa ei välttämättä pysty laukaisemaan itse, vaan se vaatii jonkin virikkeen. Ideoita laadintaan saa ympäröivästä maailmasta. Skytän mukana kulkee aina muistivihko.

– Ideat syntyvät nähdyistä asioista, aina ne eivät liity niihin mitenkään.

Kanta-Hämeen Sanasepot kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen tiistai kello 18 Hotelli Emilian aulassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

23.9.2020